dimecres, 7 de setembre del 2011

Immersions, lleis i justícia


(Encetem un micaco comparatiu...)

Avui començaré tirant de Viquipèdia, on podem trobar que la justícia és un concepte moral que implica tractar a cada persona i afer d'una manera imparcial i que en les societats actuals la visió culturalment acceptada d'allò que és just està plasmada en el dret local. Així mateix és defineix Estat de Dret com un sistema institucional en què un Estat garanteix els drets individuals a partir de l'aplicació de la llei.

Si partim d'aquestes dues definicions i de l'excel·lent article publicat el dia d'ahir per en Vicent Partal...

Editorial Vilaweb

… ja podem deduir que l'article 1 punt 1 de la Constitución Española que diu …

Artículo 1. 1. España se constituye en un Estado social y democrático de Derecho, que propugna como valores superiores de su ordenamiento jurídico la libertad, la justicia, la igualdad y el pluralismo político.

… no s'acompleix gens ni mica ja que els principis d'igualtat i justícia no s'apliquen en el cas idiomàtic, ja que, com queda demostrat en l'article anterior, els parlants de l'idioma espanyol tenen un tracte forma més favorable que els parlants dels altres idiomes de l'Estat. Això comporta que l'Estat Espanyol (almenys en aquest cas) deixa de ser un Estat de Dret contradient allò que diu primer article de la Constitución Española.

Parlant clar, decidir que el Principat de Catalunya hagi de canviar el seu model educatiu perquè determinats individus volen rebre l'educació en espanyol mentre es nega a altres individus rebre l'educació en català al País Valencià és inconstitucional, aquesta paraula que tan agrada aplicar als defensors de la "una, grande y libre".

Ara bé, ni fartant-me vint ampolles d'Anís del Mono em creuria que un tribunal espanyol sigui quin sigui dictaminés això !



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Fa molta gràcia això de la constitució espanyola, perquè els que més s'omplen la boca amb ella, són després els primers a passar-se-la pel folre!

Carquinyol ha dit...

Però se la passen pel fol-re per defensar-la, eh! ;)

Publica un comentari a l'entrada