divendres, 28 d’octubre del 2011

La ronda del Comte


(Encetem un micaco espectral…)

Per aquells que seguim sèries dels EUA arriba la setmana en que la majoria de shows emeten episodis ambientats en Halloween. Aquesta tradició anglosaxona vincula la nit del 31 d’octubre, Nit de Halloween, als esperits, apareguts, fantasmes i a tota mena de personatges dels contes de por. La tradició catalana, en canvi, assenyala més temps en que els morts i els maleïts passegen per la terra al costat dels vius. I és que, segons la nostra tradició, aquest temps especial on el més enllà s’uneix al més ací comença la nit del 31 d’octubre vigília de Tots Sants, i acaba del dia 2 de novembre, Dia de Difunts.

Al Ripollès hi ha una tradició que assegura que cada any per la Nit de Difunts el Comte Guifré s’alça de la seva sepultura i s’encamina cap al claustre del monestir on està enterrat, el monestir de Santa Maria de Ripoll, on l’espera un espectral i impressionant cavall blanc. Cavalcant damunt seu fa una rapida cursa al voltant de tot el Principat per assegurar-se que la morisma no ha tornat a envair la nostra terra tal i com asseguren que van jurar fer.

Santa Maria de Ripoll

Quan s’ha ben convençut que la terra que va alliberar dels sarraïns segueix lliure d’ells, dirigeix la seva muntura cap al claustre del monestir d’on ha partit i, a l’arribar, se’n torna de nou satisfet a llur sepultura tot esvaint-se en l’aire.

Explica la llegenda que, si arribat el cas, un dia consideres que la terra estigues en perill de caure de nou sota el poder islàmic, cridaria a tots els braus guerrers que van donar la vida per ella i lluitarien per a foragitar de nou a l’invasor. Vaja, com en el llibre tercer del Senyor dels Anells però a la catalana !

Cosa que em fa pensar que, de moment (i per sort per a ells) no hi veu gaire problema en el col·lectiu d’immigrants islàmics que s’han vingut a guanyar les garrofes entre nosaltres. Ja resulta curiós que els espectres d’antics guerrers siguin més tolerants que alguns de (massa) vius !



Nota Personal: Desitjo que gaudiu tots d’un bon pont i d’uns dies de descans, compte amb els refredats i amb les nits misterioses !!


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

El porquet ha dit...

Segons la tradició oral es veu que el senyor Comte Arnau era sanguinolent, violent i un xic esbojarrat. Vigilem que no se li pari el comptador i un dia d'aquests se li giri el cap contra el col·lectiu de sarraïns que han vingut a viure entre nosaltres.

Ara que hi penso... i amb la descripció que abans he fet del Comte Arnau... no podria ser que s'hagués reencarnat en un tal... An... Angl... ai és que ara no em surt el nom!

Yáiza ha dit...

Quina llegenda més curiosa!! M'ha agradat força. Escolta, i el Comte no veu en perill la nostra terra per altres amenaces no-sarraïnes?? Perquè... no sé jo si les coses van massa bé últimament! Podrien venir les forces de l'ultratomba a promoure l'autodeterminació, no?? ;)

bat1412 ha dit...

funny pictureSegons la tradició oral es veu que el senyor Comte Arnau era sanguinolent, violent i un xic esbojarrat. Vigilem que no se li pari el comptador i un dia d'aquests se li giri el cap contra el col·lectiu de sarraïns que han vingut a viure entre nosaltres.

Ara que hi penso... i amb la descripció que abans he fet del Comte Arnau... no podria ser que s'hagués reencarnat en un tal... An... Angl... ai és que ara no em surt el nom!

Publica un comentari a l'entrada