dilluns, 14 de setembre del 2009

Grecs Britànics


(Encetem un micaco museístic...)Detall discòbol

Avui començaré parlant de les meves manies. Bé, en tinc unes quantes però em centraré en una d'elles, la que podria anomenar "el protocol del primer contacte" o com diu la meva dona "el dossier". Així, quan haig de visitar per primer cop qualsevol vila o ciutat miro d'obtenir tota la informació possible del lloc, punts d'interès, plànols,situació de l'oficina de turisme (si hi ha), apunts històrics i llegendaris, horaris de diferents transports públics i de visita dels indrets interessants, etc. Amb tot això, hem faig un quadern que porto a sobre durant la visita i que complemento amb la informació que vaig obtenint durant l'excursió (fullets, tríptics. etc...). Al tornar a casa solia guardar-ho tot en una carpeta i apuntava allò que m'havia cridat l'atenció i que, o bé no havia pogut visitar o bé volia veure de nou,... bé,això era abans, ara ho escanejo tot i guardo la informació en pdf. Però aquest ritual no estaria complert si no afegeixo que, com a norma, no visito cap museu durant la primera visita, ja que prefereixo dedicar el temps a perdrem pels carrers i a descobrir aquells racons amagats de les poblacions abans de passar-m'ho dins d'un museu, ja que, si de debò m'interessa, sé que tornaré per a visitar-ho.

Doncs bé, aquest estiu vaig visitar per primera vegada Alacant... i una de les primeres coses que vaig fer va ser visitar el Museu d'Arqueologia (MARQ) !! I és que... les regles estan fetes per saltar-se-les, almenys si la situació ho val, no? I crec que aquesta bé ho valia, ja que al MARQ es pot visitar fins al 13 d'octubre una exposició anomenada "La bellesa del cos" que està composta per peces gregues i llatines copiades d'originals grecs i és una mostra de com i perquè es representava el cos humà dins del món hel·lènic, i que és el resultat de la col·laboració del MARQ amb el British Museum, sent aquest un dels punts forts de l'exposició, ja que està formada per peces d'aquest museu britànic que no solen anar a altres museus. L'exposició es troba dividida en tres sales: "l'ideal de la bellesa", "caràcter i realisme" i "cap a l'Olimp" i en ella podem trobar peces realment excepcionals.

A "l'ideal de la bellesa" es representa l'ideal de bellesa de la Grècia clàssica, on podem trobar des de estàtues d'Afrodita, Hera i d'atletes amb mirades neutres i rostres immutables al cap del filòsof Crisip, una cara plena d'arrugues que li otorguen una forta personalitat i que demostren una clara actitud reflexiva...

filòsof

... a la segona sala, la de "caràcter i realisme" es troben obres, moltes d'elles plenes de dinamisme, que destaquen pel seu realisme o bé per representar la vida dels grecs en les seves diferents facetes (naixement, casament, mort, sexe...) De fet, al fons de la sala podem contemplar diferents obres de temàtica sexual, de les quals m'agradaria destacar pel seu gran dinamisme la següent ...

Ninfa i sàtir

... que representa l'intent de violació d'una ninfa per part d'un sàtir. Segons expliquen a l'exposició, aquesta temàtica era força habitual i que corresponia a una forma de pornografia que representava una de les màximes fantasies sexuals masculines com eren les relacions sexuals desenfrenades.

Per últim a la tercera sala, "cap a l'Olimp" ens retorna a l'ideal grec, en aquest cas representat pels seus atletes. Així, ens trobem amb de les poques estàtues de bronze de mida gran que han arribat fins a nosaltres, que representa a Hèrcules amb cos de boxejador ...

Hèrcules

... i amb altres estàtues que, tot i no mostrar atletes, mostren algun dels plaers de la vida dels guanyadors, com aquest Dionís bevent acompanyat per una alegoria personificada del vi ...

Dionís

... però la peça estrella de l'exposició, sens dubte, és el discòbol, còpia romana de l'original en bronze de Miró. Aquesta còpia en particular, la del British Museum, va estar situada a la vil·la de l'emperador Adrià a Tívoli i una de les seves característiques particulars és que el cap del llançador està mirant endavant quan ho hauria de fer enrere, fruit d'una errada durant la restauració.

Discòbol

En definitiva, una visita molt recomendable que no hauria de deixar de fer si teniu l'oportunitat d'anar a Alacant abans del 13 d'octubre. Ah... i no us decuideu d'admirar tampoc les exposicions permanents, molt ben presentades i explicades, per cert.



Nota referendística: Voldria fer arribar la meva més sincera felicitació al Govern Espanyol, als seus òrgans judicials, al PP, al PSOE i a la Falange per la seva extraordinària campanya de promoció del referèndum no vinculant que va celebrar ahir Arenys de Munt. Sense la seva gran tenacitat repressora segurament hagués passat desapercebuda per a la resta del món el resultat d'aquesta votació, però gràcies a ells i al rebombori que han creat, ara s'ha fet saber a través de diversos mitjans de comunicació com la BBC o la televisió alemanya, que a un poble del Principat de Catalunya més del 96% de la gent que ha participat a la consulta vol independitzar-se d'Espanya. Sense ells, aquest impacte mediàtic hagués estat impensable.

PS: Òbviament, també vull felicitar molt efusivament a tota la gent d'Arenys de Munt que ha fet possible aquest fet, així com a tots els votants que han permès obtenir aquest resultat i a tots aquells presents a la vil·la que no han caigut en les provocacions dels quatre feixistes de sempre.


Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

5 comentaris:

Laia ha dit...

Hi etsic d'acord... jo quan vaig ser a Londres, com que era en grup i amb l'institut, ens van portar a molts museus perquè eren gratuits... No em va desagradar, però si hagués anat sola, al meu ritme, hagués fet una altra ruta (tot i que van ser uns dies molt intensos i vaig veure moltíssimes coses!)

I amb la tonteria de fer merder, han aconseguit fer-ne molta propaganda, i tant! A part de que se n'hagi parlat fins i tot a l'estranger, crec que és encara més important que altres municipis tinguin la intenció de fer la mateixa consulta als seus ciutadans... Només espero que s'acabi duent a terme!

Alalluna ha dit...

Els temps canvien, i el concepte de l'art canvia amb el temps. Però no deixa de sorprendre la gran capacitat que tenien a l'antiga Grècia i Roma per representar l'art en el seu ampli sentit de la paraula. A vegades penso que la nostra civilització va camí de la decadència, de seguir així, la caiguda de l'imperi romà serà gens al nostre costat.

Marga ha dit...

Doncs, si t'agraden les estàtues, no deixes de visitar, quan tingues l'ocasió, el parc VIGELAND, a Oslo.

Carquinyol ha dit...

Laia: Les visites guiades sovint estan bé, però a mi m'agrada més fer-les una vegada que conec una mica l'indret...

Alalluna: Jo també penso que la nostra societat cada dia cau una mica més...

Mariù: Gràcies per la recomanació, tot i que m'agafa un pèl allunyat !!

AhSe ha dit...

Sembla una exposicio interessant aquesta, pero dubto que jo pugui arribar a Alacant abans del 13 d'octubre. De fet, dubto que podria arribar a Alacant aquest any i en tindria dubtes tambe per al seguent.

Nota:
A veure si us separeu! Potser passara com va passar amb la renfe...

Publica un comentari a l'entrada