El mar sempre ha tingut quelcom de misteriós, sobretot el Mare Nostrum que ens banya i que tantes civilitzacions ha vist navegar per ell. Aquest misteri sempre l'ha tingut present la gent de mar, i de la mateixa manera que a terra ferme hi ha llocs especials que han generat multitud de llegendes, el mar, com no podia ser d'una altra manera, també és protagonista de nombroses d'elles. El mar… la darrera frontera… aquestes són les llegendes de Sant Joan de El Badiu dels Micacos, en la seva missió perpètua de presentar una llegenda nostrada d'aquestes dates cada any.
Si hom cerca al diccionari Català-Valencià-Balear la paraula 'Paradela' trobarà la següent explicació :
PARADELA Ciutat de Paradela: nom que el vulgus dóna a un miratge atmosfèric a manera de boira que es veu cada any en la badia de Sa Guya, davant la vila de Capdepera (Mall.), entre les puntes de sa Farola i de Sa Guya; sembla un núvol que pren formes rares en les quals el poble veu siluetes d'edificis, campanars i muralles, i creu que es tracta d'una gran ciutat que va enfonsar-se en la mar i que en certes ocasions es presenta mig emboirada a flor d'aigua. El mateix fenomen s'observa a Ciutadella (Men.), on l'anomenen ciutat de Parella, i a Felanitx (Mall.), on és anomenat ciutat de Troia. (Cf. BDC, xviii, 125).
La tradició ens ho explica de la següent manera: La gent marinera de Menorca i Mallorca expliquen que hi ha una ciutat encantada soterrada als abismes de la Mar Balear. Aquesta ciutat de tant en tant es feia visible des de diferents indrets (Capdepera i Felanitx a Mallorca i Ciutadella a Menorca) com a una vila voltada de muralles amb grans torres i campanars envoltada d'una boira misteriosa. Un dels moments en que tradicionalment es podia veure era la nit de Sant Joan, al tocar la mitjanit. Cal a dir que, com ja vaig comentar fa temps, aquest no és l'únic misteri enfonsat al Mar Balear.
No afegeix la tradició pas cap explicació de com és que aquella ciutat esdevingué encantada, ni qui la va encantar ni encara quan,però si ens explica com es pot trencar l'encanteri. Això succeirà durant una Nit de Sant Joan, al tocar la mitjanit, quan la ciutat sigui visible i en el mateix indret de la platja des d'on es vegi la ciutat hi hagi un grupet format per set Joans i set Joanes (ni més ni menys). Aleshores la ciutat és desencantarà i ressorgirà de sota l'aigua amb tota la població que hi bullia quan es va enfonsar.
Per cert, per a la gent de Barcelona que no tingui la sort d'estar a ses Illes durant la revetlla, la tradició també assegura que durant la matinada del dia de Sant Joan, al punt d'aixecar-se el Sol, la tradició assegura que al fons del mar es pot veure un gran palau encantat poblat de sirenes i altres éssers mítics. És una visió que no dura gaire i ningú sap si està relacionada amb la Ciutat de Paradela, però en el nostre mar màgic tot és possible !
Que tingueu una molt bona revetlla i gaudiu de la Festa Nacional dels Països Catalans !
2 comentaris:
Bona revetlla!!!
oh! no coneixia la història! gràcies per l'explicació i bona revetlla! :)
Publica un comentari a l'entrada