dilluns, 17 de juny del 2013

#DretASaber : Lídice i Xàtiva

(Encetem un micaco recordatori…)

La setmana passada el PP va llançar la campanya #DretASaber per explicar als habitants del Principat aquelles coses que, al seu parer, el Govern 'nacionalista' no explica. M'agradaria aprofitar la campanya per explicar una d'aquelles coses que no són tan conegudes com ho haurien de ser.

Lídice és un poble de la República Txeca. Aquest poble és va fer lamentablement famós durant la Segona Guerra Mundial perquè Hitler va ordenar que desaparegués completament com a represàlia per l'assassinat d'un capitost nazi. L'objectiu era eliminar completament Lídice i fer oblidar el seu nom. Així, el 10 de juny de 1942 les forces alemanyes van envoltar el poble i van agafar a tota la població. A uns els van executar al dia següent i unes quantes dones i nens van acabar els seus dies als camps d'extermini. El poble va ser completament arrasat i convertit en camps de conreu.

‡‡Aquesta barbaritat, però va tenir precedents a la història. Un d'aquests precedents va passar tal dia com avui, un 17 de juny de l'any 1707. Aquell dia, les tropes francoespanyoles de Felipe V de Borbón van començar a eliminar del mapa la ciutat de Xàtiva. El motiu: la forta resistència oferta a les tropes borbòniques i un avís a la resta del Regne de València. Recordem que Xàtiva era la segona ciutat d'aquell regne, seria l'equivalent a voler esborrar Sevilla avui dia.

Vista de Xàtiva

El dia abans van forçar la deportació de la major part de la població cap a La Manxa (fins i tot volien enviar-los a Amèrica). Per aquesta ruta d'exili molts van morir. Després les forces francoespanyoles van començar a cremar edificis, sobretot els oficials, amb els quals es va perdre gran part de l'arxiu del Regne de València. Una vegada acabat l'incendi van començar a enderrocar les restes que quedaven per a fer lloc per a construir la nova Colonia Nueva de San Felipe.

Fins i tot es va substituir el nom de Xàtiva als mapes oficials. En aquells moments, l'illa gran de Terra de Foc figurava als mapes com a Illa de Xàtiva, doncs bé, el nom també va desaparèixer. No deixa de ser irònic que aquell lloc ara s'anomeni Terra de Foc.

Avui en dia encara s'anomena 'socarrats' de forma informal als habitants de Xàtiva. No va ser, però, l'única de les poblacions que va patir el foc de la repressió borbònica puix Quart de Poblet, Vila-Real, Caldes de Montbui, Sitges i unes quantes més també el van haver de suportar.

I trobo que avui, que fa 306 anys d'aquell extermini, tenim #DretASaber i a recordar que un dels primeres intents (sinó el primer) d'esborrar i aniquilar una població de totes les formes possibles a la història de l'Europa moderna ho va fer el primer Rei d'Espanya contra una de les poblacions de la nostra terra.

Per cert, no se'n va sortir… és que som com la mala herba nosaltres !

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Dret a saber que volen ser espanyols també pels salaris que cobren d'allà.

Les dades que presenten són incorrectes segons Sala i Martí així que ho tenen negre. No aguantaran cap debat on acabarien amb els mateixos arguments d'aquest del sindicat de la policia.

Carquinyol ha dit...

Que no tenen cap argument queda prou clar escoltant el que diuen

Publica un comentari a l'entrada