dimarts, 11 de juny del 2013

Titulars i credibilitats

(Encetem un micaco postal...)

Sempre s'ha tingut el debat sobre si els mitjans de comunicació són instruments més orientats a crear opinions que no pas a difondre opinions. Bona part d'aquest debat gira al voltant del fet que, amb més o menys freqüència segons el mitjà, aquests informen utilitzant punts de vista que podríem anomenar 'curiosos'.

Anem a veure dos exemples molt innocents però que denoten un cert què. Primera notícia ...

Notícia La Voz de Galícia

... fa falta explicar gaire de què pots pensar al llegir això? Evidentment, que Chewy ha deixat de banda la tradicional arma del Wookies, la ballesta, i ha optat per l'honorable espasa dels Jedi (i dels Sith), cosa que segurament va contra les lleis del Consell Jedi que l'ha fet detenir.

Si deixem de banda el frikigeekisme la notícia té una altra lectura: l'actor que va interpretar a Chewbacca ha estat retingut a un aeroport dels EUA perquè portava un bastó en forma d'espasa làser que les autoritats han identificat com una possible arma (bastó, no espasa) que anava a portar al damunt durant el trajecte en avió. I ja sabem com estan als EUA amb les coses que pensen que es poden utilitzar d'arma als avions.

Segona notícia, aquesta més nostrada ...

Notícia La Voz de Galícia

... d'acord que ara que en Micaquet té dos anyets i mig gairebé un està més versat en el món de l'animació televisiva, però pensar que una sèrie com'Bob Esponja' faci un homenatge a la dolçaina o a 'Al Tall' és viure en un (perillós) univers paral·lel.

L'explicació és molt més senzilla. Un anònim usuari va fer un hàbil montatge amb una seqüència de la sèrie d'animació on va canviar la música original per un fragment de 'El Cant dels Maulets' de 'Al Tall' i el va pujar a Youtube. A partir d'aquí tot es collita pròpia de 'Las Provincias'.

I com deia al començament, si en casos tan innocents i tan clars com aquests els diferents mitjans fan unes acrobàcies que Déu n'hi do, què no faran en altres notícies molt més fàcils de 'guarnir' ?

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Una cosa és fer un titular atractiu que cridi l'atenció d'alguna manera i et faci llegir la notícia, i una altra és fer passar com a certa una informació no contrastada, són dos tipus de periodisme molt diferent.

Jordi ha dit...

Aquests periodistes deuen pensar que total, per com està la societat, aquest tipus de notícies estan al nivell.

Carquinyol ha dit...

xexu: jo titulars com el primer cas el fico al segon cas directament, està bé fer brometa o jugar amb segons què, però...

jordi: lamentablement sembla que sí !

Publica un comentari a l'entrada