dimecres, 18 de maig del 2011

Gavines de Badalona


(Encetem un micaco electoral...)Gavina

S'acosta el dia de les eleccions i amb ell la fi d'una campanya electoral en la que Badalona ha tingut força protagonisme degut a la possible victòria del PP. Potser que un partit populista i anticatalà com aquest pugui obtenir bons resultats a una de les ciutats amb més habitants del Principat pugui sorprendre a més d'un, però a una persona que conegui la realitat badalonina això no li resultarà gens sorprenent.

Abans que res heu de saber que Badalona té una estructura social ben diversa ja que està formada per la població catalana originària de la ciutat, la població immigrant vinguda d'altres parts de l'Estat durants els anys 50 i 60, un important col.lectiu gitano i els nombrosos nouvinguts de finals del segle XX, principalment musulmans i xinesos. Ara bé, aquesta diversitat poblacional no està ni molt menys cohesionada, ni socialment ni espaialment: la població autòctona habita principalment als barris del centre de la població mentre els antics immigrants dels anys 50 i 60 habiten sobretot els barris del sud i oest de la població, els gitanos s'agrupen principalment en dos barris del sud de la ciutat i els nous immigrants es dispersen entre els barris del sud, de l'oest i els que envolten els polígons industrials.

Això fa que a la ciutat més que de convivència s'hagi de parlar de cohabitació, cosa que es observable a simple vista: en l'idioma que escoltes parlar pel carrer, en el tipus d'establiments presents en els diferents barris o, per exemple, en el fet que durant darrer Mundial de Futbol podries trobar carrers del centre on penjaven dels balcons diverses estel.lades mentre que si anaves a un carrer situat a un dels barris del sud estaven literalment empaperats de banderes espanyoles. La ciutat està formada per una sèrie de grups socials que comparteixen l'espai però que tenen mínimes relacions entre ells, cosa que fa que des del centre s'obvii els barris perifèrics i se'ls menysprei directament al considerar-los forasters a la ciutat; que des dels barris s'odii al centre per considerar-los un grapat de 'pijos classistes' i els gitanos visquin en els seus ghettos particulars on són els reis.

I com no podía ser d'una altra manera aquesta estructura social es transmet a la política, així partits com CiU o Esquerra obtenen els seus millors resultats al centre mentre que PSC i PP l'obtenen als barris perifèrics. I què ha passat ara? Doncs que el vot del PSC (que els hi prové més de ser la filial del PSOE que no pas del seu esperit catalanista) ha patit la mateixa transformació que ha passat a altres parts de l'Estat i bona part d'ell ha passat a votar al PP i aquests, que de rucs no tenen res, per ajudar a aquesta transformació han hagut de buscar un enemic exterior substitut a l'anticatalanisme salvatge que solen utilitzar a altres indrets de l'Estat i l'han trobat en la immigració.

Fixeu-vos en el detall que el sr. Albiol fa una mesos apuntava als 'gitanos romanesos' de forma clara i explicita i darrerament prefereix fórmules més ambigües com ara 'inmigrantes ilegales incívicos'... perquè? Doncs perquè darrerament per Badalona es veuen molts menys gitanos romanesos que fa uns mesos. Els populars badalonins ho tenen tot perfectament calculat i van amb molta cura (encara que no ho sembli) alhora de parlar d'aquestos tema, ja que saben que tot i que ells parlin de 'inmigrantes ilegales incívicos' la majoria de la gent que els escolta, aquests que diuen coses com ara 'el barrio está lleno de moros' o 'los chinos compran todas las tiendas' el missatge que els arriba és simple: 'inmigrantes'.

Com ja vaig comentar en un altre apunt anterior part de la culpa del que passa la tenen els altres partits polítics de Badalona que s'han enrocat amb missatges del tipus 'aquí no pasa nada' davant de les reiterades queixes dels veïns. Ara bé, que un partit que utilitza un discurs xenòfob i populista obtingui un bon resultat també es culpa dels habitants de la ciutat, habitants que haurien de tenir una mica més de criteri alhora de valorar allò que diuen els polítics. Potser penseu que exagero i que part de la població de la meva ciutat no té un, diguem-hi, grau d'"estebanbelenismo" tan elevat. Us equivoqueu. Repassem un moment la propaganda que el PP de Badalona ha fet arribar a les nostres llars...

Font: Avui

... comentem un moments aquests punts ...

· 1"Los vecinos de Badalona tendrán prioridad para acceder a las ayudas sociales, por delante de los inmigrantes irregulares": Tothom sap (o hauria de saber) que les polítiques i directius sobre inmigració no depenen de l'ajuntament, ja que les competències sobre immigració depenen del Govern Central. A més, el Govern Central també ha deixat ben clar que el padró municipal només serveix per a censar els habitants i no se l'ha de donar cap altra tipus d'ús diguem-ne repressiu. Jo, per la meva part, encara estic esperant xifres de totes aquestes ajudes socials que van a parar a immigrants il·legals, quin tipus d'ajudes són, el percentatge que representa del total de les ajudes i quanta gent s'ha quedat sense.

