dilluns, 8 de juny del 2009

Xapes


(Encetem un micaco automobilístic...)Matrícules

Alguna vegada vaig llegir que la política era la ciència dedicada a crear problemes per a solucionar-los després, més que res perquè no saben com solucionar els problemes que verdaderament preocupen a la gent... I com vivim en un Estat on es porta molt això de viure de rentes, aquí en comptes de crear problemes en recuperen de vells, "problemes" que si la gent tingués dos dits de front no existirien pas. No fa gaire temps, i coincidint amb la convocatòria electoral que acabem de deixar enrera, hem pogut veure com s'ha tornat a parlar molt, de nou, de tot el problema que envolta la llengua que s'utilitza en l'educació al Principat. I com sembla que amb això no n'hi ha havia prou van rescatar un altre tema d'aquests recurrents : el dels símbols de les comunitats autònomes a les matrícules dels cotxes.

Aquesta pràctica, perfectament normal en altres estats com França o el Regne Unit, a l'Estat Espanyol ha creat molta controvèrsia, com sempre passa amb totes aquelles coses on apareixen símbols que no són de tot l'Estat. Recordem que durant el "regnat" de José María I "running man" , sobirà de l'España Una y Única es va plantejar la qüestió que a les matrícules dels vehicles de l'Estat Espanyol aparegués el distintiu de la comunitat autònoma. El tema va ser tancar per part del "sr. mireusté" amb la celebre frase "yo no discuto de chapas" decidint que no aparegués cap altre símbol que no fos la 'E' d'España en una mostra més d'aquella gran democràcia, diàleg i sensibilitat vers els que no pensen exactament com ells. Bé, per a ser una mica més precisos, la discussió es va tancar amb aquesta frase i amb la negativa del sector de l'automòbil a l'idea perquè (deien) els podria comportar grans pèrdues.

Resulta que aquesta iniciativa sorgeix de nou i ni des de la Generalitat de Dalt es posen d'acord en si la volen demanar o no ja que si des del Departament de l'Interior (els ecoverdsexcomunistes o una cosa així) la van demanar, des del Departament de Presidència (els sociates) van dir allò tan utilitzats a Can Sociata de "estem d'acord, però això no toca ara que hi ha crisi", argument que a mi em fa molta gràcia ja que si ens posem a buscar segur que sempre trobem algun tema més important per no fer allò que, realment, no volem fer. O és que els socialistes no saben fer més d'una cosa alhora? Per la seva part, des del Gobierno fonts del Ministeri de l'Interior insisteixen que per a fer-ho es necessita "un ampli consens de les forces polítiques i del sector de l'automòbil" , una maniobra similar al "això no toca" i una de les estratègies més utilitzades a la fantàstica sèrie "Sí, ministre" quan no es volia fer res, i a la qual només faltava afegir-li que al consens s'hauria de sumar també la Conferencia Episcopal i la Societat Criadora de Canaris del Baix Cinca. El famós consens... perquè sempre l'utilitzen per temes simbòlics com aquests i no en altres que toquen directament la butxaca, les llibertats i la forma de vida de la població?

Però bé, el que realment crida l'atenció és el que es podia llegir de " el sector s'hi va negar rotundament, especialment, els negocis de compravenda de vehicles d'ocasió i de lloguer. La raó adduïda era que és molt més complicat vendre un cotxe amb un símbol autonòmic fora de la regió geogràfica on ha estat matriculat." Està bé això, però em pregunto jo... els beneficis d'un cert sector són els que han de marcar les normatives a fer ? Perquè, amb aquest mateix argument, el sector del tabac podria demanar que es tragués dels paquets de tabacs allò de "fumar mata" perquè és dolent pel seu negoci ! O els del sector de l'alimentació podrien demanar que no incloure la procedència dels seus productes o el lloc de producció.

Des del sector de l'automòbil sempre posen l'exemple de " la reticència d'un comprador a adquirir un vehicle amb distintiu català si ha de circular principalment a Madrid i viceversa pels desperfectes que pot acabar patint." El problema aleshores no és de les plaques, és de civisme i de que alguna cosa no acaba de rutllar a l'Estat si un cotxe amb quatre barres a la matrícula i un CAT no es pot vendre a un altre punt de l'Estat (i estic segur que això seria molt més difícil que vendre un cotxe amb el símbol d'Extremadura o Andalusia a Barcelona). Això és un símptoma de l'existència d'un problema, i el problema no es resoldrà pas amagant els símptomes.

Pot ser que aquest lobby tingui tanta força de pressió com per a decidir en aquestes qüestions? No sabria jo dir on acaba la pressió econòmica i comença la "autopressió interessada" dels espanyolistes, sobretot quan llegeixes frases com les que diu la RACE, que em va "sorprendre" realment per la seua profunditat, digne talment d'un anunci de BMW o Audi :


Frase RACE

És que potser el disseny de les matrícules els afecta a l'hora de conduir? M'estan dient què quan veuen, per exemple, quatre barres en la matrícula del cotxe del davant el conductor es sent menys lliure? Els conductors espanyols no poden conduir si no veuen totes les matrícules iguals? Com ho fan per no estresar-se al conduir per l'AP-7 durant l'estiu?

Però com diria el meu pare, tot això, en realitat, són excuses de mal pagador... però almenys les podrien cercar de més elaborades, no?.



Nota Badalonina : Aprofito el diumenge pel matí per fer un tomb per la platja i arribar-me al carrer del Mar a menjar-me un gelat. Quan arribo veig que hi ha un nou sabor : "aigua de Badalona", de seguida em recorda a la sempre deliciosa (i perillosa) "aigua de València" i pregunto sobre ella. Resulta que és un combinat de menta, llimona i Anís del Mono (la nota badalonina del gelat, suposo). Convençut, demano mig gelat d'aquest nou sabor i mig de pinya... cal a dir que el nou sabor em convenç, però no és l'única sorpresa que trob al carrer del Mar, hi ha un parell més. Un està a la porta d'una tenda de video-jocs...


Game Over del Carrer del Mar

... no sé jo, però diria que això de "jogs" no acaba de ser ben bé normatiu.., tindrem blavers a Badalona o només és una mostra més de montillés ? Bé, encara pensant en això me n'adono que el company Tobuushi comença a deixar marca en aquest carrer de Badalona...


Sushi

Me'n vaig al badiu...

Visca la terra !!

4 comentaris:

vullunfestuc ha dit...

Dons mira, jo tinc un cotxe català (a la matrícula només hi apareixen les sigles del meu país) i no m'ha passat mai res... ni aquí ni allà.

Rita ha dit...

Tu intentes entendre, fer entendre, buscar la lògica, però has de tenir present que ell res de tot això. Ells només voldrien esborrar-nos del mapa. I així, mai, mai ens posarem d'acord.

Et felicito, perquè malgrat saber-ho, tu no defalleixes i segueixes fent pedagogia.

:-)

tobuushi ha dit...

Els meus pares ja me n'havien parlat de la botiga de sushi on era abans l'outlet de Frederic Homs ( ai las!)
Gràcies per la imatge.

Carquinyol ha dit...

vullunfestuc: doncs aquesta és justament la "gran raó" per la qual s'oposen... mira tu que curiós !!

rita: Més que fer pedagogia penso que està bé posar les coses clares i per escrit, i recordar com són les coses i no com ens volen fer creure que són.

tobuushi: De res company !!

Publica un comentari a l'entrada