dimarts, 17 de gener del 2012

Ets el que llegeixes

(Encetem un micaco informatiu...)

Diaris en paper,telenotícies, blocs, emissores de ràdio, twitter, teletext, diaris digitals,... vivim en l'època en la que les persones tenim a la nostra disposició el major número de mitjans de comunicació de la història de la humanitat. Vol dir això que som la generació de persones millor informades de la història fins ara ?

Essent rigorosos l'únic que podem afirmar és que la facilitat en que la informació ens pot arribar és la major mai vista. Ara bé, per estar informats aquesta informació ha de ser fiable, i en termes de fiabilitat de la informació la cosa ja no està tan clara puix cada mitja de comunicació té un punt de vista particular i una sèrie d'interessos que acabem alterant (ja sigui de forma conscient o inconscient) allò que s'explica.

Anem a veure un petit exemple. Agafem, per exemple, la notícia que publicava l'altre dia La Vanguardia respecte a la pista de gel que es va muntar a la Plaça Catalunya de Barcelona ...

Notícia La Vanguardia
Notícia La Vanguardia

... i ara la comparem amb la mateixa notícia però a Vilaweb ...

Notícia Vilaweb

Veieu la diferència? Mentre que La Vanguardia ens parlava de que s'havien cobert el 95% de les despeses, a Vilaweb ens deien que havia hagut un 5% de pèrdues. Les dues són veritat, però tenen la intenció de fer arribar un missatge ben diferent. Quin penseu que fa arribar cadascú i amb quin esteu més d'acord ? Jo us podria comentar ara cadascuna d'elles, però també estaria 'manipulant' aquesta informació i us podria intentar decantar més cap a una banda que cap a una altra, així que evitaré fer-ho.

Una cosa, però, no us puc evitar dir, però la poso aquí fora desvinculada de les informacions anteriors per a que quedi ben clar que és una opinió personal. En el meu cas ni vint pistes de gel faran que augmenti la meva despesa en Nadal, ja que aquesta ve donada només pels meus ingressos i, per tant, per allò que em puc permetre gastar. I si me'ls retallen jo retallaré en despesa. Ras i curt. I ja que parlem del tema, no estaria gens malament que hom m'expliqui com es pot reactivar l'economia fent que la gent cada dia tingui menys diners per a gastar...

Ale... ja he parlat massa, fins aquí la meva opinió personal. I ara, tal com deia més amunt, us convido a que m'expliqueu, si voleu, quina sensació us fa arribar cadascuna de les notícies esmentades anteriorment.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Bé, no sabria explicar-ho amb paraules, és evident que no és el mateix parlar de pèrdues o d'amortitzar gairebé tot el que s'ha gastat. Tendim a donar més pes a la notícia negativa, almenys a mi se'm fa més creïble la de Vilaweb, però podem pensar que és igualment tendenciosa.

Sergi ha dit...

Vaja, he premut el publicar massa aviat. Em deixava de dir que en el que expliques després sí que hi estic d'acord, és absurd retallar quan el que interessa és que gastem, que els diners es moguin, no que els pocs que n'hi ha se'ls quedin uns quants. Això ho sabien fins i tot els nazis. Perquè aquests altres ultradretans que ens governen encara no se n'han adonat?

Jordi ha dit...

Bé, llegint el primer article estava pensant en el que diu el segon. Un 5% de pèrdues. No estan els temps com per no arribar a amortitzar la pista. És molt difícil dir que encara haguessin baixat més les vendes sense pista. Conec gent que no compra a BCN, que va baixar a la pista però va continuar sense comprar més.

És evident que amb la situació actual els que no tenen feina no gasten, els 7 milions de treballadors de l'estat que alternen feinetes amb l'atur tampoc, i els que encara treballem estalviem per quan ens toqui. Però tranquils, mentre els bancs se'n surtin i les financeres guanyin diners amb els bons cap problema.

Publica un comentari a l'entrada