dilluns, 21 de febrer del 2011

Els quatre poblats


(Encetem un micaco ibèric...)Detall Poblat Ibèric

Un dels elements més coneguts de les historietes d'Astèrix és un mapa on es representa el poblet dels indomables gals envoltat de campaments romans. Doncs amb la fundació de Baetulo, la vila romana que va ser l'origen de la Badalona actual i que es va fundar al voltant de l'any 100 aC en un petit turó proper al mar, va passar una mica a l'inrevés: va ser la vila la que estava rodejada de poblats ibèrics.

Baetulo es va aixecar en Laietania, zona geogràfica que rebia aquest nom perquè estava habitada per la tribu ibera dels Laietans, que poblaven diversos turons del Maresme, Barcelonès i del Vallès en la zona compresa entre el Llobregat i la Tordera. A la zona més propera a la ubicació de la ciutat romana podem contar fins a quatre poblats íbers, alguns d'ells possiblement ja deshabitats a l'época fundacional i altres que es van deshabitar al poc temps. Al següent mapa trobareu la ubicació dels poblats i de la ciutat romana, si clickeu al damunt ho podreu consultar en format Google Maps, on podreu fer totes les ampliacions que vulgeu.

Mapa dels poblats ibèrics que envolten Badalona

Anant d'esquerra a dreta ens trobem primer el poblat de Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramanet, aixecat cap al segle VI aC sobre un turó de 303 metres i que va estar habitat fins als segles III - II aC. Actualment es visitable de forma lliure i gratuïta i podem trobar plafons informatius al jaciment. Les vistes del litoral, de la plana de Barcelona i de la Vall del Besòs són espectaculars.

Fotografia del Poblat Ibèric del Puig Castellar

El següent poblat que trobem és el de les Maleses, situat a un turó de 462 metres que fa de límit municipal als termes de Montcada i Reixach i Sant Fost de Capsentelles i des d'on s'obtenen unes bones vistes del Vallès i del Montseny. Actualment és pot visitar de forma lliure i gratuïta i té també plafons informatius. S'hi estan realitzant treballs d'excavació.

Fotografia del Poblat Ibèric de Les Maleses

Anant més cap a la línia del litoral ens trobem el Poblat de Can Boscà, situat en un petit turó al terme municipal de Badalona. Originalment emmurallat i amb dues torres de defensa, aquest poblat es va fundar cap al segle IV aC i va ser totalment abandonat cap a mitjans del segle I aC, coincidint amb l'edificació de Baetulo. Actualment s'han reacondicionat els seus espais i s'ha millorat la seguretat i el Museu de Badalona organitza visites guiades de forma mensual.

Fotografia del Poblat Ibèric del Turó d'en Boscà

Per últim està el poblat ibèric de Montgat. Situat en un turó que s'endinsava al mar aquest assentament es suposa fundat cap al segle V aC. Actualment no hi queda cap resta visitable, i de fet tampoc queda gaire turó, ja que va resultar molt afectat per la construcció de la línia de ferrocarril entre Barcelona i Mataró i la Nacional II. Per a fer-se una idea, si avui en dia presenta una alçada de 40 metres respecte el nivell del mar originàriament la seva alçada seria d'uns 70 metres.

Fotografia del Turó de Montgat

Al ser llocs pròxims a la ciutat són punts idonis per a realitzar petites excursions els matins de cap de setmana, cosa que us animo a fer. Les vistes que s'obtenen des d'aquests indrets fa que valgui la pena fer-ho.



Nota Polaca: Si no heu vist aquest gag del Polònia, us recomano veure-ho, és descriptiu com ell sol...

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

5 comentaris:

El porquet ha dit...

Molt bona lliçó d'història i de propostes de visites!

El Puig Castellar el tinc pendent de fa temps!

AhSe ha dit...

A mi m'interessaria veure'ls, la veritat, però no n'estic gaires segura que sapiga accedir-hi. :-|

tobuushi ha dit...

El Turó d'en Boscà, va quedar molt accessible quan van fer la carretera que va de Pomar a Can Ruti, des d'allí hi ha molt bona vista de la Colònia Sant Antoni, i de Barcelona. Jo hi anava sovint a jugar amb els meus amics d'estiu durant les vacances que passava a Canyet.
Crec, però que en dèiem el turó d'en Pollo, però potser m'equivoco. El que és segur que estava molt abandonat i només el protegien unes tanques velles.

Carquinyol ha dit...

El porquet: Val la pena anar-hi !

AhSe: Si estàs interessada en anar-hi a algun de concret diga-m'ho que t'explicaré com podràs arribar, els camins no són complicats i el transport públic et deixa ben a prop.

Isaac: Al turó on està el Puig Castellar li diuen el Turó d'en Pollo, desconec però si al Turó d'en Boscà també li apliquen el mateix nom !

tobuushi ha dit...

És possible que confongui les noms vaig marxar de Badalona fa 20 anys i ja començo a "rapapiejar", però on jugava era el d'en Boscà, això si que és segur. Gràcies per l'aclariment.
I felicitats pel post.

Publica un comentari a l'entrada