dimarts, 20 d’octubre del 2015

El sol i el smartphone

(Encetem un micaco energètic...)

Deixant de banda les tensions polítiques pel 'separatismo catalán', Espanya també ha estat notícia darrerament al món per l'anomenat "impuesto del sol", o sigui, les dificultats, ja siguin de forma burocràtica o amb impostos, que el Gobierno Central ha posat a tots aquells particulats que tenen plaques solars i estan connectats a la red elèctrica general. A molts llocs de l'estranger els ha sembat totalment incomprensible que a un lloc on el sol brilla amb força bona part de l'any no s'aprofiti aquesta font d'energia neta i renovable. Fora de les fronteres de l'estat no s'entén aquesta mesura, que es contraproduent per l'economia local.

Els catalans, en canvi, entenem prou bé que les decissions sobre infraestructures i energia que es prenen a Espanya sovint poc tenen a veure amb la racionalitat i molt amb la política i l'amiguisme, i ho sabem molt bé quan després de demanar durants ja masses anys un Corredor Mediterrari que connectaria un bon grapat de llocs econòmicament importants de l'Estat, aquest prefereix gastar-se els calers en trajectes AVE d'escasa rendibilitat.

El Sol

I clar, veient "l'amor" que professava el Gobierno Español cap a l'energia solar no m'he pogut estar d'explicar-vos la petita utilització que faig d'ella. Abans de res, haig de dir que unes quantes vegades a l'any passo uns dies a llocs on no hi arriba energia electrica de la xarxa general. Tot i que aquells llocs estan preparats per portar una vida normal, jo prefereixo tenir el meu petit "autosistema" de càrrega dels "gadgets" elèctrics, com ara smartphones i tablets. I evidentment, aquests sistema és solar, en concret és el següent :

Panell Solar

Està format per un panell solar format pres tres plaques i un butxaca amb dos connectors USB. Aquests panells plegats venen a ser de la mida d´un iPad i de la gruixor de dos d'ells. Els dos connectors USB estan pensats per carregar dos dispositius alhora (smartphones, GPS,…) amb una intensitat de sortida de 2A i 1A.

Tot i que es pot connectar el dispositiu directament al USB amb el cable de recàrrega, jo prefereixo carregar bateries i després utilitzar-les per carregar els dispositius quan calgui. Per això, utilitzo dues bateries petites de 3000mA i dues grans de 15000 mA, Per a que us feu una idea, les bateries d'un iPhone 6 són de 1810mA i la d'un iPad Air 2 és de 7340 mA.

I ara bé la pregunta del milió: quan triguen en carregar-se les bateries? Bé, les dues bateries de 3000mA es poden carregar a la vegada i, a ple sol, en 3h tens les dues carregades. Si està mig núvol aquest temps pot arribar a ser entre 5 i 6 hores. Per la seva banda, la bateria de 15000 mA només es pot carregar ella sola sense res més. Amb ple sol triga unes 5h a carregar-se i si està núvol la cosa es complica més ja que pot passar que la placa no generi l'intensitat necessària per carregar-la. Un truquet que jo vaig utilitzar en dies núvols va ser carregar les petites i després descarregar aquestes en la gran, no és el més òptim però funciona.

La placa solar porta uns mosquetons per poder-la penjar d'una finestra, una paret o de la part posterior de la motxilla mentres vas de caminada. És força resistent i només s'ha de tenir cura de que a les bateries no els hi doni la llum solar directa puix entre l'escalfor que generen mentres es carreguen i la dels raigs del sol poden arribar a escalfar-se massa.

El problema és que no carrega qualsevol tipus de dispositiu, en el meu cas l'ordinador portàtil i les bateries de la càmara de fotos. Però m'ha anat força bé. Si voleu saber els models concrets o el lloc on ho podeu trobar m'ho pregunteu sense problemes.

Espero que us sigui útil, a mi aquest muntatge m'ha funcionat força bé durant més d'una setmana. I, a més, sents un cert grau de satisfacció al veure com et fa més autònom i com aprofites directament una energia que està a l'abast de qualsevol.

 
 
Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada