dilluns, 5 de maig del 2008

13


(Encetem un micaco numèric...)13

Els números formen part de la nostra vida, sempre han format part i cada vegada sembla que en formaran més a aquesta societat tecnològica que estem construint . De fet nosaltres mateixos som números, puix tenim molts números assignats, com ara números de telèfon, números de tarja de crèdit, d'empleat, d'estudiant, ... I tot i que molts diuen que "els números són freds" i que no mostren sentiments sembla ser que aquest íntim contacte que tenen amb nosaltres també els humanitza. Així, hi ha números que tenen nom ( Pi, secció àuria o e per exemple ) i altres als quals se'ls associa certes virtuts o malediccions, com per exemple el 13.


El 13 sempre ens han dit que és un número que porta mala sort; de fet hi ha infinitat d'exemples que reflecteixen això, així, per exemple, a la Formula 1 s'evita aquest número, com també ho fan determinades companyies d'avions i com també podem trobar gratacels sense planta 13. Davant d'aquest fatídic número13, portador del Caos, tenim un altre número, el 12, que és tot el contrari ja que simbolitza l'ordre. Número solar per excel·lència , 12 són els mesos de l'any a molts calendaris, 12 les voltes que fa la Lluna a la Terra durant un any, 12 les hores del dia i de la nit. Aquesta representació de l'ordre la podem observar al saber com, simbòlicament, 12 eren els Déus nòrdics que s'unien en banquet, 12 els apòstols de Crist , 12 cavallers a la Taula Rodona i 12 les tribus d'Israel. Si hi ha un número que representa l'ordre al món aquest, sens dubtes, és el 12.


Però de la mateixa manera que no pot existir el bé sense el mal, i la llum sense la foscor, el número 13 no pot existir sense el 12. De fet, a moltes de les tradicions on apareix el 12, també apareix el 13 ...


· A un sopar al Valhalla van anar convidats 12 Déus. Loki, no convidat, va aparèixer ( 13 Déus ) i a la lluita que es va desencadenar per fer-lo fora va trobar la mort Balder, el favorit dels Déus.


· L'Últim Sopar va contar amb 13 assistents ( 12 apòstols i el Crist ). El número 13 se l'ha assignat tradicionalment a Judes Iscariot, el traïdor.


· A la Taula Rodona hi havia 13 cadires ( 12 cavallers i el Rei ). La cadira número13 era coneguda com el Seient Perillós, ja que estava reservada al Cavaller Elegit i qualsevol altre que l'ocupés queia fulminat. El cavaller elegit va ser Lancelot.


· Les Tribus d'Israel van ser 12, però, de fet, Abraham va tenir 13 fills.


Per aquest motiu, entre diferents corrents mistèrics i esotèrics el número 13 ha estat designat com número de rebel·lió, com el número d'un nou començament, d'un nou tipus de societat i fins i tot satànic o del diable. Aquest significat va calar entre diferents grups maçons i va quedar plasmat, sembla ser, al bitllet d'un dòlar on hom pot observar una piràmide amb tretze esglaons, un àliga que té a una de les seves potes tretze fletxes i a l'altre una branca amb tretze fulles i una estrella de David composta per... tretze estrelles. De fet, la primera bandera d'Estats Units tenia tretze estrelles, puix aquest va ser el número d'estats que es van independitzar originalment d'Anglaterra.


Encara que no cal anar gaire lluny per veure exemples del 13 com a número de trencament, renaixement o satànic, ja que a Barcelona mateix la seva antiga patrona, martiritzada per no voler abandonar la fe cristiana, va patir 13 martiris als 13 anys, un dels quals va ser llançar-la 13 vegades dintre d'un barril ple de ganivets pel carrer que es coneix com a Baixada de Santa Eulàlia.


Baixada de Santa Eulàlia

Veritats? mentides? suposo que cadascú tindrà la seva opinió,... però és agradable poder veure alguna cosa més rere dels números !!


Nota Tradicional: La tradició que marca que els Dimarts Tretze són dies de mal averany sembla estar originada en que 13 eren els assistents a L'Últim Sopar i que el dimarts era el dia dedicat a Mart, Déu de la Guerra. Als països anglosaxons, en canvi, el dia de mal averany és Divendres Tretze, canviant Dimarts per Divendres, dia en que van crucificar al Crist . Tot i així, una altra tradició assegura que el Divendres Tretze és de mal averany perquè va ser un Divendres Tretze d'Octubre de 1307 quan el rei Felip IV de França, amb l'ajuda del Papa, va iniciar la persecució dels cavallers Templers.


Me'n vaig al badiu...


Visca la terra !!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

T'has deixat la dotzena de frares que casualment també son tretze. Aquesta vegada però, em sembla que no té res a veure amb la mala sort... més aviat amb la luxuria!

Anna ha dit...

no m'havia plantejat mai que al 12 l'acompanya el 13! M'ha encantat l'article d'avui, sobretot la part del 12+1 :)

Laia ha dit...

Jo no tinc preferències però avui m'agrada més el 12... i és que en dotze dies... bon vent! Ja hauré acabat!!

Carquinyol ha dit...

vullunfestuc: coi, no sabia això de la "dotzena de frares" !!! Ara gràcies al teu comentari m'he informat i ja sé una cosa nova, gràcies !!

anna: si és que el tretze està allà fora, però ningú el vol veure, pobret ;)

laia: i demà onze, i passat deu,...

Anònim ha dit...

Uuuuuui! Un micaco numeric!!! Tic-Tac-Tic-Tac-Tic-Tac... Quina por! Segurament es un enviat del BSD, per recordar-nos que el mon esta compost de 0-s i 1-s, i que estem flipant amb els 13s quan no es el cas! Ja veuras com cremarem tots a l'infern per aquesta blasfemia!

Carquinyol ha dit...

La veritat és que qui mana al món no és el 13.... és el F !!! muaaaahahahahahahahaha !!

Publica un comentari a l'entrada