dimecres, 25 de juny del 2014

El riu bullent

(Encetem un micaco de Sant Joan…)

Com no he parat de repetir aquests darrers anys, la Revetlla de Sant Joan és la Festa Nacional dels Països Catalans, i és celebra arreu d’aquesta terra on al dir ‘bon dia’ et contesten ‘bon dia'. Jo tinc per costum unir-me a aquesta celebració explicant alguna tradició o llegenda des d’aquesta pàgina. Generalment ho he fet abans de la revetlla, però aquest any ho hauré de fer després.

Com també he anat repetint tot aquests anys, aquesta és una de la nits màgiques per excel·lència de l’any, la nit on la màgia es fa present al nostre món. És per això que aquesta nit omple les tradicions del nostre poble amb encantades, dracs, tresors màgics, aparicions, bruixes i demés éssers fantàstics. Avui viatjarem fins el Massís del Garraf, aquestes muntanyes tan castigades per l’acció de l’home i situades entre el mar i l’interior que tenen certament, ja de per sí, una màgia especial.

Garraf

I és que assegura la tradició que avui és l’única nit en que la Falconera, el riu subterrani que va fins el mar per sota de les muntanyes del Garraf, és de temperatura normal. I això és extraordinari perquè la resta de l’any l’aigua bull, de forma que no s’hi pot ficar ningú car moriria escaldat. Aquesta nit, però, permet que hom pugui ficar-se fins al fons del riu, on s’amaga un gran tresor que pertany a una sirena, reina i senyora del Massís. Tot i això, no es pot anar amb el lliri a la mà, ja que un terrible drac guarda el tresor, bulli o no l’aigua.

Sembla ser que el drac és terrible de debò i va ser l’origen d’aquest riu bullent, tot i que de forma involuntària. Asseguren que una vegada un pescador de Vilanova es va enamorar de la sirena i aquesta el va correspondre i volia casar-s’hi. El drac, al veure això, va agafar forma de noi i es va fer amic del pescador oferint-li un beurat-ge per enamorar encara més a la sirena. Però el pescador malfiar i va tirar la beguda per una gola de les muntanyes del Garraf, originant el riu bullent del que avui parlem.

I tot i que no hagueu vist cap bonica sirena ni cap ferotge drac espero que hagueu tingut una molt bona Revetlla de Sant Joan.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada