dilluns, 27 d’octubre del 2008

Una espasa inesperada


(Encetem un micaco passejant...)Jaume I

Com a mínim una vegada al més solc anar a València cap i cassal a passar el cap de setmana i veure família i amics. Sempre que puc miro de reservar unes quantes hores dissabte o diumenge al matí per a fer una passejada per Ciutat Vella, perquè m'encanta passejar sense rumb pels diferents carrers, placetes, racons i contrades d'El Carme, la Seu, Velluters, El Mercat, La Xerea o Sant Francesc, fer una parada per esmorzar i continuar caminant gaudint d'indrets com la Llotja, les Torres de Serrans, la Seu o la plaça de la Mare de Déu.

Plaça de la Mare de Déu

A vegades hi ha una mica de sort i es pot complementar la passejada amb la visita a alguna exposició o a un museu, cosa que em va passar, precissament, la darrera vegada que vaig anar i que vaig aprofitar per visitar dues exposicions que s'emmarquen dins de l'any Jaume I. La primera la podem trobar al Museu de la Ciutat, i porta per nom "Jaume I. Rei legislador: el Regne de València (1238-1276)" . Allà podem trobar materials audiovisuals i textos que expliquen les institucions, òrgans de govern, càrrecs i lleis que existien al Regne de València des de la seva creació fins a la seva derogació pel Decret de Nova Planta al segle XVIII. Entre els materials exposats podem trobar els Furs, cartes de repoblament i llibres de lleis de diferents èpoques.

Jaume I - Rei Legislador

La segona la trobem a l'Almodí, edificació gòtica del segle XIV que tenia com a funció emmagatzemar i la distribuir del blat i els cereals. És un edifici que per si sol ja val la pena de visitar, ja que al seu interior podem contemplar les inscripcions que hi ha al seu interior i que crec que feia cadascú dels responsables de l'almodí al rebre el càrrec. En aquest edifici podem trobar l'exposició "Jaume I. Rei Caballero" (si, escrit així, tal qual...) on es poden observar diferents armes i estris de guerra utilitzats tan a Europa com a Àsia Central. També es poden trobar alguns facsímils de documents de l'època. Cal prestar atenció a les espectaculars espases i, sobretot, els elms.

Jaume I - Rei Cavaller

I és precisament només entrar en aquesta exposició que hom pot trobar a una vella coneguda d'aquest bloc, ja que la primera peça que es troba és una espasa que va pertànyer al rei en Jaume i als monarques del Casal de Barcelona. Aquesta famosa espasa, qualificada de màgica, es coneguda com l'espasa de Sant Martí i també com a espasa d'en Vilardell, i està associada a una fabulosa llegenda que vam explicar en aquesta pàgina no fa pas gaire temps.

Espasa Vilardell

Si aneu a València i teniu una estona us recomano que visiteu aquestes exposicions, no s'ha de dedicar gaire temps i a més de gaudir dels objectes exposats també podreu contemplar els edificis. L'entrada és gratuïta i romandran obertes fins el 4 de gener de 2009. Per acabar, voldria remarcar que per a mi va ser una molt grata sorpresa trobar-me l'espasa d'en Vilardell a València, sobretot sabent que aquesta està actualment a un museu francès. La màgia de València no deixa pas de sorprendre'm !!

Nota Personal : Inici de setmana.... i un munt de coses a fer !!

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

Fonts

4 comentaris:

Rita ha dit...

M'agrada molt aquest toc didàctic del teu bloc. Sempre s'aprenen coses aquí.

Fa molts anys que no he estat a València i fa temps que penso que ja toca. A veure si abans que acabin les expos en tinc oportunitat.
Gràcies!

nimue ha dit...

oh! jo baixaré aquest cap de setmana a València però és una visita poc turística, la veritat, vist i no vist! no tindré temps d'anar a l'exposició però realment té molt bona pinta...

Laia ha dit...

Jo també vaiga València, però bé, em penso que no tindré temps de gaire cosa fora del que ja està programat! I ho sento, però si he de triar, prefereixo la beluga al sr Jaume I!! :P

Carquinyol ha dit...

Rita: A veure si hi ha sort

Nimue: No és que siguin cap meravella mai vista, però si estan prou bé

Laia: Tu ja tens el teu objectiu ;)

Publica un comentari a l'entrada