divendres, 8 d’abril del 2016

El doble silenci

(Encetem un micaco bilingüe...)

Us imagineu que dirien els defensors del bilingüisme si a la futura República Catalana s'increpés als regidors que parlessin en català, si un jutjat et digués que si vols tramitar una demanda en castellà trigarà cinc anys més, si tots els jutjats del Principat només tinguessin una traductora al castellà per tramitar-ho tot o si la Generalitat de Dalt es negués a comprar llibres digitals en castellà?

Doncs bé, aquesta és la 'normalitat' bilingüe que hi ha en la nostra meravellosa societat bilingüe. Al País Valencià concretament, on a Elx se li va increpar a una regidora per parlar en valencià, i on un jutjat va dir que si es presentava una demanda en català s'endarreriria la gestió uns cinc anys, i arran d'això és va saber que els 406 jutjats del País Valencià només tenen una persona per fer traduccions de i al valencià. I per acabar-ho d'arreglar ahir vam saber que l'Estat Espanyol no compra llibres digitals en català per a la seva plataforma eBiblio.

Heu escoltat pas a cap d'aquests bilingües que ens anomenen 'racistes' queixar-se d'aquests casos i d'altres similars ? Doncs ja sabeu que el bilingüisme que defenen és un bilingüisme, com a mínim, asimètric. Només silenci, un silenci que val doble, ja que ens demostra dues coses: que la seva queixa no és perquè qualsevol de les dues llengües que defenses pateix greuges i que ja els hi està bé el model actual on el castellà té una posició de força i de prevalença respecte el català.

Evidentment que els ciutadans de la República Catalana han de tenir els mateixos drets parlin en català, en castellà, en aranès (si la Val d'Aran ens vol acompanyar per aquest camí) o en qualsevol altra llengua que es vulgui considerar. Ara bé, això no vol dir que el castellà o les altres llengües (amb l'excepció de l'aranès si els aranesos així ho volen) hagin de tenir el mateix status que el català. És tan senzill com això.

L'espanyol té la sort de tenir una força i una sèrie d'estat que vetllen per ell, el català no. I això s'ha de canviar.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

1 comentari:

Oliva ha dit...

FRANCAMENT,JA VA SEN HORA QUE ALGU LI CANTI LA GALLINA AQUEST DESTRALER,POCA-SOLTA D'AN RAVELL...AMB COSTA.QUE MOLTS D'ELS SEUS COMPANYS, DE PARTIT,N'ESTAN FINS ELS....

Publica un comentari a l'entrada