dimecres, 28 d’abril del 2010

La por de l'ovella


(Encetem un micaco molest...)Ovelles

Des de fa mil·lenis els homes s'han dedicat a la cria d'ovelles. Sovint un únic home condueix a un gran ramat d'aquests animals amb l'única ajuda d'un gos utilitzant en favor seu el poder de la por. Així, el ramat es guiat per la por que tenen totes les ovelles al gos, el carnívor arquetípic. I tot i que en aquest cas concret no és una amenaça real per a elles (pobre d'ell que li fes mal a cap!) la sensació de temor constant que pateixen és la que les fa anar cap allà on vol el pastor. I si aquesta sensació d'inseguretat serveix per dominar un bon grapat d'ovelles, amb les persones passa quelcom de similar.

Aquests darrers dies s'ha parlat molt d'un fullet publicat pel PP de Badalona, la meva ciutat. L'origen de tota la polèmica és un fullet on apareix una fotografia amb un missatge clar "no queremo rumanos" (sic). Això ha aixecat una enorme polseguera política on tots els partits s'han dedicat a atacar al PP amb acusacions de xenofòbia. I és que realment el PP de Badalona és el "Sálvame" dels partits polítics. Des de fa anys utilitza com a mitjà propagandístic habitual el rebombori creat per campanyes polèmiques. És per això que a molts de nosaltres no ens ha sorprés gens aquesta darrera ofensiva de captar vots relacionant immigració i deliqüència, ja que anteriorment ja ho havia fet, així com altres campanyes de comunicació gens "elegants". La seva forma de fer política queda ben definida veient com els darreres mesos el sr. García Albiol acompanya sempre qualsevol de les seves declaracions amb el lema "estoy a sólo 2 concejales de ganar las elecciones municipales". Fidel al populisme d'estar per casa, aquest partit només ofereix solucions que, essent força generosos, no deixen de ser un mer conjunt d'intencions sense cap tipus d'explicació de com es portaran a la pràctica.

Però una de les coses que de debò m'ha molestat de tot l'assumpte és que la majoria de la gent s'ha quedat només amb una imatge del fulletó i amb la utilització demagògica que n'ha fet el PP de Badalona,... però jo arribo a dubtar que se n'hagués parlat tant si aquella foto en concret no hagués aparegut, i no per això deixaria de tenir un marcat caracter xenòfob. I anant encara més enllà em sorprén encara més que ningú s'hagi preguntat el perquè d'aquella pintada. Perquè cal recordar que el PP ha utilitzat la foto de la pintada, però la pintada no l'han feta ells. I és que potser no és políticament correcte dir-ho, però el cert és que a uns quants barris de Badalona hi ha gent que ha d'aguantar diàriament situacions, ja siguin d'incivisme o de marginació, que els fan patir. Aquest patiment els origina una sensació de temor,d'inseguretat i fins i tot de ser menys que altres col·lectius socials, i tot això s'agreuja per la sensació de que els qui manen no els hi fan cas o no els hi preocupen aquests problemes. I aquestes sensacions, tal com hem vist al principi, poden arribar a ser molt poderoses si hom les controla.

Hi ha un conjunt de barris al sud de Badalona (Sant Roc, Artigues, Llefià, La Salut, el Remei) que sumen, més o menys, el 40% de la població de la ciutat. Aquests barris són de gent de classe baixa, precisament el tipus de gent a la que la crisi econòmica ha castigat més fort. Aquests barris també presenten un elevat percentatge d'immigrants i de població d'ètnia gitana (sobretot a Sant Roc i El Remei). No es gaire difícil imaginar que aquesta gent, en atur, a la que li costa cada vegada més arribar a final de mes, tingui una sensació estranya quan veu com, dia rere dia, el col·lectiu de magrebins va acaparant totes les tendes del barri, com la zona industrial del sud de Badalona és, bàsicament, una gran col·lecció de magatzems de xinesos o com el col·lectiu gitano (autòcton) sembla viure fora de les lleis que els demés han de complir. Aquesta gent, a més, escolta de forma continua rumors que asseguren que les ajudes socials van a parar sobretot a col·lectius immigrants i veuen, a més, com dia a dia fins i tot la seguretat ciutadana és fa més minsa i com les poques feines que troba cada vegada estan pitjor pagades i sovint ocupades per immigrants sense papers explotats per empresaris (autòctons o de fora) sense escrúpols. Si a totes aquestes sensacions li sumem algun tipus d'acció delictiva comesa per algun grupet d'un d'aquests col·lectius (com pot ser un grapat de gitanos romanesos) ja tenim un combinació molt i molt perillosa que el populisme no trigarà a utilitzar en benefici propi.

