dilluns, 20 d’octubre del 2008

Educació + política = citizenship


(Encetem un micaco surrealista...)Aula

Imagineu un laberint format per habitacions on cada habitació té múltiples sortides que et porten a altres tantes habitacions. Ara suposem que el número de sortides que pot veure una persona en cada habitació depèn de la seva agudesa visual, així, les persones amb major agudesa visual veuran més sortides i, per tant, podran triar un major número de camins. En canvi, aquells amb menor agudesa estaran destinats a utilitzar uns pocs camins i tindran, per tant, menor capacitat de tria. Canvieu agudesa visual per cultura/coneixements i laberint per la vida i obtindreu una senzilla explicació de perquè és important tenir una bona educació. És fàcil d'entendre que la gent amb menys capacitat de triar és més fàcilment manipulable per a que triïn un determinat camí.

Una cosa tan important com és l'educació sempre ha estat utilitzada pels que manen com a instrument per a dominar el poble, puix controlant allò que el poble sap és controla allò que el poble pot fer. Avui dia l'educació s'ha convertit en camp de batalla per a les diferents faccions que volen controlar la societat.

Això ha arribat fins extrems esperpèntics a l'Estat Espanyol. El darrer show va començar amb la decisió del Gobierno d'implementar una assignatura per a l'Educación a la Ciudadanía, decisió fortament contrastada per part de "la oposición". El motiu és fàcil: uns pensen que els nens que cursin Educación a la Ciudadanía es convertiran en votants socialistes i els altres pensen que els que cursin religió esdevindran votants populars.

On es pot veure millor tot aquest despropòsit ha estat al País Valencià, és tan exagerat que explicat de forma resumida sembla gairebé increïble. Com la Generalitat Valenciana no volia impartir classes de Ciudadanía, va decidir fer-les en anglès (segurament amb la intenció de que els xiquets no en poguessin treure profit). Però resultava que no tenien bastants professors preparats per a fer-ho... així que van decidir posar un traductor a cada aula !! Tot i que això creava un altre contrast, ja que resulta que no tenien prou recursos per obtenir professors d'anglès per fer les classes d'aquesta llengua i els volien per a la assignatura de Ciudadanía. I no només això, sinó que van crear un cos d'inspectors per assegurar-se que la docència d'aquesta assignatura es fes tal i com ho manava la Generalitat de Baix.

I tot això seria increïble que passes a un país democràtic sinó fos perquè, no fa pas gaire, els mitjans informaven que en Francisco Camps, per a reduir despeses, planejava unificar les conselleries d'educació... i turisme !! Tot un despropòsit (excepte si la teva intenció es formar cambrers i hostesses, és clar) si  es té en compte que ara fa uns mesos es va denunciar que la taxa del fracàs escolar al País Valencià es situava al voltant d'un preocupant 40%.

I després de veure tot això, un no pot fer més que preguntar-se: de debò interessa l'educació als que governen, més enllà dels seus propis interessos partidistes i/o nacionals?

Nota Lingüística: Us heu fixat com els grans defensors del castellà i del valencià canvien de seguida a l'anglès sense cap tipus d'escrúpol quan és favorable pels seus interessos?

Nota Dibuixada: No us perdeu la vinyeta/sainet que va dedicar El Jueves a aquest tema. Val la pena !!

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

4 comentaris:

Txarli ha dit...

Estic totalment d'acord amb tú: l'educació és el que ens fa independents davant els "enganyanys" dels polítics. Excel·lent la metàfora del laberint!

Molt bona la vinyeta! Un cop vaig llegir la següent conclusió que em sembla que resumeix perfectament la vinyeta: "Si els valencians fossin negres, votarien al Ku Klux Klan."

Albert ha dit...

I com es pot permetre un govern , jugar amb una cosa tantn important com l'educació...quina frivolitat ....

nimue ha dit...

tu ho has dit, surrealista, molt surrealista. Per això sóc profe exiliada... :(

Carquinyol ha dit...

Txarli: Crec que els que més presumissin de negres serien els que més els votarien.

Albert: És que la llei és igual per a tots company. Si tu fas una cosa malament, et persegueixen, si ho fa un òrgan de govern... bé... ;)

Nimue: Els trens hi van plens de profes exiliats els caps de setmana, companya !!

Publica un comentari a l'entrada