dimecres, 8 d’octubre del 2008

Recreació manipulada


(Encetem un micaco desfilant...)Cascs

Més de 700 personatges, 800 vestits fets segons les tècniques del segle XV, 120 cavalls... aquestes són les impressionants xifres que composaran la desfilada cívica amb la qual la ciutat de València vol celebrar el 9 d'Octubre, Diada del País Valencià, que vol recrear la desfilada amb la que Alfons el Magnànim va honrar a Jaume I l'any 1428, i així honrar de pas el 800 aniversari del rei En Jaume i el 550 aniversari de la mort d'Alfons el Magnànim.

Font: Levante-EMV

L'Ajuntament vol allunyar qualsevol acusació de folklorisme de baixa estrofa, folklorisme al que sol ser addicte (i on s'emmarquen molts d'aquells que es diuen valencians però que només ho són alhora de desfilar en falles i de fer paelles) i s'esforça per dotar aquest esdeveniment amb una aureola de seriositat, remarcant el caire de "representació històrica" i el "rigor històric" que tindrà l'acte. Però... ai-las que al barri ja ens coneixem tots i ja sabem el tipus de representació històrica que acostumen a realitzar els peperos, sobretot al País Valencià !!

El primer que em va passar pel cap al llegir la notícia va ser "i quina senyera apareixerà?". Perquè tot i que la senyera coronada, bandera de la ciutat de València (i utilitzada per a representar a tot el País Valencià des del temps de la Transición per decisió de Madrid) sembla ser que podria haver existit al segle XV, el seu simbolisme hagués estat exclusivament municipal i en cas cap reial. De fet, no hi ha documentada cap acte on els Reis de Aragó, de València, de Mallorca i Comptes de Barcelona utilitzessin aquest penó en comptes del seu estàndard. De fet, tampoc hi ha documentada cap utilització d'aquesta senyera per a representar al conjunt del Regne de València. Així les coses, fora assenyat deduir que si el rei Alfons el Magnànim va organitzar una desfilada de les seves hosts a la ciutat de València per a honrar la memòria del Rei en Jaume I, l'estàndard que portessin les tropes fos el del rei vigent i el del rei homejaneat, o sigui, el del Casal de Barcelona i el mateix amb l'emblema de Sicília, i no pas el municipal de la ciutat de València, per molta ciutat reial que fos.

Doncs bé, aquest acte tan històric que es celebrarà demà estarà encapçalat per aquesta senyera...

Font: Senyera Coronada

... que ha estat especialment restaurada per a l'ocasió ...

Font:Levante-EMV

És curiós posar tanta cura en tots els detalls... menys en aquest. Per a què prendre's tantes molesties doncs? No serà per posar en pràctica allò de "una mentida entra millor si va embolicada de veritats"?. Els peperos & CO. segueixen demostrant que en això de la història continuen tenint greus problemes de memòria, serà per això que no volen sentir mai a parlar de "memòria històrica", perquè fer memòria els fa mal, excepte si la tenen manipulada, és clar. I mira que d'això ells i els seus antecessors en saben un munt, ja que no hi ha precissament poca gent que, encara avui dia, pensa que "España se originó con la boda de los reyes católicos". Segur que aspiren a que, d'ací no gaires anys, es pugui realitzar aquesta processó onejant la bandera espanyola. Total, a les falles ja ho han aconseguit.

Nota Econòmica: Si us pregunteu quan els ha costat als ciutadans de València aquest acte, heu de saber que sou unes persones gens sensibles i vulgars, ja que, segons les seves pròpies paraules, "Es materializar demasiado algo tan importante".

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El PP de València és un fenomen massa complex per ser estudiat... I el Valencianisme, des dels Blavers fins al Països Catalans, també.

Diem que a Catalunya estem dividits?

tobuushi ha dit...

Crec que a les universitats valencianes haurien de prohibir George Orwell, i el seu 1984, els dona masses idees.
O potser es podrien apuntar al grup de la Palin i els seu creacionistes.

Carquinyol ha dit...

vullunfestuc: les coses més complicades són les més divertides d'estudiar !!

tobuushi: Orwell?? Aquell roig "catalanista" que va escriure "Homenatge a Catalunya" ????

Publica un comentari a l'entrada