dilluns, 23 de novembre del 2009

Amb el títol equivocat


(Encetem un micaco llegendari...)Entrada de Poblet

Un dels principals monuments del nostre país és el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, un monestir de l'ordre del Cister fundat a mitjans del segle XI i situat enmig en un indret deliciós als peus de les muntanyes de Prades. A més de significat artístic (fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1991) que ha tingut per a la nostra terra, aquest monestir també té un important significat simbòlic, ja que des del segle XIV esdevingué el panteó reial dels sobirans de la Corona d'Aragó.

I, com no podia ser d'altra manera en un lloc important en la història com és aquest, hi ha nombroses llegendes al voltant seu. Una d'elles diu que estava el sobirà Felip I d'Aragó (i II de Castella) de viatge i la seva ruta l'anava a fer passar per Poblet. Tal i com marcaven les costums de l'època va enviar un missatger per a comunicar-los a la gent del monestir que al dia següent hi faria nit allà. Dit i fet, el missatger reial es va posar de seguida en camí i al arribar al monestir va demanar per l'abat, que el rebré immediatament. Després de les pertinents i protocol·laries salutacions, el missatger va començar dient-li que venia de part del Rei d'Espanya, fet que provocà que l'abat li respongués immediatament amb un "No el conec!". Estupefacte el missatger, que no s'esperava aquella resposta, va comunicar-li, de nou, que el Rei d'Espanya arribaria el dia següent... i de nou obtingué la mateixa resposta per part de l'abat: "No el conec!".

El claustre de Poblet

Totalment desconcertat, i atemorit d'haver de transmetre a Felip I la contestació rebuda per part de l'abat de Poblet, el missatger es presentà davant del monarca i, molt inquiet i temorós, explicà al sobirà el succeït. el rei Felip se'l mirà i li contestà "Demà de bon matí torna a Poblet i anuncia l'arribada del Comte de Barcelona". I així fou com el missatger tornar de bon matí al monestir i, de nou, parlar amb l'abat, al qual digué : "Us anuncio l'arribada d'aquí unes hores del Comte de Barcelona al monestir per a passar la nit", a la qual l'abat respongué "Les portes del monestir s'obriran de bat a bat per rebre'l amb tots els honors que li corresponen".



Nota Aclaratoria : Diu la llegenda que, en aquella època, l'abat de Poblet era, alhora, el President de la Generalitat de Catalunya. I també cal dir que Poblet no era pas un monestir més del territori, ja que el Senyoriu de Poblet va arribar a ser un dels més extensos de Catalunya, només superat pel dels Comtes de Cardona, i aquest fet conferia a l'abat de Poblet un poder considerable. Aquest senyoriu incloïa sis baronies, una d'elles al País Valencià. Aquesta darrera ha mantingut fins avui dia en el nom de la població aquesta relació, ja que la vil·la s'anomena Quart de Poblet. I, per cert, just aquesta població dona nom a una de les portes de la muralla de la ciutat de València que encara romanen en peu: les Portes de Quart.


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

8 comentaris:

Rita ha dit...

Un "polític" valent l'Abad...

kika ha dit...

gran història de la història.
avui les coses són diferents...

Dan ha dit...

Molts n'hauriem d'aprendre d'aquells temps

tobuushi ha dit...

Tenia entès que el títol de rei d'Espanya se'l va inventar Felip V de Castella. Jo sabia aquesta història en que l'emisari deia "obriu la porta en nom del rei" després és igual que la teva.

AhSe ha dit...

What?! El rei d'Espanya era comte de Barcelona???

Carquinyol ha dit...

rita: igualet que ara, eh?

kika: massa diferents

dan: jo amb que es recordés en tindria poru

tobuushi: sembla que abans era més bé "rei de les espanyes" o una cosa similar, segons he pogut veure hi ha monedes de Felipe II amb el lema "hispaniarum rex"

ahse: de fet ho és, tot i que ara mateix el títol ha estat usurpat per la força de les armes. De fet, ha estat usurpat des de finals del segle XVIII. Cal a dir que el Comte de Barcelona era el noble més poderós de tot el Principat i, tot i no tenir "oficialment" el títol de Rei, es considerat un títol amb rang reial.

nimue ha dit...

tomayaaa l'abad! :)))
m'encanta Poblet. Mira que he estat vegades però sempre em sembla igual de bonic...

Met ha dit...

Desconeixia aquest fet.

Un rei d'Espanay quan els territoris no estaven unificats, només compartien testa coronada. Potser per això abans es parlava de les Espanyes, perquè hi havia més d'una manera d'entendre la península... i encara existeixen aquestes diferents sesibilitats per molt que el poder s'entesti a ignorar-les.

Publica un comentari a l'entrada