dijous, 11 de juny del 2009

València per a Principiantins


(Encetem un micaco valencià...)València

Ara que els dies són més llargs i el clima més agradable és la temporada en que millor es poden aprofitar les escapades de cap de setmana. A la nostra terra tenim molts llocs que es poden visitar força bé en dos dies i avui us en vull parlar d'un d'ells: València Cap i Cassal. I és que la capital del País Valencià ofereix nombrosos atractius que fan que una visita de cap de setmana resulti entretinguda., oferint elements antics i moderns en una ciutat on la majoria d'itineraris es poden fer a peu perfectament.

Amb voluntat de fer més còmoda la visita a tots aquells que veniu des del Principat o d'altres territoris de la nostra terra per primera vegada us deixo uns quants comentaris d'allò que no us podeu deixar de veure. Primer comencem amb un consell de la ubicació de l'hotel: és força recomanable que sigui el més cèntric possible, pels voltants de la Plaça de l'Ajuntament, puix allà tindreu la majoria de punts interessants molt aprop, així com una àmplia varietat de cafeteries i restaurants i, a més, us podreu moure a peu o en transport públic sense gaires problemes. Si decidiu venir en tren també us vindrà molt bé, ja que l'Estació del Nord us deixa pràcticament al tocar d'aquest indret. Si arribeu en autocar la cosa ja queda més allunyada, però al costat de l'Estació d'Autobusos hi ha un centre comercial anomenat Nuevo Centro i just al carrer del davant, l'Avinguda de les Corts Valencianes, hi passen bastants autobusos que et deixen al centre de la ciutat, com ara el 61 o el 62.

Parlant de transports públics, a València hi ha metro, autobús i tramvia (integrat amb el metro), però no hi ha integració tarifaria com a Barcelona. Així, podeu trobar Bono Bus, Bono Metro i un Bono Transbord que permet fer 10 viatges autobús + metro. Darrerament estan actualitzant les targes d'abonaments utilitzant xips intel·ligents que permeten recarregar-les. Per a visitar i fer els recorreguts que us explicaré tot seguit amb un Bono Bus (10 viatges d'autobús) en tindreu prou.

Respecte a què visitar, els següents punts els considero indispensables : Torres de Quart (Punt 1), Torres de Serrans (Punt 2), La Llotja de la Seda (Punt 3), El Mercat Central (Punt 4), La Seu (Punt 5), L'Oceanogràfic / Museu de les Ciències (Punt 6a i Punt 6b), El Mercat Colom (Punt 9), L'estació del Nord (Punt 10), el Palau del Marquès de Dosaguas (Punt 6) i La Rambla del Túria (El Jardí del Túria) (Punt 7). Tot seguit adjunto un mapa amb les seves localitzacions, un de més general i un que es concentra més en Ciutat Vella i voltants ...


València - Punts interessants

... i unes quantes fotos descriptives que acompanyen aquest apunt. Per cert, haig de donar les gràcies al company pd40 per haver-me deixat utilitzar unes quantes de les seves.

Per realitzar les visites us ofereixo una possible planificació a fer que us permetria visitar tots aquests punts durant un cap de setmana. Comencem un divendres per la tarda, si arribeu a València cap allà les set del vespre podeu aprofitar per donar un tomb per la plaça de l'Ajuntament i així contemplar els edificis de l'Ajuntament (Punt A) i de Correus (Punt B), també podeu veure l'estació del Nord (Punt 10) que està just al tocar i la Plaça de Bous (Punt C), al costat d'aquesta. Tot seguit podeu visitar el carrer comercial per excel·lència de València, el carrer Colom (Punt D), i arribar al Mercat Colom (Punt 9), antic mercat de línies modernistes ara reconvertit en espai de lleure on podeu trobar una amplia oferta de cafeteries. Podeu prendre un cafè, una copa o bé aprofitar per a sopar per aquella zona.


Estació del Nord

Mercat Colom

El dissabte pel matí es podria dedicar a visitar la Ciutat de les Ciències (Punt 6a) i l'Oceanogràfic (Punt 6b). Des de la plaça de l'Ajuntament podeu agafar els autobusos 19, 35 o 40 que us deixaran en aquella zona. Si penseu visitar l'Oceanogràfic el més recomenable és comprar l'entrada per telèfon, ja que a l'arribar només l'haureu de recollir i us estalviareu fer força cua. Una visita tranquil·la a l'Oceanogràfic, mirant l'exhibició del dofinari i la visita a les aus de les zones humides, pot durar des de les 10 del matí fins a les 5 de la tarda, parant per dinar. Si decidiu dinar a l'Oceanogràfic mateix us recomano el restaurant Oceanos, una cosa intermèdia entre el més sofisticat Restaurant Submarí i els gens recomanables entrepans i hamburgueses del lloc. Durant les primeres visites que vaig havia la possibilitat de sortir a l'exterior i tornar a entrar amb la mateixa entrada, si la cosa continua així sempre podríeu anar a dinar al Centre Comercial El Saler (Punt E) que està bastant pròxim.


