dimecres, 9 d’abril del 2008

Jaume I El Problemàtic


(Encetem un micaco reial...)Jaume I

Diverses vegades he llegit que elsr. Francisco Camps, president de laGeneralitat Valenciana, era un gran admirador de la figura de Jaume I, conqueridor del territori i fundador del Regne de València, regne del qual va sorgir l'ànima dels valencians actuals. Això si, té una curiosa forma de mostrar-ho, ja que no va assistir a l'acte de commemoració del 800 aniversari de naixement del rei que es van realitzar al Monestir de Poblet la setmana passada i on si que van anar els altres presidents autonòmics dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó.


La figura de Jaume I és digne d'estudi, però no un estudi centrat en el personatge històric, sinó un estudi centrat en la seva imatge anys després. I és que amb els personatges històrics el que sol passar és que siguin admirats, odiats o les dues coses alhora; bé, això passa amb la figura de Jaume I, però s'hauria d'afegir un aspecte més l'admiració odiada, aquesta que diu admirar al personatge però en el fons, els incomoda. Això és el que crec que li passa al senyorFrancisco Camps i al grapat de blaverets que campen pel País Valencià.


Perquè clar, com es pot argumentar ser més valencià que ningú i després no honrar la memòria del fundador del Regne de València i el seus legats com ara els Furs, la llengua i els símbols? Com fer casar a Jaume I i alhora defensar una Espanya castellanocèntrica ? De la mateixa manera que molts nens creien que les vaques eren liles perquè les úniques que veien eren les que sortien a un famós anunci de xocolata molts blavers es pensen que Jaume I va entrar a València amb l'actual senyera de València a l'escut, que era francès per haver nascut a Montpelhièr i que, de seguida, va adaptar la llengua i la cultura dels valencians acabats de conquerir.


Jaume I a una falla

Quan se'ls fa veure que era català i del Casal de Barcelona per a ells és tota una provocació, així que prefereixen inventar-se una llengua i una història per justificar allò que prefereixen creure, creences que, per una altra part, defenen des d'una postura que no té gens a envejar a certs fanàtics religiosos, un fanatisme fruit d'una barreja d'auto-odi i un infundat sentit de la inferioritat, com si per compartir idioma i cultura amb unes altres regions fossin menys poble, com si la gent del Nord els volgués subjugar i dominar sense parar-se a pensar que, de fet, els que els subjuguen i dominen no són pas al nord, sinó a l'oest i que són aquells independentistes als que tant odien els que més defenen llur llengua i cultura, els que més criden "País Valencià, lliure i sobirà" i els que mai han defensat una estructura de govern pels valencians que no fos una de pròpia inspirada en els seus Furs i mantenint totes les seves llibertats, drets i privilegis, sense cap tipus d'influència aliena que no fossin les decidides per ells mateixos.


Si donem un cop d'ull als comentaris que van deixar a un dels seus diaris favorits, Las Provincias, podem trobar exemples d'això que dic. De fet, el titular de la notícia en si ja ajudava bastant "El acto en Poblet de homenaje a Jaume I sirve para reivindicar la lengua catalana" ...


Comentaris a Las Provincias

... per sort també hi ha gent que demostra un sentit comú que fora desitjable que estigués més estès ...


Comentaris a Las Provincias

... segurament, si fos així, les coses funcionarien molt millor.


Me'n vaig al badiu...


Visca la terra !!

9 comentaris:

tobuushi ha dit...

A mi m'ha fet gràcia el que es pensa que a Montpeller, al SXIII es parlava francès. Crec que a Elionor d'Aquitània també li en faria.

Dan ha dit...

Brillant el que "me importa un pepino lo que piensen los científicos y los historiadores". Un exemple de mentalitat oberta, delerosa d'aprendre, rigorosa amb els fets...

Anònim ha dit...

A mi aquests posts em fan posar molt trist.

Anna ha dit...

ei, que amb aquestes notícies tan petites m'hi deixo la vista! Ara, que per llegir aquestes bajanades potser no val la pena...

dan, hi ha una altra frase brillant: prefiero morir inculto que dejar de sentirme valenciano. ?????????????????

Anònim ha dit...

Tinc greus problemes per deixar-te comentaris!!! És el tercer cop que ho intento... a verue si ara va bé.
Si com a mínim fessin servir arguments amb cara i ulls...

Carquinyol ha dit...

tobuushi: segur que es pensa que en Sèneca és espanyol...

dan: tota una mentalitat del renaixement eh?

vullunfestuc: és que amb gent així és impossible parlar de res.

anna: aquest és el que més m'ha agradat, aquest que es pensa que "cult" i "valencià" són termes oposats !!

valqui: Doncs ni idea companya. Arguments amb cara i ulls? Massa demanar...

Laia ha dit...

Ostres, el tal "regne" n'ha dit una de nova: ¿Porqué los que dicen ser "nuestros hermanos" nos niegan la transferencia del agua que sobra y lo celebran con champán y paella?

"l'aigua que sobra". Primera notícia... aquest home/dona té un bon currículum avui!

zel ha dit...

Moltes gràcies per la informació/formació, farem un gy¡uardar l'arxiu, que val un munt! Petons!

Carquinyol ha dit...

Laia: és que no saps que ací malbaratem l'aigua pel sòl fet de que hagi rius que arriben al mar ?

Zel: De res, per això estem !! ;)

Publica un comentari a l'entrada