dilluns, 28 de febrer del 2011

El blau del nord


(Encetem un micaco blau...)Escola en Català

El tancament de les emissions de TV3 al País Valencià per part de una Generalitat Valenciana tan fusionada amb la secció valenciana del PP que ja és gairebé impossible discernir on acaba la institució i on comença el partit ha permès mostrar de forma clara moltes coses que, encara que sabudes, no està de més que es recordin perquè molta gent sembla ignorar, ja sigui conscient o inconscientment.

Així, per exemple, ens ha mostrat, una altra vegada, com el PP és un partit que odia la pluralitat informativa i més si és en llengua no castellana; que el PSOE, còmplice actiu en tot l’afer, ha mirat de no parlar gaire per no veure’s massa relacionat i no haver de justificar tot allò que a hores d’ara és injustificable; i que per molt que alguns pensin el contrari, al Principat tenim un grapat d’aquella espècie que sembla originària del País Valencià i que hom anomena ‘blavers’.

Començaré recordant que, a grans trets, l’ideari blaver es fonamenta en tres eixos principals: una gran presència en els aspectes més folklòrics de la societat valenciana com ara les falles, la paella, etc etc,..., en la idea que la llengua valenciana és una llengua diferent a la catalana i en la confrontació constant amb uns catalans que, segons ells, volen absorbir el País Valencià i furtar-los tot el que tenen (paella, taronges,...). Una altra de les idees principals del blaverisme del sud és el seu encaix absolut dins d’un marc nacional espanyol on (de forma majoritària) es senten integrats.

El blaverisme del nord, en canvi no és ni tan folklòric ni tan acientífic (puix reconeix la unitat de la llengua). Ara bé, exceptuant el tema lingüístic mira de trencar tota possible relació política i social i (sorprenentment) fins i tot econòmica amb els germans del sud, basant-se en una idea central: “respectar als valencians”. Pels blavers del nord parlar de Països Catalans és una cosa tan escandalosa com ho pot ser pels blavers del sud, tema en que coincideixen plenament. I no és aquest l’únic punt d’entesa, ja que tan els uns com els altres comparteixen marc nacional, l’espanyol, i tenen ben clar que el focus de poder està a Madrid.

Si us esteu preguntant qui són aquests blavers del nord no cal que us ho pregunteu gaire: CiU. I com exemple prou clar d’aquesta posició només cal que recordeu les darreres declaracions del sr. Duran i Lleida dient que "Sóc conscient que des de Catalunya hem comès errors polítics respecte a València. La mateixa utilització del terme Països Catalans substituint la voluntat del poble valencià ha estat un error” així ho demostra. Potser se li hauria de recordar al sr. Duran que qui va inventar el terme Països Catalans va ser un valencià de Sueca, així com també se li hauria de recordar que hi ha valencians, com l’amic Cucarella, que estan encantats d’utilitzar aquest terme.

Però el que caldria deixar clar és que, en el fons, a Duran i Lleida (i a CiU en general) no els hi preocupa gaire com es prenguin a València això dels Països Catalans... a ells els preocupa com s’ho prenguin a Madrid. I a Madrid s’ho prenen fatal (i de fet ja van fer una Constitución a mida per evitar-ho). Així, no és estrany que, ja sigui per fer l’ullet a l’actual Gobierno Socialista com a un previsible Gobierno Popular els de CiU facin tot el possible per evitar aquests tipus d’incomoditats i ja es rumoreja que amb tal de guanyar-se el favor del Gobierno Central el sr. Artur Masjuga amb la idea de servir-los el cap de l’ACPV en safata de plata.

I si no tenien prou proves de que en el fons el que es vol és que Madrid es senti còmode només cal recordar que això que ha fet la Generalitat Valenciana d’augmentar la quantitat de les multes a ACPV per tancar TV3 és il·legal, ja que la Generalitat de Sud no té competències per a fer-ho, puix “La Comissió del Mercat de Telecomunicacions assegura que té la competència exclusiva per a sancionar els repetidors “il·legals””. I com són competències estatals qui hauria de dir la seva és el Gobierno Central, que ja ha dit la seva : “No col·loquin sobre el govern espanyol un problema que és dels territoris”.

Ah... què curiós... ara el Gobierno declina actuar en un tema del qual té totes les competències però frisa a ficar-se en d’altres (encara que sigui judicionalment) on no les té, amb el beneplàcit i la benedicció dels blavers del nord i del sud.

A aquesta gent és a la que els espanyols anomenen 'nacionalistas'... jo els anomenaria simplement 'botiflers'


Nota nacionalista: Realment el cas de CiU és el cas d’un adjectiu mal aplicat. Ja no és que no s’haurien d’anomenar “nacionalistas”, és que sigui quin sigui el marc nacional de referència que s’agafi (ja sigui marc espanyol o marc dels Països Catalans) l’únic adjectiu que els hi escau és “regionalistes”


Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

3 comentaris:

tobuushi ha dit...

Home, si el seu referent és Cambó!
"no hase farta desi nada más" com deia aquell.

El porquet ha dit...

Aaaah, quin micaco més saborós....

M'has deixat de pedra amb la notícia de la possible confrontació CiU amb ACPV... això ja seria la culminació d'un provincialisme decadent...

Respecte al senyor Duran... cada cop que obre la boca ja tremolo. Viu en la genuflexió eterna i li encanta passejar-se pels passadissos de Madrid. Patètic.

Carquinyol ha dit...

isaac: "connodesirtenalodigoto"... però ells segueixen fotografiant-te amb estel·lades !

el porquet: Doncs si, el sr. Duran és així...

Publica un comentari a l'entrada