En cas de que no vulgueu visitar l'Oceanogràfic sempre podeu agafar el 19 a la Plaça de l'Ajuntament i anar a passar el matí a la platja, visitar el port i el Passeig de la Malvarrosa. Alhora de dinar hi ha molts restaurants per aquella zona, tot i que si voleu menjar un bon plat d'arròs, ja sigui en paella, en arròs negre, arròs a banda o arròs al forn us recomano el restaurant Samaruch. Després de dinar podeu tornar a agafar el 19 i baixar als voltants de la Ciutat de les Arts i les Ciències i així aprofitar per veure l'entorn d'un dels punts turístics de moda a València.


Oceanogràfic

Ciutat de les Arts i les Ciències

Així que, tant si heu anat a la platja com si heu anat a l'Oceanogràfic, per la tarda podeu passejar pel Jardí del Túria (Punt 7) antigament coneguda com a Rambla del Túria i que ve a ser un Parc de la Ciutadella però en gran i en forma de passeig. Aquest espai, de fet, és l'antiga llera del riu Túria, que va ser desviat per fora del nucli urbà després d'una forta crescuda dels anys 50 del segle passat que va negar mitja ciutat. Si el temps acompanya és un lloc molt agradable per passejar, asseure's a un banc a llegir, fes esport o prendre el sol damunt la gespa. A mi m'agrada especial la font de davant del Palau de la Música (Punt F), sobretot els vespres d'estiu. Durant la passejada podem contemplar alguns dels ponts de la ciutat, com per exemple el Pont del Mar (Punt 8). A l'arribar al Pont de l'Exposició (més conegut com d'en Calatrava) (Punt G... sense conyes, si us plau !!). D'allà es pot sortir a la Porta del Mar (Punt H) on antigament hi havia la porta de la muralla que portava cap a la costa i on avui dia hi ha una mena d'Arc de Triomf. Al costat hi ha el Jardí del Parterre amb l'estàtua eqüestre d'en Jaume I (Punt I), i des d'allà podem agafar un carrer que hi ha al davant d'un famós centre comercial que ens portarà fins al carrer de les Barques i el Teatre Principal (Punt J) i anirem a parar a la Plaça de l'Ajuntament. Ja al centre podem optar per alguna de les diferents ofertes que hi ha per sopar i per prendre una copa.


Rambla del Túria

Pont del Mar

Diumenge pel matí és un bon moment per a conèixer la València Vella. Començarem sortint de la plaça de l'Ajuntament, agafant l'històric carrer de Sant Vicent i anant a parar a la Plaça de la Reina, on podrem contemplar la Seu de València amb el seu característic campanar, el Miquelet (Punt 5). Actualment s'ha de pagar per visitar la catedral, de fet cobren separadament per veure la catedral i per pujar al Miquelet. La visita a l'interior de la Seu val la pena, sobretot per veure la Capella del Graal i les pintures renaixentistes del cimbori; també cal dir que si fa bon dia les vistes des del Miquelet són força bones. Al voltant de la catedral hi ha molts edificis interessants, però nosaltres seguim la passejada voltant al Miquelet i sortint a la Plaça de la Verge i la seva característica font.


La Seu i el Miquelet

Capella del Sant Graal

Seguint tot recte, passem per davant de les Corts Valencianes i sortim al Jardí del Túria, just al costat de les Torres de Serrans (Punt 2), antiga porta de la muralla. Tan aquestes torres, com les de Quart,són visitables per dins i la visita és gratuïta, només s'ha d'estar atent a l'horari de visita. Una vegada visitades les torres agafem el carrer que surt d'elles, el carrer de Serrans, i arribem al Palau de la Generalitat Valenciana (Punt K), i tot seguit agafarem el carrer de Cavallers tot recte. Tan en aquest carrer com a la Plaça de Manises (al costat del Palau de la Generalitat de Baix) podrem contemplar multitud d'antics palaus que ara són, en la seva major part, seus oficials. A l'arribar a la Plaça del Tossal seguim tot recte pel carrer de Quart i de seguida arribarem a les torres de Quart, que com ja he comentat abans també es poden visitar.


Portes de Serrans

Portes de Quart

Visitades les torres reculem a la Plaça del Tossal de nou i prenem, a la dreta, el carrer Bosseria, que ens portarà a la Plaça del Mercat, lloc on podem visitar la fantàstica Llotja de la Seda, joia del gòtic civil català (Punt 3) i el Mercat Central (Punt 4) edifici singular del modernisme a València. La visita a la Llotja és gratuïta, mentre que si voleu veure el mercat per dins millor busqueu una estona el divendres o el dissabte a primera hora. Des d'aquesta plaça, i tot just seguint el mateix carrer per on heu vingut recte, anireu a parar de nou a la plaça de l'Ajuntament.


