divendres, 13 de novembre del 2009

Fotografia desenllaçada


(Encetem un micaco fotogràfic...)FotoMicaco

Des d'un primer moment tenia clar que al blog hi posaria fotografies i imatges sempre que pogués. En un primer moment utilitzava fotografies trobades amb el Google Images per guarnir cada article sense fixar-m'hi gaire en la seva procedència, però poc temps després vaig mirar de posar un enllaç a la fotografia original i informar de qui era l'autor. Actualment la cosa l'he feta més exigent i sempre que puc utilitzo només fotografies i imatges amb llicència Creative Commons. Respecte a les fotografies més grans si que vaig ser força exigent des d'un primer moment i vaig indicar l'autor i un enllaç de referència, tot i que sempre que he pogut he utilitzat fotografies pròpies que emmagatzemo al meu compte de Flickr (de fet, sovint abans d'escriure sobre un determinat tema on vull ficar una fotografia miro la meva col·lecció per veure si tinc una adient, i en cas de no tenir-la miro de fer-ne una amb la meva petita però explotada càmera).

En el ja mencionat compte de Flickr comparteixo totes les meves fotografies sota la llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 2.0 Genèrica, que permet a qualsevol persona utilitzar i modificar la foto amb la única condició que l'obra derivada tingui la mateixa llicència i que indiqui (de la forma que cregui convenient) qui és l'autor. Per la seva part, la política de la comunitat Flickr indica clarament que si s'utilitza una fotografia d'aquesta web a una web externa és obligatori enllaçar la fotografia original. Jo, per la meva part, penso que al utilitzar la llicència CC estic retornant el favor que em fan altres a compartir les seves fotografies de la mateix manera i així tots hi sortim guanyant al poder disposar d'una enorme fototeca d'us lliure.

El que és, per a mi, particularment gratificant es veure com des d'altres projectes (com ara la Wikipedia) utilitzen aquestes fotografies als seus articles. Així, per exemple, ara mateix puc trobar la meva fotografia del Portal de la Valldigna a la Viquipèdia en català, la del Palau Reial Major de Barcelona a la versió en espanyol, la del castell de Rennes-le-Château a la Wikipedia en alemany i la vista aèria del Volcà del Croscat a la versió en francès. També m'agrada veure com altres blocaires les utilitzen a les seves pàgines, alguns fins i tot demanant-te permís abans! (tampoc cal tant companys), i arribats a aquest punt m'agradaria destacar un parell de casos curiosos. El primer va començar amb un correu electrònic en el que els senyors de la revista Aire Libre em demanàvem la autorització per a reproduir aquesta fotografia del Monasterio de Piedra a la seva revista ... cosa a la que vaig accedir gustós. Així, al número 185 de la seva revista, publicat en març de 2009, a la pàgina 41 la fotografia va quedar realment magnífica (encara que quedi malament que jo ho digui) ...

Revista Aire Libre

... i, per cert, cal a dir que van tenir el detall d'enviar-me un exemplar de la revista a casa. Un altre cas curiós va ser quan vaig veure la fotografia del Portal de la Valldigna a la revista Tecla, una revista en format electrònic dirigida a profesors i estudiants de espanyol que publica mensualment, durant el curso acadèmic la Consejería de Educación en el Reino Unido y Irlanda. En concret apareix a la fulla 3 de l'edició d'octubre de 2008, amb el seu corresponent enllaç a la fotografia original ...

Revista Tecla

Doncs bé, tot això ho dic perquè l'altre dia em va arribar un correu electrònic dels amics de l'AAVV Dalt la Vila on comentaven certs aspectes polèmics de la selecció dels Set Tresors del Patrimoni Cultural Material de Badalona convocada amb motiu de que aquesta ciutat sigui la capital de la cultura catalana l'any 2010. Sobre la polèmica podeu trobar més informació a la web de Dalt la Vila (molt recomanable) i en aquesta notícia de El Punt, només dir ràpidament que una de les polèmiques ve donada perquè part del material del dossier presentació s'havia copiat de la web www.poblesdecatalunya.cat, sense fer referència a ella, és clar !! Doncs bé, estava jo revisant aquesta documentació que em va enviar la gent de Dalt la Vila, en concret el document en pdf Dossier Badalona Capital Cultura Catalana - 7 tresors que podeu trobar en aquesta pàgina de l'Ajuntament de Badalona quan vaig veure una imatge que em resultava familiar ...

Captura Dossier Badalona 7 tresors

... i és que té "una semblança més enllà de la casualitat" (per no dir una altra cosa) amb aquesta altra fotografia que vaig publicar fa temps a la meva pàgina de Flickr ...