· 2"Retiraré las ayudas a los incívicos" Un d'aquells punts ambigus que tan agraden als polítics populistes. Què és un 'incívico' i qui decideix que una persona o associació ho és. A quines ajudes es refereix concretament ?

· 3"Pondre en funcionamiento la Policia de barrio, que patrullará a pie por toda la ciudad". Per la ciutat ja han hagut patrulles d'aquests tipus i fins i tot mixtes Mossos - Guàrdia Urbana, ara bé... coneixent alguns barris més que patrullar a peu patrullaran cames ajudeu-me... Una major presència policial de cossos especialitzats determinats i un seguiment constant a determinats llocs seria molt més eficaç.

· 4"Libros de textos gratuitos para los estudiants de primaria y secundaria" Aquesta mesura em sembla perfecte... ara bé, en un context de crisi com el que vivim no estaria de més que expliqués d'on pensa treure els diners per a dur-la a terme.

· 5"Exigir a quien viva en Badalona que se adapte a nuestras normas y nuestras costumbres" De traca i mocador !! Comencem per una cosa ben senzilla... quin idioma pensa demanar als que viuen a Badalona ? El català o l'espanyol ? Perquè el PP ja va deixar ben clar que l'idioma que s'ha d'impulsar entre els immigrants és l'espanyol... però clar, l'idioma nostre no és pas aquest ! Obligarà a tots a que siguin catòlics ja que és "nuestra norma y costumbre" ? Una altra cosa,... com ho pensen portar en pràctica?

· 6"Limpiaré las calles de Badalona" Si el punt 2era ambigu, aquest li guanya. Què vol dir amb 'limpiaré"? Anirà el sr. Albiol amb una escombra pels carrers? Netejaran els carrers de delinqüents ? d'immigrants? de papers ? de pintades ? De gent que no voti al PP ? ....

· 7"Aumentaré las plazas disponibles en las guarderías municipales" Un altre punt en que estem d'acord, i un altre punt que s'oblida d'explicar d'on pensa treure el finançament per a fer-ho.

· 8"Instalaré cámaras de vigilancia en las zonas conflictivas" Només aconseguirà que hom de les zones conflictives es tregui uns calerons revenent càmares que s'ha trobat pels carrers, perquè si els policies no aconsegueixen pacificar determinades zones no ho faran un grapat de camaretes...

· 9"blablabla PSC blablabla" autobombo, no paga la pena ni comentar-ho.

Així les coses hom pot pensar que a Badalona tenim un problema amb la immigració quan, en realitat, el que tenim són molts problemes: tenim el problema d'una greu mancança de civisme d'una part de la població (immigrant o no) que no sap conviure en societat, tenim el problema de tenir una ciutat sense consistència de ciutat, tenim el problema d'una arribada massiva d'immigrants que ha augmentat la complexitat d'una integració encara no realitzada totalment amb la darrera onada migratòria, tenim el problema de que el centre i els barris no s'han sabut cohesionar ni entendre ni treballar plegats, tenim el problema de que bona part de la població viu de sectors que han estat molt castigats per la crisi, tenim el problema d'una ètnia que viu al seu particular regne sense desitjos reals d'integració, tenim el problema d'un sector industrial que va a la baixa i d'un comerç amenaçat per múltiples amenaces, tenim el problema d'una classe política que no acaba de saber solucionar els problemes, tenim el problema que per molt que ho intentin dissimular a hores d'ara Badalona no té atracció turística, tenim el problema de que hi ha certs sectors de la ciutat a on caldria fer una re-urbanisme urgent...

... i per si no en teníem prou de problemes, ara ens toca aguantar al PP i al seu populisme de pa sucat amb oli dirigit als curts de gambals de la ciutat !! Mare meua quin panorama !



Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

1 comentari:

tobuushi ha dit...

Molt bona anàlisi desmuntant punt per punt la demagògia del PP.
Jo, que era dels de la zona "pija" de Badalona, i no vaig posar el peus al "barrio" ( en general ) en 20 anys. Crec que gran part del problema de l'equip de govern de l'ajustament, és què la majoria de regidors, ja siguin de dretes o d'esquerres, són de la Badalona que jo conec, la del carrer de Mar, la Plana, o via Augusta, i que tampoc coneixen la realitat del "barrio". I si treuen bons resultats electorals, ho fan més per les sigles del partit que per la seva gestió o per la personalitat de l'alcaldable.
Quan jo militava a les JERC i anava a enganxar cartells no vaig passar dels barris del Progrés i el Centre amb l'exepció de Bufalà.

Publica un comentari a l'entrada