dimarts, 10 de setembre del 2013

Les Onze Batalles

(Encetem un micaco alliberador…)

Barcelona té moltes històries interessants. Algunes són ben sabudes, altres s'han perdut per sempre en el forat negre de la història oblidada i unes quantes van recordant-se poc a poc gràcies a l'esforç d'institucions i particulars. La inauguració de El Born Centre Cultural ajudarà a fer conèixer molts fets del terrible càstig que va partir la Ciutat Comtal (i tots els Països Catalans) al segle XVIII enfront de les forces militars i repressores de Felipe V. I és una història digne de ser contada i llegida, una història d'aquelles digna de portar-se a la gran pantalla.

La cultura popular té innombrables records d'aquella època. Una de les històries que s'expliquen demostra la ferocitat de la lluita de les dates prèvies al 11 de Setembre i està ambientada no gaire lluny del Mercat del Born, a l'església de Sant Pere de Puelles. Hom assegura que durant la batalla l'església i el convent adjunt van ser perduts i recuperats onze vegades, i que aquell fet va comportar que els veïns de l'indret recordessin aquelles onze batalles cada 11 de Setembre fent una mena de culte que durava onze dies, una per cada batalla, per demanar a Déu protecció i ajut enfront de la duresa de la repressió.

Les batalles (si més no d'aquella mena) per sort han acabat, però no així la repressió. Potser no es nota tant 'el efecto' però es segueix notant 'el cuidado', i és per això que cal que …

Fem Via
Estelada
Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Caram tu, aquesta església i aquest convent devien ser realment important si hi havia tantes batusses per conservar-los!

Ei, tu no t'has apuntat a la via blogaire que estem fent aquests dies? Potser no te'n vas assabentar si estaves de vacances, però suposo que encara hi ets a temps. Hem enllaçat els blogs en una cadena que té gairebé 300 participants, el teu blog no hi hauria de faltar!

Jordi ha dit...

Mirà que hem arribat a batallar i a perdre. Encara hi som aquí i encara lluitem.

Estic amb el XeXu: crec que el teu blog no pot faltar-hi.

Oliva ha dit...

ARA ENS TOCAR LA BATALLA DE L'INTELIGENCIA,AVALL LES ARMES QUE PARLI LA RAO I LA JUSTICIA.

Carquinyol ha dit...

Xexu: L'església i el convent estaven al costat dels baluards i propers al Portal Nou, era una zona enganxada a la muralla.

Respecte la cadena de blogs, em vaig assabentar fa poc i aquests són dies molt enfeinats per a mi. Veig que faig tard però miraré de fer alguna cosa. Gràcies per l'avís !

Jordi: I la guerra que donarem !

Oliva: I les #croquetes !

Publica un comentari a l'entrada