dilluns, 15 de febrer del 2010

La llegenda del barri sense llei


(Encetem un micaco de barri...)Policia

Conec un barri d'una ciutat que cada vegada més sembla un barri sense llei. Suposo que això deu de passar a moltes ciutats i molts pobles però jo només puc parlar d'allò que conec, així que parlaré d'un barri de la meva ciutat del que ja he parlat algunes vegades, però que lamentablement, no deixa de generar notícies negatives sense que ningú faci res per a evitar-ho. Aquest barri és el barri de Sant Roc, a Badalona. Vinc escrivint del que passa a aquest barri des de l'any 2007. Des d'aquell any he explicat problemes per sobre-ocupació d'habitatges, conflictes entre gitanos autòctons i gitanos romanesos, agressions a professors, ambulatoris saturats, agressions a la guàrdia urbana i amenaces i atacs al personal de l'ambulatori. Una bona col·lecció, oi? Ja només amb aquests casos, penso jo, algú des de l'Ajuntament hauria d'haver començat a actuar. Doncs bé, com sembla que sempre plou sobre mullat la setmana passada podíem llegir que a aquest barri s'ha començat a fer molt popular l'ocupació de pisos, tan que de fet molts veïns tenen por d'anar-se'n de vacances per si al tornar es troben amb el pis amb inquilins no convidats. I per si no hi hagués prou, i per augmentar més encara la llegenda del barri, també es van cremar uns quants cotxes al carrer i fins i tot un escombriaire va patir una mena de "segrest exprés" !

I què hi diuen des del'Ajuntament? Doncs bé, davant d'aquest darrer incident podíem llegir que :

El primer tinent d'alcalde de Badalona, Ferran Falcó (CiU), va explicar que la Guàrdia Urbana va celebrar una reunió amb treballadors de l'empresa en què es van demanar millores en la seguretat de les brigades de neteja. L'ajuntament va acordar entregar tant a la policia local com als Mossos d'Esquadra els horaris i recorregut dels treballadors de neteja. La Guàrdia Urbana també va recomanar a l'empresa facilitar telèfons mòbils als empleats perquè es poguessin comunicar amb la policia en cas d'emergència.

Analitzem una miqueta tot això. Resulta que un servei municipal, com és el d'escombriaires, no pot realitzar les seves tasques a un determinat barri per la inseguretat existent... i des de l'Ajuntament el que volen és protegir els escombriaires? I no seria millor mirar d'erradicar la inseguretat del barri (no sé, igual a alguns dels seus habitants els hi agrada i tot, no?) o és que directament ja renuncien a fer-ho? Realment és molt fort ! Però el que sembla de debó un mal acudit és que recomanin "facilitat telèfons mòbils als empleats"! Mira sí, si els hi van a fer alguna cosa els demanaran un moment als assaltants per a fer una trucada i esperar que vingui la policia ! Jo tinc una idea encara millor: perquè no els policies fan d'escombriaires directament ?

I si amb això no hi hagués prou, el regidor Ferran Falcó escriu l'altre dia una entrada al seu bloc sobre la crema de cotxes que va haver al barri i ens diu que a Sant Roc la cosa no està tan malament, que "Sant Roc no és el Bronx" i que, a vegades, els cotxes es cremen per cobrar les assegurances. I Això ens ho diu el regidor de districte ! Doncs potser a hores d'ara Sant Roc no és el Bronx (desconec que passa al Bronx per poder comparar) però de seguir així segur que ho arribarà a ser! I respecte la crema de cotxes, el que haurien de fer es investigar el que passa, perquè tant incívic i tan delicte és cremar-ho per cobrar una assegurança com fer-ho per uns altres motius. Perquè el problema no és la crema de cotxes en si mateix, el problema és que a la crema de cotxes se l'ha de sumar a que la Guàrdia Urbana ha hagut de sortir més d'una vegada cames ajudeu-me, se l'ha de sumar també que els treballadors de l'ambulatori estan amenaçats, se l'ha de sumar la cura que han de tenir els veïns amb els seus habitatges... i potser un problema podria ser un cas quasi anecdòtic, però la suma d'uns quants denota que en aquell barri alguna cosa no acaba de funcionar massa bé.

