L'altra dia la regidora de Guanyem Badalona Fàtima Taleb va denunciar públicament haver rebut atacs xenòfobs a Badalona per causa de la seva condició de musulmana i ho va atribuir al clima de crispació que cap aquesta comunitat va crear l'exalcalde popular Xavier García Albiol. Aquest va contestar amb una piulada on va titllar a na Fàtima d'incompetent i de voler amagar la seva incompetència darrera la denúncia dels seus atacs. Com no podia ser d'una altra manera, no se'n va poder estar de recordar que la regidora és musulmana.
Que na Fàtima sigui competent o incompetent no ho puc dir, no tinc dades al respecte, però el que sí sé és que els atacs que ha rebut no han estat per aquesta causa sinó per la seva religió. Sospito que si aquests atacs es fessin per motius d'incompetència uns quants companys de partit del sr. Albiol en rebrien sovint. Us imagineu que passaria si ataquessin a membres del partit de l'Albiol per ser espanyolistes? I si diguéssim que només ho denuncien només per tapar les seves incompetències ?
Badalona és una ciutat complexa. De ser un petit llogaret va passar a cert una populosa ciutat en poc temps, amb molta gent nouvinguda que tenia altres costums i fins i tot una altra llengua. Encara avui en dia no s'ha acabat de poder integrar del tot a la societat catalana part d'aquelles persones i els seus descendents. Enmig d'aquest procés hem tingut una nova onada migratòria que ha portat a la ciutat gent amb orígens, costums i llengües encara més diverses. Com els nouvinguts (els d'aquesta onada recent i els de l'anterior) és concentren en determinats barris de la ciutat això complica moltíssim tota la feina dels integradors socials, de les escoles i dels serveis socials com ara els encarregats de l'assistència sanitària.
Si a això li sumen unes minories autòctones en determinats barris, com ara els gitanos, que també tenen la seva problemàtica particular i que es solapa amb els problemes anteriors ens podem fer una idea de com de complexa és la realitat badalonina. I si a aquesta realitat l'afegeixes la manca de recursos a causa de la crisi i de les retallades obtens un clima totalment explosiu on els populismes troben un entorn idoni per a desenvolupar-se.
Els prejudicis xenòfobs a Badalona no els va crear l'Albiol, venien de molt abans, només cal viure en un dels barris per saber-ho. Evidentment no és que tothom siguin uns xenòfobs i es vagi escopint a tot el musulmà/xinès/negre/sudamericà que va pel carrer, però si que hi ha un substrat que ha calat amb el típic discurs de l'incivisme, de que no respecten res, de que s'emporten tots els ajuts socials i que es carreguen els sous i el comerç.
Però va arribar l'Albiol i en comptes de mirar de frenar això ho va precipitar i cristal·litzar. I si abans l'idea ja estava arrelada ara va arrelar encara més. I ho va fer amb una visió electoralista clara, només cal veure com són socialment els barris on el PP té més força. Va atiar el foc xenòfob contra els musulmans (i contra els independentistes també, que a Badalona som minoria) i la cosa li va funcionar. Ho va calcular perfectament, sabia que molts musulmans no poden votar i que els independentistes no li votarien mai de la vida, així que pèrdues de vots 0. El càlcul era clar.
Un detall per a que ho veieu: heu vist a l'Albiol dir res dels gitanos? Crida l'atenció que no digui ni piu d'ells quan són una de les minories que també pateixen prejudicis arrelats i sovint al barri de Sant Roc, on viu bona part de la comunitat gitana de la ciutat, hi ha sovint notícies relacionades amb l'incivisme, la inseguretat o la violència. En canvi, no dubta en carregar contra altres minories de la ciutat. Perquè? Perquè els gitanos voten. I de fet, molts d'ells estan força a favor del discurs de l'Albiol. Fa uns anys fins i tot li van mostrar suport a l'Anglada, i aquests era un sac de vots que el PP de l'Albiol no volia perdre.
Davant de tot això exigir que s'ha de jutjar a la gent per allò que fa (o que deixa de fer) independent de que sigui musulmà/cristià/gitano/xinès/blanc/negre/marcià no és un 'postureo buenrollista' sinó una forma d'actuar bàsica i absolutament necessària si volem cimentar una ciutat sòlida i sense prejudicis per a tothom. Per fer-ho caldrà molta paciència, molta feina i, sobretot, molta transparència (encara que ja sabem que hi haurà qui no la voldrà ni veure) per combatre els prejudicis. I això costarà. I molt. Però no fer-ho és molt pitjor perquè ens pot portar a un món on manin els Albiols.
2 comentaris:
Molt ben explicat, sí senyor!
Tanmateix voldria fer un incís, Badalona no era un "llogarret", abans de l'arribada d'immigrants dels 60,70 del segle XX, de fet des del SXIX Badalona era una ciutat rica i pròspera gràcies a l'agricultura, a la proximitat amb Barcelona, a les fàbriques tèxtils com Montalfita, o Fabra & Coats, i la la producció d'aiguardent anisat del que avui només ens queda una marca. Va ser aquesta prosperitat la que va atreure treballadors de més enllà de l'Ebre.
Quan em refereixo a 'llogaret' ho faig bàsicament en termes de població i extensió comparant-lo amb la monstruositat d'avui dia :)
Publica un comentari a l'entrada