Un dels conceptes que darrerament associem al 11S és el de tram, però cal dir que aquest concepte de fet ja era vigent fins i tot en el mateix 1714, i de fet des d'abans ja el podem trobar a la famosa Coronela.
La Coronela era la força armada que Barcelona (i altres viles) organitzava amb finalitats defensives. Estava formada en bona pels membres dels gremis de la ciutat, i era l'encarregada de la defensa de la ciutat custodiant dels portals i muralles.
Durant l'existència de la Coronela els gremis es van agrupar de diferents maneres (quartos, companyies,…) fins que es va militaritzar durant la Guerra de Successió espanyola en sis batallons. Tot i així, cadascuna d'aquestes agrupacions tenia assignat un tram de muralla a custodiar i defensar i un hospital de campanya associat.
Així, per exemple, al Batalló I (Santíssima Trinitat) podíem trobar confiters, adroguers, mercaders o ferrers manyans (entre altres) i el seu hospital era Santa Maria del Mar. En canvi, el Batalló VI (Mare de Déu de la Mercè) estaven els freners, fusters i blanquers i el seu hospital era el Convent de Santa Mònica. Podeu trobar informació sobre els diferents batallons i organitzacions de la Coronela de Barcelona en aquest article de la Viquipèdia.
El 11 de setembre de 1714, amb una ciutat que feia temps que estava assetjada i sota atac molts d’aquests 'trams' es van canviar per pures necessitats defensives. Així, per exemple, els carnissers i els hortolans del Batalló V (Sant Sever) estaven defensant el tram de la muralla entre el baluard de Santa Clara i el del Portal Nou, els candelers de la cera del Batalló IV (Santa Madrona) defensaven el tram del baluard de Llevant amb l'ajuda dels fusters del Batalló VI, mentre que els adroguers i confiters dels Batalló I (Santíssima Trinitat) estaven de guàrdia a Montjuïc , els matalassers del Batalló V (Sant Server) defensaven el tram baluard proper al Portal de Sant Daniel (a l'actual Parc de la Ciutadella) i els escultors del Batalló III (Santa Eulàlia) defensaven el Portal Nou i el convent de Sant Agustí.
I més de 300 anys després, els catalans seguim utilitzant els trams per defensar les nostres llibertats. Una altra cosa no sé, però persistents ho som una estona llarga…
1 comentari:
SOM UN POBLE,EN MASSA MEMORIA?...SIA COM SIA ENDAVANT LES ATXES¡¡¡¡.
Publica un comentari a l'entrada