I si des de l'Ajuntament l'únic que es fa es minimitzar, quan no negar, el problema, el que es fa es abocar a aquests ciutadans de dret als braços de qui practica aquest populisme. És molt empipador que et vagin tractan d'exagerat i que et vulguin fer creure constanment que no passa res, sobretot quan la gent que ho fa no es troba el problema dia rere dia davant seu. I no serveix de res que un senyor amb corbata es passi molt de tant en tant pel barri per oferir bones paraules. Voldria recordar les declaracions del cap de CiU a l'Ajuntament de Badalona, Ferran Falcó, dient que "Sant Roc no és el Bronx" davant del penúltim problema al barri. Home... no serà el Bronx, però quan un se'n va a visitar al metge al CAP i de quatre cantonades per on passa a tres es troba grupets de persones traficant a plena llum del dia alguna cosa falla. Quan ja coneixes un parell de casos de com han provat d'ocupar diferents habitatges amb contractes de lloguers falsos per a fer més llarg el procés de desnonament i veus com la gent té por d'anar-se'n uns dies fora de casa seva saps que alguna cosa no rutlla pas bé. Quan des de l'Ajuntament s'omplen la boca parlant de la nova normativa de civisme i tu ja saps que al barri no tindran nassos d'aplicar-la (de fet saps que ni ho intentaran) veus que estàs a un lloc "especial" que sembla estar fora del control dels governants de la ciutat veus que, definitivament, hom hauria de fer alguna cosa.

Però el pitjor de tot es anar escoltant des de l'alcaldia afirmacions que demostren que realment no saben el que passa en aquells barris. I parlo del sr. Ferran Falcó, però haig de dir que és un dels pocs polítics de la ciutat que almenys mostra certa preocupació pel tema. La resta simplement no diu res, res de res, com si no existeixi cap problema. Tot així és una llàstima que al sr. Falcó digui coses com ara : "El col·lectiu gitano-romanès és europeu, és nòmada, i marxarà igual que ha vingut, com la marea. Els va portar la bonança, i possiblement se'ls endurà la crisi. Mentrestant, què podem fer? De primer, no ser tant estúpids com per continuar creient que no cal actuar-hi. Desfer-nos de bonismes i de prejudicis. I què fem? Doncs escolaritzar les criatures. Procurar que visquin en habitatges el més nets possibles, i quanta menys gent millor. Examinar els seus permisos de conduir, i si han passat la inspecció tècnica dels vehicles. Fer seguiment dels caps més conflictius, i mirar d'enxampar-los. Saber quants en són, on viuen, de què viuen, i si canvien de residència.". Sr. Falcó, quan un té por de que l'ocupin la casa, quan un veu com hi ha tràfics de substàncies poc clares al seu carrer i quan un té, en definitiva, una sensació d'inseguretat el que vol que se la resolguin, i que se la resolguin immediatament. Per a ell un "possiblement se'ls endurà la crisi" no és un opció i un "examinar els seus permisos de conduir"... permisos, quins permisos?. S'han dedicat mai a anar per Sant Roc examinant permisos de conduir i assegurances d'automòbils? Però si la Guàrdia Urbana va anar a posar unes multes d'aparcament i van haver de sortir cames ajudeu-me !

Tothom que tingui una mica de cara i ulls sap que el PP no aporta cap solució i només vol aprofitar-se de la por de la gent, però també sap que la gent té la sensació que des del govern municipal no es fa gaire cosa per millorar la situació, de fet sembla ben bé voler-la minimitzar quan no ignorar, seguint aquell vella norma que diu que del que no es parla públicament no existeix. Per això quan llegeixo, de nou, el que diu en Ferran Falcó no puc deixar de pensar que aquesta gent no sap el que es cou pels barris : "Què aporta, què proposa, què faria el PP si arribés a governar? Si té alguna proposta, nova, diferent, que la faci. Que m'expliqui com ho farà per fer que els gitanos visquin "segun nuestras costumbres". Perquè aquí ja em perdo. Els farem regalar un llibre i una rosa? Anar a missa? Jugar a bàsquet? Demanaran "turnemis"? Se'ls posarà al costat, el senyor del PP, i cantaran "el meu avi"?"

No senyor Falcó, no cal que visquin "segun nuestras costumbres" només cal que visquin "segons les nostres lleis", les de tots, ja siguin gitanos, paios, romanesos, francesos, de la Txina Popular o de l'altra. Que se'ls facin complir les lleis de comerç, les lleis de deixalles, les normes dels transports públics, els tributs (entre ells el pagament de la comunitat de veïns...), les de civisme, les de trànsit, les de salut pública, que gaudeixin dels mateixos beneficis de les polítiques socials, que hagin de complir les mateixes condicions i se'ls exigeixi passar els mateixos controls. O sigui, igualtat transparent per a tothom, ras i curt. El que no pot passar és que hi hagi gent que tregui a relluir aquestes costums pròpies per a fer relaxar les lleis en certs cassos molt concrets i que pensi, erròniament, que això ajudarà a la convivència quan, de fet, serà més aviat el contrari.

