dimecres, 24 de novembre del 2010

La maté porque era mía

(Encetem un micaco lingüístic...)Valencianismo

Fa un temps una notícia va sacsejar el món informàtic: Oracle comprava Sun. Us faig cinc cèntims per si no coneixeu aquest món: Oracle és qui realitza els sistemes de bases de dades més utilitzats a nivell empresarial i Sun, per la seva part, era propietària, entre altres coses, de productes molt popular com ara el llenguatge Java, la suite OpenOffice i MySQL, la base de dades més utilitzada per a desenvolupar projectes web. Mentre Sun col·laborava amb nombrosos projectes de software lliure, Oracle és més restrictiva amb els seus productes, cosa que fa que si bé el llenguatge Java sembla tenir el futur assegurat (tot i que els desenvolupadors temen possibles modificacions) en canvi OpenOffice i MySQL tenen un futur bastant més negre davant seu. De fet, molts pensen que Oracle s'ha fet amb aquest productes per 'deixar-los morir', tècnica aquesta que, encara que no ho sembli, coneixem perfectament bé al nostre territori en un dels aspectes més delicats de la nostra societat: la llengua.

Corrien els temps de l'anomenada 'Transición' quan per terres valencianes va sorgir un moviment regionalista espanyol que va mirar de trencar qualsevol contacte amb els moviments catalanistes del Principat mitjançant l'apropiació dels símbols representatius dels valencians amb l'excusa de defensar-los dels "catalans". Amb el pas del temps, un dels dos partits espanyolistes per excel·lència va incorporar dins de la seva ideologia aquests plantejaments, va fer seus aquests símbols i va absorbir a bona part d'aquests regionalistes. Realment aquest partit espanyolista no volia per a res aquests símbols, doncs ja tenia els seus propis, que eren els de la nació espanyola, però els hi eren molt útils per a dos motius: el primer per evitar que les perilloses idees catalanistes arrelessin en territori valencià i el segon per anar arraconant i traient-li importància als símbols propis de la terra i així, poc a poc, eliminar qualsevol sentiment nacional diferent a l'espanyol d'allà. O sigui, parlant clar, els populars han aconseguit fer-se seva la llengua al País Valencià i ara la volen matar.

D'aquesta forma s'ha arribat a aspectes tan surrealistes com que els majors defensors de la 'llengua valenciana' facin llur defensa i llurs argumentacions en castellà. I és dins d'aquest surrealisme lingüístic i cultural que viu el País Valencià on trobem el darrer episodi del que podríem anomenar 'Batalla Freda de València' i que ha ocorregut a Elx. I és que resulta que a Elx l'Institut Municipal de Cultura i l'associació El Tempir faran una campanya per promoure la llengua anomenada 'Fes Teu el Valencià' que subvencionarà la Generalitat... de Dalt !

Com no podia ser d'una altra manera al PP d'allà això no l'ha caigut molt bé, i ja ha declarat que es vol "dinamitar la identidad valenciana a través de una campaña encubierta financiada por el tripartito catalán". O sigui, als teòrics defensors de la llengua els hi sembla molt malament que vingui un altre a fer la feina que han de fer ells, vaja, que ni mengen ni deixen menjar, com bé explica de forma clara i contundent l'amic Cucarella en el seu apunt 'El PPerro del hortelano' que recomano llegir.

I ara que estem en període electoral al Principat hauríem de veure aquestes coses i tenir molt clar el perill que correm si els partits espanyolistes comencen a agafar volada al Principat, perquè per molt que ens imaginem que faran no està de més mirar cap al sud i "veure'ls el llautó".

Nota Subvencionadora: Segurament a molts blavers del nord els hi semblarà molt malament que els diners que paguem els principantins vagin a parar a unes altres 'comunidades autónomas'. A mi no, a mi em sembla perfecte que part de la quota dedicada a promoure la cultura es dediqui a defensar-la allà on estigui en perill. Realment trobo més escandalós dedicar aquests diners a muntar 'Ferias de Abril' o subvencionar curses de braus.

