divendres, 15 de juny del 2012

Llei d'acció i reacció

(Encetem un micaco físic...)

Avui ens inspirarem en l'amic Dan i començarem l'apunt amb la 3a llei de Newton: La llei d'acció i reacció. Aquesta llei ens explica que sempre que un cos exerceix una força sobre un altre ...

Font: Racó Català i El Punt Avui

… aquest segon cos exerceix una força igual i de sentit contrari sobre el primer...

Font: Vilaweb

… en aquest cas, un ZAS!! En tota la boca !

I permeteu-me afegir una cosa més. Si consulteu les dades de l'Ibestat (Institut d'Estadística de les Illes Balears) podeu trobar les dades de l'enquesta que es va realitzar l'any 2010 sobre ús i coneixement de la llengua. En aquestes dades es pot observar com el 85% de la població major de 16 anys afirma entendre el català, i el 41,75% afirma utilitzar quasi sempre el català.

Doncs bé, aquest 87% de tria de l'escola en català per a la mainada el que ens està dient és que fins i tot gent que no entén la llengua opta per una escola en català per als seus fills i que més del doble de la gent que diu utilitzar el català de forma habitual fa el mateix. I això, ho vulguin disfressar com ho vulguin disfressar, és una gran victòria per a tots els que estimem la llengua.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

7 comentaris:

Sergi ha dit...

Molt bé, però que diuen els que manen? Que no hi haurà immersió, oi? Llavors de què serveix que la gent vulgui els fills aprenent en català?

Yáiza ha dit...

D'això se'n diu mirar-ho pel costat positiu!!!

El porquet ha dit...

La resposta de la gent a la escolarització de les criatures ha estat fantàstica. Llavors em pregunto com és que segueixen votant, en clara majoria, les mateixes persones que promouen aquestes lleis racistes... no ho acabo d'entendre.

vullunfestuc ha dit...

Perdoneu, però seré la nota discordant: Un 13% a favor de l'escolarització en castellà és MOLT! A moltes zones del País Valencià als anys 80 el percentatge era similar. Fins i tot hi havia pobles o no hi havia «línia en castellà» perquè tothom volia fer les classes en valencià. I ara, als mateixos pobles de quatre escoles només una és de línia en valencià...

Que les xifres no ens enganyin...

Jordi ha dit...

Igualment aniran a carregar-se el català allà on pugin. Es creuen superiors i amb dret a fer el que vulguin i sotmetre els que no pensen o són com ells.

nimue ha dit...

no té nom, el que estan fent amb la llengua no té nom :( Però no és la primera vegada que intenten carregar-se-la. Ens en sortirem!

Carquinyol ha dit...

xexu: Serveix per a demostrar que el 'clamor popular' (mai millor dit) no és tal com ells ens venen i que la democràcia que patin de 'cracia' té molt però de 'demos' bastant poquet

Yáiza: De tant en tant més val fer-ho !

El porquet:Els camins de les raons de vot són misteriosos...

vullunfestuc: Això suposo que depèn de com es miri. Si al meu barri un 13% demanés escolaritzar en castellà seria un èxit rotund (fins i tot si ho demanés un 20%). El problema és quan qui ha de decidir aquestes coses (línies, percentatges. etc...) és dedica a afavorir de forma descarada una d'elles. I el PP del Govern Balear és just el que ha fet.

Jordi: Això sempre, evidenment...

nimue: Si té nom: genocidi

Publica un comentari a l'entrada