Així sí, una de les coses que fa menció el sr. Falcó al seu article és la utilització que fa el PP de Badalona de tot allò que passa al barri per a obtenir vots. És trist veure com, entre els polítics, el que més els molesta és la utilització que fan d'aquest tema els rivals: uns per a dir que la situació està fatal per culpa dels altres i els altres per dir que els uns exageren i que només volen crear polèmica. I enmig d'aquests tires i arronses polítics els veïns del barri veuen com la situació cada cop es degrada més i ningú fa res per evitar-ho. Decebedor i patètic tot plegat, tan per una banda com per l'altra.

Realment sembla que l'Ajuntament de Badalona no coneix aquesta part de la ciutat. Es dediquen a enviar integradors, mediadors socials i no sé quantes punyetetes més d'aquest estil. I això està molt bé i segur que hi ha gent a la que els hi fan un gran servei... però han de comprendre que hi ha un nucli de gent a la qual tot això li importa un rave i que només entén "el jarabe de palo", que és vergonyós que per a determinades coses els interlocutors siguin "los patriarcas", que no pot ser que no s'atreveixen a fer complir la llei a tothom per igual i que han de dedicar-se seriosament a imposar l'ordre sense vacil·lacions en aquella zona perquè el barri ja fa temps que se'ls ha escapat de les mans. La solució social és correcte, però aquesta necessita anar acompanyada d'una solució policial, perquè realment hi ha una greu mancança d'ordre públic.

Doncs bé, aquestes idees, tan simples, sembla que no hi ha forma que se'ls hi fiquin als caparrons dels que estan asseguts a la batlloria! I això realment em treu de polleguera, perquè en aquell barri qui viu amb por i perjudicat són els de sempre, o sigui, els que viuen seguint les normes socials i legals mentre que els infractors fan el que els hi surt dels mismíssims sense que ningú els hi digui res de res.

I això no pot pas ser i ja està bé, xe collons !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

7 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Sembla que al final tots els treballadors municipals, a l’entrar a Sant Roc, portin un guardaespatlles. Evidentment, aquesta no és la solució. L’ajuntament no guanyarà per cobrir les despeses en seguretat...

El cert és que molts ajuntaments desatenen les zones que consideren perifèriques. La poca intervenció municipal fomenta que el barri sembli descuidat i n’exagera tot el que pugui passar. Actualment es tendeix a revitalitzar el casc històric i/o el centre i s’obliden aquestes zones (estic pensant en Tarragona i en els seus barris de Campclar, Torreforta, Riuclar, St Salvador, etc), que cada cop queden més marginades.
I, a més a més, els interlocutors que trien o s’erigeixen no crec que responguin una representativitat adequada o real.
Jo, il•lús de mi, que pensava que els ajuntaments eren de tots i que representaven a tots per igual...

*Sànset*

AhSe ha dit...

Tots els funcionaris de l'Ajuntament haurien d'estar obligats a viure a aquell barri!!!

LoyKaPV ha dit...

El PP de merda...com em recorda al cas del Cabanyal...

Marga ha dit...

Jo he estat molts anys treballant en una escola al bell mig de Sant Roc. I puc constatar que és un barri molt dur, i que als problemes d'inseguretat s'hi ha d'afegir el de la desescolarització (percentatges d'absentisme esfereïdors). Els polítics i altres responsables han estat negant insistentment aquesta realitat i mirant cap a una altra banda constantment.
Espero i desitjo equivocar-me, però allò qualsevol dia esclatarà i en sentirem a parlar, més encara.

Carquinyol ha dit...

sanset: Aquest que dius és precissament el problema, que les zones marginades cada cop ho són més sense que ningú canvii la tendència

AhSe: els funcionaris?... penso que millor els regidors !!

Thor: Bé, per a ser sincers, en aquest cas el PP i tots els altres també

Marga: És tal com dius? Una escola al bell mig? A la que ara és escola d'Idiomes?

Met ha dit...

Trist i lamentable.
Enlloc d'agafar el brou per les banyes es dediquen a fotre-hi pedassos.

Negar la realitat no és la millor per arreglar les coses. Estic d'acord que certs mals no volen soroll, però una cosa és actuar sobre una problemàtica sense publicitat i l'altre és demanar silenci per evitar que la merdi es faci pública.

Se'ls ha escapat de les mans i ara el camp està ben adobat per a la demagogia que només empitojarà les coses.

Desolé. :(

Carquinyol ha dit...

met: Just això és el que passa, no volen donar publicitat, no volen parlar i quan se'ls ha escapat només saben fer demagogia o negar-ho tot, realment "desolé"

Publica un comentari a l'entrada