dilluns, 6 de febrer del 2012

La neu i la quitxalla

(Encetem un micaco nevat...)

Fa fred ! Estem patint darrerament uns dies de fred que Déu n'hi do. I si les temperatures ja són baixes de per si, el contrast que això comporta després del primaveral hivern que hem gaudit encara fa que les patim més. A més, el fred no ha vingut tot solet, ja que ha vingut acompanyat de nou que ha tenyit de blanc bona part del país.

I com sempre que hi ha nevades generalitzades (o l'anunci de que hi haurà) ja hem tingut certa polèmica sobre el tractament que el Govern ha fet del fenòmen, ja que si en altres cassos se'ls ha acusat de no estar-hi preparats ara se'ls acusa del contrari. És cert que les previsions més alarmistes no s'han complert i la neu no ha estat un gran problema a la zona de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, però no és menys cert que el fet que no hagi nevat amb força als voltants de Barcelona no exclou que ho hagi fet (com així ha estat) a altres indrets. Aleshores és quan molts és pregunten: calia, aleshores, estar igual de preparats a Barcelona que a la resta de Catalunya i prendre les mateixes mesures ? Bé, jo voldria comentar dues cosetes:

La primera és que potser la gent no se n'enrecorda del que va passar durant la darrera nevada important a la zona metropolitana de l'any 2010, de la gent que va quedar atrapada sense poder tornar a casa. Voldria recordar com estava la Diagonal de Barcelona aquell dia ...

Diagonal Nevada a l'any 2010

... només pel fet d'evitar tot allò que va passar no està de més estar-hi preparat, més val una mica més que no pas una mica menys. I més quan tot es bassa en previsions meteorològiques que, encara que força fiables, no poden ser del tot exactes.

La segona és que cal recordar que vivim a una societat cada cop més infantil i inconscient del que comporta tot allò que l'envolta. És més, afirmaria que gran part d'aquesta 'quitxalla social' viu precisament a la zona metropolitana. I és que vivim a un temps on el Govern ha de recordar a la població que situar-se vora d'un penya-segat és perillós, que les vies del tren no es poden travessar per qualsevol indret sinó només per les zones habilitades per a fer-ho, que a l'anar a cercar bolets al bosc s'ha d'anar amb cura de no perdre's, que l'excessiu calor o l'excessiu fred poden matar-te, que és una temeritat banyar-se al mar amb mala mar i que no s'ha d'abaixar a les vies del metro.

Totes aquestes coses de sentit comú, que ens repetien els nostres pares de menuts, sembla mentida que gran part de la població o bé no les recorda o bé no n'és conscient, i després passa el que passa: la gent és perd al bosc, la gent queda atrapada enmig d'una tempesta de neu o se'ls ha de sortir a rescatar enmig d'una maregassa que fa por.

Si una part dels nostres conciutadans no es comporten com adults, com ens podem queixar que el Govern ens sobreprotegeixi i ens tracti com a criatures?

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

4 comentaris:

Sergi ha dit...

La teva reflexió és bona, però no cal anar tan enllà. La qüestió és queixar-se. Hi ha molts motius en contra del govern, que tots sabem què fa. Però això queixar-se perquè no està preparat per la nevada, i després queixar-se perquè està massa preparat per la nevada és propi de gent sense criteri i sense coneixement. Com aquest cas n'hi ha molts, queixar-se d'una cosa i del contrari. Això s'adiu perfectament amb el que comentes de 'quitxalla social'.

AhSe ha dit...

Bonissim article!! I no cal que el govern us cuidi tant, com que fessin la seva feina de manera raonable i que deixessin la llei de selecció natural funcionar ja n'hi hauria prou.

Jordi ha dit...

No em cau gairebé el nostre conseller d'interior però crec que va gestionar molt bé aquest episodi.

És cer que la gent s'ha tornat molt "senyora", en el sentit de la noblesa antiga a qui els servent els hi feien tot.

Fa dos anys va ser espectacular. Tinc imatges de la platja de Badalona amb mig pam de neu.

Carquinyol ha dit...

Xexu: Si noi, aquí la qüestió és no estar mai content

AhSe: Aleshores se'ls queixarien perquè la llei de selecció natural funcionaria massa bé !!! :P

Jordi: Jo també penso que ho van fer bé, en aquests casos millor pecar de previngut. Cert això de la platja, tot i que jo vaig arribar de nit !

Publica un comentari a l'entrada