dimecres, 12 de març del 2008

Xenofòbies


(Encetem un micaco repetitiu...)Dit


Segons la Viquipèdia, la xenofòbia "és l'animadversió cap a persones o cultures diferents, o considerades com a estrangeres. Es pot tractar de prejudicis racials, culturals, religiosos o simplement cap a individus.". Vivim a una societat que, en teoria, es preocupa molt d'eradicar aquesta mena de comportaments i altres de similars, com ara el racisme. Lamentablement hi ha molta feina a fer.


No fa gaires dies El Periódico de Catalunya titulava el seu editorial amb l'inequívoc títol 'Contra la xenofòbia'. Tristament, no feia referència a cap pla del govern per mirar de lluitar contra aquest comportament, sinó que es feia ressò que a un dels debats que van fer el sr. Zapatero i el sr. Rajoy aquest darrer, segons el parer del diari, havia vinculat de forma perillosa la immigració amb la delinqüència i la insuficiència d'alguns serveis públics, i de pas denunciar que els populars utilitzaven aquesta problemàtica de forma electoralista. Vés quina cosa !! Com si els socialistes no fessin el mateix encara que amb altres arguments, com mostrava, precisament, aquesta editorial.


D'aquesta editorial em va cridar l'atenció la frase "És tan absurd negar que el fenomen migratori planteja enormes dificultats de cohesió social". "Planteja"? no seria millor dir "segueixen plantejant" ? Què no han hagut pas migracions abans? O és que a la nostra terra no arrosseguem ja abans problemes de cohesió social causats per la immigració un nombre gens menyspreant de gent aliena ? De fet el nostre territori porta des de fa més de 50 anys rebent gent de fora, no és pas un fenomen nou. Ja sé que les diferències culturals que podem tenir els catalans amb un senyor de Còrdova o un senyor de Ghana no seran pas les mateixes, però no per això deixa d'haver un xoc cultural. I no és cap mentira dir que, a la nostra societat, la cohesió social no es pas una cosa estable, només cal veure les ampolles que s'aixequen amb el tema de la llengua catalana als territoris on aquesta es parla. I és que els reptes per integrar a la gent vinguda de fora són molt majors a la nostra terra que no pas a altres zones de l'Estat, ja que fer que coneguin una altra llengua i una altra cultura els implica fer més esforç que no pas als altres llocs. I no és que jo vulgui que tots els immigrants cantin "els segadors", facin castells o ballin sardanes, però no estaria malament que m'entenguessin en la meva llengua sense fer-me canviar a una llengua que no és la meva.


Però és que, a més, sembla ser que el combat que fa el govern contra la xenofòbia no la fan gaire bé. Només s'ha de llegir el titular del diari Levante l'altre dia ...


Portada Levante

... alguna cosa falla quan per culpa d'una relliscada de la Delegación del Gobierno s'autoritza a un partit manifestadament racista i xenòfob a realitzar actes a llocs amb alta concentració d'immigrants "recents". I no és que hagi passat una vegada, o dues... ha passat tres !! De veritat que s'està lluitant contra la xenofòbia ? Com és, llavors, que partits amb lemes com "Español tú primero" són perfectament legals ?


I no cal oblidar que no és necessària gent de països llunyans per trobar reaccions xenòfobes. En podem trobar ací mateix...



Propaganda barrufaires frikis



... per que, encara que sembli quasi insultant recordar-ho, fomentar l'odi envers Catalunya i els catalans *també* és xenofòbia, tot i que estiguem arribat a uns extrems tan delirants on ficar-se amb els marroquins, negres o homosexuals als mitjans públics pot constituir delicte però dir que tots els catalans són "unos polacos de mierda" no. I és que de xenofòbia, com d'altres coses, hi ha de molts tipus, i s'ha de lluitar contra totes. O no seria una contradicció en sí mateix lluitar contra unes xenofòbies i no contra unes altres?



Me'n vaig al badiu...


Visca la terra !!

7 comentaris:

nimue ha dit...

opine que el major problema dels xenòfobs (em dóna igual si són catalans, espanyols, russos o zambians) és la ignorància i la profunda falta d'empatia en general.

I sí, jo he viscut més d'una d'aquestes manifestacions per Russafa quan vivia a València i senzillament no té nom que els donen permís.

ddriver ha dit...

doncs potser els hauriem de començar a pagar amb la mateixa moneda,jo estic bastant fart de com ens tracten a tot arreu i nosaltres continuem amb el politicament correcte,canya al mono que es de goma

Anònim ha dit...

A mi em sembla que des de fa temps, la gent va ser tan xenofoba que, fins i tot, si a un poble petit hi arribava algu de fora tothom s'afanyava a demostrar-li que no el veu, no hi existeix, no se li pot parlar, blah blah blah.
A mes, si be recordo, arreu el mon durant molt de temps hi va haver tot tipus de guerres i gent matant-se perque de cop es trobaven 2 o mes "cultures" al mateix lloc i aixo no podia ser. Que vols ara, canviar la natura de l'esser huma?! Estas lluitant amb els molins de vent Carquinyol...

Carquinyol ha dit...

Nimue: Totalment d'acord, la font de la xenofòbia és la falta d'empatia, el que passa és que aquesta empatia ha de ser bidireccional, i això és molt estrany que passi.

ddriver: A mi no m'agrada comportar-me així, tot i que hi ha moments en que reconec que no ho puc evitar.

AhSe: Jo em queixo més aviat que hi ha coses que s'accepten com a xenofòbes i altres no, quan totes ho són. Lluitar contra la xenofòbia potser és lluitar contra molins... però és que el lluitar contra molins també forma part de la naturalesa humana !!

Anònim ha dit...

Carquinyol, oh Carquinyol... Ara parla l'espanyolisme en tu!!! El Quijote no era catala, veritat? :-P

Carquinyol ha dit...

Bé... hi ha una teoria que diu que en Miquel Servent era català (del País Valencià, per ser més concret)... a més, Barcelona és una de les poques ciutat que es cita al Quixot :P

Anònim ha dit...

Carquinyol, no estavem parlant de la genealogia del tal Cervantes! Es tracta de no utilitzar als castellans com a exemple, per tant, el Quijote i la seva natura espanyola no es poden mencionar a aquest bloc!!! Si es que han de mencionar-se en cap lloc, obre't un bloc en castella lloant les virtuts dels espanyols i la armada invincible (la qual sembla que ha deixar la peninsula sense boscs)... :-P

Publica un comentari a l'entrada