Si vostès fessin bé la seva feina el PP no tindria res a on rascar. S'atreviran a fer-la o tornaran a parlar amb els patriarques per "no agreujar la situació" quan hi torni a haver problemes a Sant Roc, per exemple, com ja van fer anteriorment? Aquest és el nucli de la qüestió.



Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

7 comentaris:

LoyKaPV ha dit...

Jo d'immigrants preferixc no parlar-ne, perquè sé de bona tinta que hi han de tots els colors, i per lo que m'han demostrat a mi, tenen més civisme, educació i respecte, quels espanyols. Deixant això a banda, lo realment important és...per què a Catalunya encara està el PP? Vull dir...asi al PV tinguem una gran proporció d'espanyolistes i semianalfabets quels voten i tal, però en Catalunya encara estan donant pel cul!?

sànset i utnoa ha dit...

Uns polítics es giren d'esquena a la realitat.

Els altres practiquen discursos racistes i populistes.

Cap de les dues coses m'agrada. No m'agrada gens.

Certament, la llei ha de ser igual per a tothom. I les polítiques d'integració -tant des dels ajuntaments com des de l'administració- haurien de fer un canvi radical, perquè està quedant clar que no funcionen.

*Sànset*

AhSe ha dit...

Jo crec que tornaran a parlar amb els patriarques per "no agreujar la situació", i els patriarques més o menys passaran d'ells segons el seu costum. :-(


P.S.
Als gitans romanesos els romanesos tampoc els volem, pero diria que no ens podem desfer d'ells! Per què serà?!

Marga ha dit...

El teu article juntament amb el que l'Andreu Mas publica avui al diari El Punt,
http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/163353-lham-romanes.html són el més intel·ligent de tot el que he llegit a la premsa i als blocs, sentit a la ràdio i vist a la tele respecta de la darrera iniciativa mediàtica d'en Xavier García Albiol.

Per què serà que el discurs políticament correcte dels altres partits de Badalona és més important que realitat palpable?

Al líder del PP a Badalona ja li coneixem les maneres, no ens ha sorprès.
El que sí que és sorprenen són les reaccions dels "altres" i el rebombori que han aixecat.
Fets i no paraules, deien alguns en campanya. Doncs menys parlar i més treballar (i menys amagar el cap sota l'ala) per tal que el refotut García no pugui constantment atiar el foc de l'enfrontament i veure com la campanya la hi fan els altres.

zillahh ha dit...

Al llegir el teu post, m’ha quedat molt més clara quina és la situació que es viu a Badalona i he entès molt millor la polèmica que s’ha generat aquests dies amb els pamflets repartits pel sr. Garcia Albiol i companyia. Coincideixo amb la Marga en que aquest article és clar i entenedor. Situacions així les estem vivint a diferents nivells en tots els pobles i ciutats. La inoperància dels politics i el sovint enfrontament que mantenen entre ells, està creant situacions veritablement caòtiques.

Rita ha dit...

Un molt bon apunt, carquinyol!

Tens tota la raó i raó de pes. I no puc entendre com s'hi giren d'esquena, fent veure que no ho veuen, si això no acaba més que explotant-los a la cara, com va passar a Salt, per exemple.

Tampoc entenc les reticències i no voler-los fer complir les lleis. Si nosaltres ho hem de fer, per què ells no?

Si la policia municipal hi ha d'anar, que dupliquin els efectius, però que els facin respectar i complir amb el que toca. Només amb respecte i civisme es pot conviure i això va per a tothom: catalans, immigrans africants, europeus i de la resta de l'Estat Espanyol.

El populisme que practica el PP pot acabar sent molt perillós, però el no voler-ho veure per part de la resta de partits també.

Tu ho has dit prou bé i clar. I cerc que no cal ser cap Einstein si es vol per entendre-ho.

Carquinyol ha dit...

thor: d'immigrants, com d'espanyols i de catalans, hi ha de tot. El problema de Badalona és un problema que està des de que va créixer la ciutat. El PP?... tu has vist la Feria de Abril que munten per ací? Doncs imagina qui la munta...

sànset: no funcionen però no queda maco dir-ho, i així ens va...

ahse: realment jo també penso que tornaran a cercar "mediadors". Dels gitanos romanesos he escoltat de tot per boca de ma tia, que han estat veïns seus. Uns eren el pitjor que hi havia i els que estan ara és comporten com qualsevol altre veí. Ara bé, jo confesso que quan veig un grapat d'ells al metro m'allunyo el més possible...

marga: m'has fet engreixar-me 10 quilets, ara ja no em cap el biquini !! Realment cal que s'hi posin les piles d'una vegada.

zillah: Sembla ben bé que els nostres polítics viuen a una realitat paral·lela

rita: Jo el que no entenc és com una part d'allò que anomenem "esquerra progressiva" no acaba d'acceptar que, de vegades, l'actuació policial és necessària i que no tot es pot arreglar dialogant. Ara bé, en altres cassos aquests mateixos si que trien solucions policials quan, realment, es podien haver evitat (exemple, Cabanyal)

Publica un comentari a l'entrada