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

9 comentaris:

AhSe ha dit...

Trobo que vas manipulant en direccions estranyes els sentiments de la gent parlant d'Oracle i MySQL... No veig com es podria aplicar el concepte de "l'Oracle castellà" s'esta menjant "el MySQL valencià" mentre "el Java català" té el futur assegurat tot i que n'hi hagi qui ho dubti. No és una mica de mal gust pensar que Oracle podria representar a l'estat espanyol?? Potser és una companyia perversa, però els sistemes de bases de dades que venen en el fons són bons i funcionen. :-|

zel ha dit...

Jo he de confessar que no hi entenc res!

Carquinyol ha dit...

Ahse: Realment no he pensat en cap moment en assimilar Oracle amb Estat Espanyol, ni MySQL amb València ni Java amb Catalunya. Només volia deixar clar que quan hom s'apropia d'una cosa pot fer el que vulgui amb ella. I això s'aplica tan a programari, com a patents industrials com temes culturals i identitaris.

I, per tant, no dic pas que els sistemes Oracle siguin dolents ni de bon tros. Però les tàctiques utilitzades sí que són similars.

De vegades no cal mirar més enllà !! :P

zel: Bàsicament que el PP de València s'ha fet seu el valencià per a matar-lo. Tot el demés són exemples ;)

vullunfestuc ha dit...

Això d'Oracle encara va més lluny i sembla que l'Apache Foundation membre de la fundació JAVA ha contactat a d'altres membres per crear un fork sense Oracle...
I si el tema del Programari Lliure és trist, encara entristeix més el valencià, on la societat - en general- ha renunciat a la política de veritat....

en fi...

Vullunfestuc.

p.s.: Només una petita nota. Has escrit un doncs que és un error semàntic manlleu de l'espanyol que últimament s'ha posat de moda entre el món digital i certs periodistes (lingüoterroristes):
Realment aquest partit espanyolista no volia per a res aquests símbols, doncs ja tenia els seus propis,[...]
Hi hauria d'anar un puix, car o ja que...
Ara sí!

tobuushi ha dit...

Estic flipant amb els comentaris.
Els que és important i queda claríssim és que per una banda els nacionalistes espanyols controlen la cultura valenciana i per una altre el regionalistes catalans no veuen València com a part de la Nació Catalana ( ja no tan sols socialment -seria demanar massa-però tampoc culturalment ) i com el cas valencià també s'han criticat les minces subvencions a les escoles Bressoles de la Catalunya del nord dels Pirineus.
Carquinyol, un 10!

kika ha dit...

excel·lent títol! ell sol ja ho diu tot!

Anònim ha dit...

Els mateixos que critiquen que es subvencioni el català al País Valencià són els que no veuen cap problema que el govern espanyol dediqui mils de cops més de diners per a promoure el castellà per tot Amèrica Llatina. El que els fot de veritat és que es promogui el català, res més.

El porquet ha dit...

Realment acaba essent tot una mica surrealista... Ara bé, si hi ha aquesta línia de subvenció, vol dir que des d'Elx l'han acceptada. Vaja, que quan hi ha diners per el mig n'hi ha que ens reben amb els braços oberts.

Carquinyol ha dit...

vullunfestuc: Mai he estat un gran seguidor de Java, no m'agrada gens, però realment si no aconsegueixen un fork viable la cosa acabarà pintant malament. Moltes gràcies per la correcció, procuraré fer-ho bé a partir d'ara... però no prometo res !!

Isaac: Si noi, ni tan sols cultural la nació, en comptes d'anar endavant anem cap en rera !

Kika: Gràcies !

Albert: És així.

Mr. Missis: Al País Valencià hi ha molta gent que rep bé als principantins... però clar, aquests no surten pel Canal 9.

Publica un comentari a l'entrada