Captura Flicrk

... evidentment sense citar l'autor ni enllaçant a l'original i violant, d'aquesta manera, la llicència Creative Commons i l'ús d'imatges de Flickr. Un gest aquest realment molt lleig per part del'Ajuntament de Badalona i de l'organització Capital de la Cultura Catalana, sobretot quan un pensa en els logotips comercials de patrocinadors que sovint acompanyen la informació d'actes culturals, esportius, etc... i més encara comparat amb el bon fer de la majoria de bloggers i d'altres entitats particulars i privades, com he explicat anteriorment. I és que, realment, no els hagués costat gens indicar de quines fons havien extret la informació i les fotografies, i quedar, així, com uns senyors. Per cert, abans d'acabar voldria, de nou, agraïr a la gent de l'AAVV Dalt la Vila per fer-me arribar tota aquesta informació i indicar-me on podria trobar l'enllaç del Dossier Badalona Capital Cultura Catalana. Moltes gràcies a tots !!



Nota facebooística: Després de que li otorguesin el premi Ondas al polèmic presentador de Telecinco Jorge Javier Vázquez, nascut a Badalona, s'ha creat un grup a Facebook per a proposar que sigui aquesta persona (que cada vegada que pot recorda que és de badaloní i "català") la que llegeixi el proper pregó de les Festes de Maig. Doncs bé, considerant les idees que propaga el seu programa (per no dir aquella cadena de televisió sencera), si tingués un compte de Facebook jo miraria de crear un grup per a proposar que el Dimoni de l'any vinent tingués la cara d'en Jorge Javier. Total, molta brossa ja va a parar al foc a les incineradores, no?



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

9 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Ei, xavalote! Que avui surts recomanat aqui

Carquinyol ha dit...

recomanat??? a on ?

Sergi ha dit...

I com portes això que a Aragó et diguin Carquinyol? Hehehe.

Ha de ser un orgull que utilitzin fotos teves per tantes coses. Si és així, és que són bones. I com sempre, hi ha qui fa el que és correcte i hi ha qui no. Curiós, tal com està el país, que justament, qui no fa les coses bé, sigui el mateix ajuntament.

De totes maneres, no entenc massa bé com funciona això de les llicències Creative Commons, fa molt temps m'ho vaig mirar i no en vaig treure l'entrellat. Potser m'ho hauria de repassar.

kika ha dit...

suposo que els cauria la caar de vergonya als del teu ajutnament si ho sabessin això. si fos per diners, podriem malpensar, però si no, deu ser només perquè no se n'enteren.
i això del jjv... no es pot fer res encara més directe per engegar-lo? quina angúnia!

Met ha dit...

La conclusió a la que he arribat és que ets un bon fotògraf. Anava a dir gran, però no sé la teva edat i no volia ofendre.

A mi també em passa això de regirar ela arxius del meu ordinador fins trobar, o no, la foto que cerco. A vegades em fa mandra, però sempre acabo fent-ne d'específiques pel que em ronda pel magí d'escriure.

I pel que fa al badaloní tan català i amic de la Karmele... no comment! :(

AhSe ha dit...

Jo de tant en tant guardo alguna foto teva al meu ordinador sense demanar-te permis i sense afegir-li al nom "Carquinyol", tampoc! Evidentment, no penso utilitzar-les enlloc. Que soc una maleducada tambe?

Vigila amb els idiomes, que m'han dit que hi ha tot tipus de persecucions linguistiques per aqui, i es que "curso acadèmic" no sona gaire entranyable. ;-)

Laia ha dit...

No hi ha dubte que saps com fer-les... si més no, ets d'aquells que sempre en tenen una a quan fa falta, captes cada instantània que déu n'hi do!

Jo només tinc un dubte... com coi has fet una foto al Volcà del Croscat des d'allà dalt????

El veí de dalt ha dit...

Aquí, volia dir

http://www.3cat24.cat/blogs

El dia 12!

Carquinyol ha dit...

xexu: la CC està molt bé, ja que ofereix un ampli ventall de possibilitats per a compartir les teves feines amb els demés.

kika: Una mica si que els hauria de caure la cara de vergonya...

met: i l'angúnia que fa voler escriure d'una cosa i no tenir la fotografia adient, eh?

ahse: per a ús personal es pot fer el que vulguis, la CC és més haviat per a distribució pública, i no seria una altra cosa, en el meu cas, que aplicar aquelles normes que abans es deien de "netiquette". Per cert... com estan les fotografies al teu ordinador? ja es cuides prou bé i els hi dones de menjar? :P

laia: si et digues l'alçada a la que pot arribar el trípode de la meva càmera no t'ho creuries...

psss... en globus !!

el veí de dalt: ui noi!! Moltes gràcies per l'avís i per la recomanació !!

Publica un comentari a l'entrada