dimecres, 18 de maig del 2016

Independència en 1939

(Encetem un micaco aclaridor…)

L'altre dia gràcies a Vilaweb vaig descobrir un document publicat per l'Associació Memorial 1714 molt interessant. És una anàlisi sobre les idees geopolítiques de l'Alemanya nazi respecte la mediterrània occidental, i a banda del seu valor històric el que em va cridar l'atenció és que dedicaven prou espai a tractar específicament el tema de Catalunya.

Soldats fantasmes

Que en portada ja diferenciïn directament Catalunya, les Balears i Espanya ja és significatiu. En el nostre cas, la idea base que tenien els analistes alemanys és que en cas de ser independent, Catalunya esdevindria un aliat (o fins i tot un satèl·lit) d'un dels seus grans enemics, França, i per això la creació d'un Estat Català era un fet a evitar a tota costa.

Però el que més em va impactar és que es fan taxativament unes afirmacions que avui en dia es mantenen totalment vigents, com ara que des del punt de vista Alemany es diu clarament que 'el Govern de l'Espanya Nacional no n'ha d'acceptar mai la creació' d'un Estat Català. D'altres, desfermarien grans polèmiques, com ara que per al règim feixista italià era interessant que 'Espanya Nacional domini Catalunya', que la 'Gran Catalunya' (el Principat i País Valencià) "constituïda de nou, com ho va ser en el passat, com Estat independent…", que "Espanya no pot permetre una Catalunya lliure" i que "Espanya no pot permetre una Catalunya lloure i que ha de mantenir els catalans sota la dominació castellana". De fet, fins i tot s'arriba a proposar traslladar la capital d'Espanya a Barcelona (hola Colau!!) per mantenir aquesta dominació.

Que abans érem un estat independent, que estàvem associats amb el País Valencià i les Illes i que patim el domini de Castella, tot això en un text de més de fa 70 anys redactat a la Gran Bretanya i basant-se en comentaris alemanys i italians…

…però, ei, recordeu que, segons diuen els espanyols, l'independentisme és una cosa de ara fa quatre dies que ens hem inventat els catalans, i, de pas, hem modificat la història per inventar-nos que estem dominats i que érem independents.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb el francesos? Ui no se jo... no em cauen massa bé, ara bé, si l’alternativa són els feixistes...

Oliva ha dit...

ESPANYOLS?...PERO QUE ES POT ESPERAR D'UN POBLE ENAMORAT DE "VIVAN LAS CAENAS"...

Publica un comentari a l'entrada