divendres, 11 d’abril del 2008

Records vicentins


(Encetem un micaco sant...)Sant Vicent Ferrer

Fa temps, a l'antic bloc, vaig fer un petit apunt explicant que un dels principals carrers comercials del centre de Barcelona, l'Avinguda del Portal de l'Àngel, té l'origen del seu nom en un fet que li va ocórrer a Sant Vicent Ferrer, patró del País Valencià, quan entrava a la Ciutat Comtal en una dels diversos viatges que va realitzar per pregonar per terres del Principat. Però no és aquesta la única empremta que podem trobar d'aquest sant valencià al nomenclàtor de la ciutat de Barcelona, ja que a l'actual barri del Born en podem trobar una altra segons conta la tradició.


Conta la tradició que durant l'estada de Sant Vicent Ferrer a Barcelona va fer tants miracles que el bisbe li va demanar que no en fes més puix la gent podria arribar a tenir més fe en el sant valencià que no pas en Nostre Senyor. Un dia tornava el sant valencià del Born cap a la ciutat pel carrer Montcada després d'haver fet un multitudinari pregó seguit d'un munt de gent quan un paleta, que estava enfilat adobant la teulada al carrer de la volta d'en Junyent, es va encuriosir al escoltar tan de xivarri i es va abocar per veure que passava, amb tan mala fortuna que, sense saber com, va caure.


Volta de Sant Vicenç

El sant es va trobar sense saber que fer, ja que tot i que el seu cor li deia que salvés al paleta per una altra banda li devia obediència a allò que li havia demanat el senyor bisbe, així que es dirigí al pobre obrer i digué "atura't, que li preguntaré al senyor bisbe si et puc salvar o no" i només per l'efecte de la seva paraula el pobre desgraciat es va quedar allà sospés a l'aire mentre el dominic anava ràpidament a veure al bisbe, que li va dir "ai Vicent, heu dubtat en fer un miracle xic i heu fet encara un de més gros, apa, aneu i salveu aquell bon home en bona hora i nom de Déu".


Així que el sant va tornar de pressa al carrer Montcada on encara es congregava més gent que abans, puix la nova del nou miracle del sant ja havia corregut per tota la ciutat i molts curiosos i havien fet via, i va fer que el pobre paleta descendís lentament cap a terra. Aquest fet va incrementar la seva fama milagrera i va fer que el carrer on va succeir canvies de nom i es conegués amb el nom de Volta de Sant Vicenç, nom que ha arribat fins avui dia.


Clickables


Avui fa 15 anys que feixistes espanyols van assassinar a en Guillem Agulló al País Valencià. El seu assassí va passar a presó menys de quatre anys dels setze a que va ser condemnat i tot i ser detingut més tard per possessió d'armes i propaganda racista es va poder presentar a eleccions i està en llibertat a hores d'ara. Guillem Agulló, ni oblit ni perdó !!



Nota irònica: Ja és curiós veure aquesta imatge a la plaça George Orwell, autor de 1984 i del concepte de Gran Germà...


Plaça George Orwell

... curiós oi? Bon cap de setmana a tothom, per a mi serà una mica més llarg, així que ens llegirem dimarts.


Me'n vaig al badiu...


Visca la terra !!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla que et preocupes massa per als sants i que els teus caps de setmana sovint son mes llargs que els de la majoria! Que passa?

nimue ha dit...

jejeje! que bo el tito Sant Vicent! :))

Recorde la mort del Guillem. El seu nom ressonava en totes les manis que feiem en aquella època. Tant de temps ha passat ja...?

Bon cap de setmana llarg!

Carquinyol ha dit...

ahse: Dels sants només en preocupo si tenen algun tipus de paper en allò que m'interessa :P I dels cap de setmana, bé... les feines tenen coses bones i dolentes, i de la mateixa manera que no pots evitar-te les dolentes t'has de mirar d'aprofitar de les bones, no ?

nimue: Aquest Sant Vicent era tota una figura!! I si, ja han passat uns quants anys... i tot segueix igual, malauradament...

Unknown ha dit...

Quina paradoxa lo de l'Orwell.

Visca la Terra!!!

Publica un comentari a l'entrada