dilluns, 19 de març del 2012

Fallar conceptes

(Encetem un micaco faller…)

Com aquest any no he pogut anar a veure les falles la veritat és que no pensava escriure gaire sobre elles i, de fet, avui, dia de Sant Josep i Nit de la 'Cremà' pensava parlar d'una altra cosa... fins que vaig veure aquest titular d'El Períodico...

Font: El Periódico

Anem a mirar de deixar clars una sèrie de conceptes. Un dels principals és que a la Nit de la Cremada, totes les falles es cremen i quan dic totes és totes, des de la guanyadora del primer premi de la Secció Especial a la darrera classificada de la secció més baixa. Per quin motiu es cremen? Bé, primer perquè s'han fet per a ser cremades (per això es diuen falles…) com marca la tradició, i segon per un motiu purament logístic. Ampliem la fotografia de la falla guanyadora del primer premi de la Secció Especial ...

Font: El Periódico

... si compareu les mides podeu veure que aquesta falla no és precisament petita, la seva alçada pot arribar fins a un quart pis i pot fer, tranquil·lament, uns 20 metres de diàmetre. O sigui, unes dimensions bastants considerables per haver-la de guardar sencera, sense tenir en compte que quan es munten (teòricament a la nit de la 'plantà' però a la pràctica en una operació que acaba aquella nit però que comença uns quants dies abans) no ho fan pensant en ser desmuntades, sinó en ser cremades.

I ara és quan parlarem d'un altre concepte: l'indult. Segur que heu escoltat parlar de que s'ha indultat no se què a les falles i per tant s'ha escapat del foc, doncs bé, el que s'indulta són 'ninots' i no 'falles'. Les falles estan composades per diferents ninots, un són molts grans i conformen l'estructura principal de la falla (i a aquest no es solen indultar) i altres, bastant més petits, participen en una mena de votacions (n'hi ha de varis tipus) que decideixen que ninot no es cremarà conjuntament amb la resta de la falla la Nit de la Cremada i anirà a parar al Museu Faller. Per a ser rigorosos cal dir que hi ha dos tipus de ninots indultats: el que vota el public en general que anirà a parar al Museu Faller i el que voten els artistes fallers que anirà a parar al Museu de l'Artista Faller

En resum i simplificant-ho, les falles poden guanyar premis i els ninots poden guanyar indults i no cremar-se, i els que ho fan s'anomenen 'ninot indultat'. Aquí teniu un exemple d'un ninot indultat d'ara fa uns anys.

Ara bé, en aquest article d'El Períodico tenia una altra cosa incorrecte. De fet, era fàcil veure-la...

Font: El Periódico

... per l'amor de Déu, això representa un iMac no un iPod !!! Però què tipus de borinot ha escrit aquest article ?

Espero i desitjo que la resta de notícies d'aquest mitja siguin més fiables i contrastades, de debò...

Me'n vaig al badiu ...
Visca la terra !!

5 comentaris:

Sergi ha dit...

M'ha semblat molt interessant aquest post, desconeixia totalment el funcionament de les falles, és només una cosa d'aquelles que sents parlar i que fa gràcia, i les construccions són espectaculars. Però ningú no m'havia explicat mai la terminologia ni el funcionament, així que gràcies.

I és clar, fins i tot jo sabia que això era un iMac! Com se't podia passar a tu!

AhSe ha dit...

Pues vaya crisi española, no? Cremant uns 400000 euros de cop, uns altres 200000 del següent cop, i seguint-ne... A aquest estat la gent té molta pasta! I costa déu i ajut entendre com és que per a un projecte de recerca de 4 anys et donin arreu de 100000 euros si és que realment es poden cremar uns 400000 a una sola nit cada any per pura diversió!! Si la uni haguès planificat treure una falla cada any del meu projecte europeu, els haurien donat els 1600000 euros que corresponien?

Jordi ha dit...

Per aquesta i altres notícies que he conegut i després he llegit, no sé si els periodistes van de sobrats o simplement mancats d'habilitats o temps per a consultar gent que en sàpiga.

El porquet ha dit...

Osti, doncs me n'adono que jo en el primer concepte fallava també com una escopeta de fira. Fantàstic aquest post d'aclariment. Mai més parlaré de falla indultada!

Respecte a la segona fallada... que jo mai hagués comès... i és que és de "loosers" !!!! ;p

Carquinyol ha dit...

Xexu: Tots hi ha coses que desconeixem, és ben normal. Ara bé, que un mitja de comunicació no contrasti notícies, i a més quan és una cosa tan simple com aquesta fa molta por...

Ahse: Bé, la major part del que costa la falla ho posen el mateix fallers amb aportacions, loteries, sortejos i publicitat, si que trobo que l'Ajuntament no hauria de posar res de res (com passava fa uns anys). Ara bé, sembla ser que li treuen redit amb el turisme mira't aquest enllaç i alguns ja voldrien celebrar-les durant tot març !

Jordi: Les dues coses ;)

El porquet: :DDDD

Publica un comentari a l'entrada