diumenge, 23 de juny del 2013

La Nit dels canvis de sexe

(Encetem un micaco llegendari…)

Cada any que passa per aquestes dates se'm presenta el mateix desafiament, amb la diferència que cada any és més complicat que l'anterior. Com tots sabeu (i de ben segur la teniu ben preparada ja) aquesta propera nit és la més curta de l'any, i és en la que és celebra la Revetlla de Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans. Aquesta nit, la gresca, la xerinola, la música, les fogueres i les coques i altres dolços similars seran ben presents a tots els pobles situats entre Salses i Guardamar i entre Fraga i Maó.

I com cada any per aquestes dates jo tinc el propòsit de parlar d'una llegenda associada a aquesta nit, una de les nostres nits màgiques tradicionals. I clar, cada any està més complicat. Fent un breu repàs, en anys anteriors he parlat de ciutats encantades submarines, de ballarines fantasmals, de tresors encantats en les runes de castells, en portes de l'infern, en fantasmes de castells i fins i tot d'arbres casamenters.

Vist tot això, la qüestió era: de què puc parlar aquest any que sigui una mica original ?

Per sort, la nostra tradició és prou diversa poder mantenir el nivell de sorpresa. Avui parlarem de com canviar de sexe en una nit i sense necessitat de cirurgia !

L'Aranyó és un petit poble del municipi de Plans de Sió (Segarra, Principant de Catalunya) gairebé deshabitat, ja que al 2009 només contava amb 8 habitants. Tot i que petit, el poble té dues característiques úniques: La primera és que al castell del poble va néixer l'escriptor Manuel de Pedrolo. La segona són dues grans roques situades prop del nucli urbà conegudes com els Pallers de Pedra.

Aquestes dues roques tenen unes quantes històries associades. Mentre que uns afirmen que són d'origen tumular i prehistòric, altres defenen que són simplement un capritx de la natura. I per la seva banda, la tradició afirma que tenen un origen màgic ja que afirma que sota d'elles està el cos d'un ric àvar que li va negar una mica de palla a un pobre que havia de dormir sobre el terra nu mentre ell no sabia que fer-ne de tanta com tenia i que va rebre un càstig diví per la seva mala acció. La gent creu que algunes nits, al passar a prop, es pot escoltar els laments del desgraciat ric.

Però si bé aquesta és una de les típiques tradicions que podem trobar associats a molts indrets, una de les altres que hi ha no és tan habitual.

S'assegura que si durant la Nit de la Revetlla de Sant Joan, des de la mitjanit fins l'eixida del Sol, hom conta totes les pedres de munt sense esgavellar-ne cap (o sigui, sense moure cap)… mudava de sexe !. Això sí, les havia de contar tres vegades per assegurar-se que no es descomptava pas.

Ara bé ,sembla ser que encara ningú ho ha aconseguit fer, però si hom compta molt ràpid, li agraden els desafiaments, no sap que fer durant la Revetlla i té molta curiositat i cap mandra de canviar de sexe pot ser una pla interessant…

NOTA: M'hagués agradat acompanyar el text amb una imatge dels Pallers de Pedra, però no n'he trobat cap amb llicència CC, així que us heu de conformar amb l'enllaç a una de les imatges que he trobat.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Quina mandra, no? Massa feina per canviar de sexe, i em sembla que tampoc no en tinc cap ganes ara mateix. Però qui sap, potser en un futur faré un pensaments, i pot sortir més barat que amb cirurgia... ara que, comptar tampoc no se'm dóna massa bé.

Jordi ha dit...

Com se n'assabentin els serveis públics d'alguna regió on el canvi de sexe es gratuït...

Si algú s'anima a fer l'experiment i no li agrada el resultat pot tornar-hi l'any següent.

Carquinyol ha dit...

Xexu: La veritat és que sí que fa mandra. Jo gairebé prefereixo estar avorrit !

Jordi: Encara faran línia d'autocars regulars !!!

Publica un comentari a l'entrada