La Llotja de la Seda

Mercat Central

Per acabar la passejada, agafem el carrer Barcelonina fins arribar al carrer Poeta Querol, i allà, al girar a l'esquerra, de seguida trobarem un edifici ben singular: el Palau del Marqués de Dosaguas, una mostra ben clara del sobrecarregat estil rococó (Punt 6). Aquest edicifi és actualment el Museu de la Ceràmica, però realment el que més crida l'atenció és el seu aspecte exterior... i és aquí on acaba el nostre recorregut.


Palau del Marquès de Dosaguas

Aquesta petita guia no seria completa sinó es recomanés llocs de menjar i beure. Com ja imaginareu hi ha molts, i molt diversos, tot i així us diré uns quants de preu mig (30 euros/cap, amunt o avall) i situats al centre que a mi m'agraden força. Així, podem trobar cuina tradicional a El Bodegó de la Sarieta, menús i plats a la carta al Generalife, bons arrossos a Restaurante Navarro, pasta i bones vistes a La Pappardella, pizzes a Pomodoro, sucs naturals al Naturalia, bona xocolata al Valor, un lloc ideal per prendre te per la tarda i aigua de València per la nit al Café de las Horas, una bona cerveseria anglesa a Sherlock Holmes, el més característic lloc d'orxates a Santa Caterina i un amagat, tranquil i petit pub a Christopher Lee. Segur que si necessiteu saber on estan els podreu trobar ràpidament, sinó és el cas pregunteu-me.


València té molt per oferir, molt més del que solen "vendre" de forma oficial pels mitjans de comunicació. Penseu que aquesta passejada ha estat breu i que he deixar de banda molts detalls i llocs que tenen cert interès i encant. Animeu-vos a passar uns dies a València, ja veureu com no us defraudarà la visita i així, de pas, combatrem aquesta mena d'estrany "apartheid políticament generat" i desconeixement que sembla existir entre Barcelona i València, ciutats que comparteixen moltes més coses de les que alguns volen admetre.



Nota Personal: Aquest cap de setmana sembla que la calor apretarà de valent. Guardeu-vos del sol i gaudiu al màxim l'estiu mediterrani que s'aproxima. Bon cap de setmana a tothom.


Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Després de llegir aquest post, crec que t'has guanyat un abonament transport a Renfe gratuït i vàlid per un any... Per cortesia de la mega dona de vermell, i després d'això ja saps... megaRita Rita Rita "lo que se da no se quita!!".

Un post molt treballat, enhorabona!c

tobuushi ha dit...

Súper bonic!
Per cert veig que els vitralls del Mercat Central blavegen poc, ja ho saben això els blaveros? M'extranya no els hagin trencat encara.

Laia ha dit...

Oooondia... quin post més currat!! Hi ha alguns llocs que al novembre els vaig visitar, com la Seu, la capella del Sant Graal (Jo no vaig pagar!! tot i que és clar era el dia 1 :-P), la llotja i les portes de Quart. Home, i l'Oceanogràfic per suposat, que era el motiu de la visita :) M'hagués agradat però anar al Mercat de Colom la rambla del Túria... Si més no, fas unes fotos que dónen unes ganes de llençar-s'hi de cap tremendesc!

Pd40 ha dit...

Oooh, quin post més xulo!! Ara que estan les vacances aquí al costat van molt bé aquestes miniguies. Moltes gràcies per les informacions que em vas donar i per aprofitar les fotos, quants bons records!!

Una abraçada!!

LoyKaPV ha dit...

Molt bon post!

AhSe ha dit...

Home, les fotos son molt maques, pero... es pot patinar per Valencia com es pot per Barcelona?!

nimue ha dit...

oooh! em confesse emocionada des del meu exili principatí! quin gran article!! :
Gràcies!

ddriver ha dit...

hauria d'escapar-m hi algun cop,vaig fer la mili e hi vaig treballar pero fan taaaaant temps..

Carquinyol ha dit...

Anònim: Moltes gràcies !!

Tobuushi: és que, si t'hi fixes, formen la Union Jack, i clar, ara al País Valencià l'ús de l'anglès està molt estès...

Laia: Docs ja saps, a per la segona visita !!

pd40: De res noi, ens alegrem que tot i el mal temps t'ho passessis bé.

Thor: Gràcies

AhSe: Patinar? Bé, com a Barcelona, hi ha zones millors i d'altres que no tant.

Nimue: Si m'ho dius tu, ja puc estar segur que no m'ha sortit del tot malament.

ddriver: Quan tinguis un moment t'escapes, crec que t'agradarà.

Publica un comentari a l'entrada