dimarts, 7 de març del 2017

La llengua, la policia i el bilingüisme

La setmana passada va ser notícia el fet de que un ciutadà valencià va ser denunciat a Benidorm (Marina Baixa) per dirigir-se a dos polícias nacionales en valencià. Segons es podia llegir a la denúncia presentada pels agents :

«Realizando un control en vía pública el arriba denunciado cuando los actuantes proceden a identificarlo se dirige hablando en Valenciano. En retiradas (sic) ocasiones se le dice que no hablamos valenciano y que se dirija a los actuantes en castellano a lo que se niega en retiradas (sic) ocasiones manifestando que realizamos un servicio de chulería»

D'entrada a mi el que em sembla estrany és que, si tal com indiquen els agents ells no parlen valencià i el denunciat no els parlava en castellà... com saben que els va dir que realitzaven 'un servicio de chuleria' ? Sí, ja sé que és fàcil per a un castellanoparlant entendre el valencià, i això fa que els dubtes encara augmentin: realment no l'entenien o no el volien entendre?

Lamentablement aquest fet que ha passat amb els cossos de seguretat espanyols no és anecdòtic: en Almenara (Plana Baixa) un altre valencià va tenir problemes per parlar a la Guardia Civil en valencià. A Mallorca (Mallorca) un jove manifestant també va ser denunciat pel mateix motiu.

Obligar a una persona a canviar d'idioma, segons com es faci, pot ser un acte d'humiliació, especialment si és per fer que no parli la seva llengua materna i si qui t'ho fa és un agent de l'autoritat. Sobre el paper tens tota la llibertat de parlar amb l'idioma que desitgis, però tots sabem que la realitat no funciona així.

Per a que una societat sigui realment bilingüe tots els seus membres ho han de ser, puix és de l'única forma en que hom pot assegurar el dret de tothom a parlar en la llengua que prefereixi. Des del moment en que hi ha lleis que avalen unes llengües damunt de les altres i permeten que hi hagi persones monolingües aquest principi d'igualtat desapareix, ja que són aquestes persones les que volen a obligar als altres a parlar la llengua que ells trien. On està la llibertat aquí i qui la retalla?

No volia acabar sense enllaçar les denúncies per aquest fet realitzades des dels partits que defenen el bilingüisme... però no n'he trobat pas.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pots parlar-lis amb la llengua oficial que vulguis, mentre sigui justament la que ells volen que facis servir, es clar.

Sergi ha dit...

Si algú defensa el bilingüisme, ho ha de fer des de la protecció de la llengua minoritzada. Si ho fa per carregar-se-la, això té un altre nom.

Publica un comentari a l'entrada