dijous, 21 de maig del 2009

Miracles i Orejas


(Encetem un micaco lingüístic ...)Banderes europees

Entre la Rambla i l'actual plaça de Medinacelli de Barcelona es situava el convent de Sant Francesc, un dels més grans de la ciutat. En aquest convent va viure el beat Salvador d'Horta, que gaudia de fama de miracler. Precisament per a veure-ho es va desplaçar una parella des de Bascònia. Aquesta parella va tenir molts problemes per a tenir descendència, tants que només van poder tenir una nena, i per a gran disgusts d'ells la pobre xiqueta no podia parlar, així que van decidir venir a Barcelona per veure si el bo d'en Salvador en podia fer alguna cosa. Quan els va veure els hi digué "Ja ens us podeu tornar a la vostra terra que la vostra filleta ja parla" i tot seguit la nena comença a parlar per a gran alegria dels seus pares.

Però al cap de poca estona la parella, molt tristos, va tornar a veure al beat, ja que si bé la seva filla ja parlava, no l'entenien pas! En Salvador els mirà fixament i els va contestar: "No l'enteneu perquè la nena parla en català i com parlo jo i com parla tota la gent d'aquesta terra, i com és, per tant, lògic i natural que parli ella, ja que s'hi troba. Aneu-vos-en ben descansats que així que hagueu donat una sola passa enllà de terra catalana la vostra filleta parlarà en basc com parleu vosaltres" I així va succeir.

Fa enveja veure com de clares que tenien l'assumpte de la llengua els nostres avis (i fins i tot els poders celestials) i, en canvi, veure les complicacions que es construeixen avui en dia al voltant d'aquest tema. Només cal veure les declaracions que va fer l'altre dia el Sr. Mayor Oreja per veure comportaments curiosos com a mínim ...

Frase Oreja

No us crida l'atenció que el seu besavi fes a nivell domèstic allò que tant critiquen els del seu partit: immersió lingüística sense respectar la llengua materna?. Però és que, a més, aquest senyor també va dir que "el català s'ha de defensar a Catalunya" i que a Europa s'ha de defensar l'espanyol perquè "No té l'estatus que es mereix en funció del nombre de milions de persones que el parlen al món".

La realitat és que, a hores d'ara, i en contra del que diu aquest senyor, el català no es pot ni defensar al Principat de Catalunya perquè de seguida salten els del seu partit per a mostrar-se en contra de qualsevol iniciativa en aquest sentit; i al País Valencià ja ni parlem, ja que els membres del seu partit, que són els que tallen el bacallà allà, sembla que el volen fer desaparèixer mitjançant l'anglès i el xinès... encara que segurament ho fan perquè la gent pugui sortir del graner, oi ?

I jo trobo molt bé que defenguin el seu idioma a Europa, de fet els hi dono ple suport, doncs qualsevol ciutadà de la Unió Europea ha de tenir dret a dirigir-se i utilitzar a les seves institucions el seu idioma matern (els catalans també, i és clar!). Però han de tenir en compte també que la gran majoria dels milions de persones que parlen espanyol no estan dins de la Unió Europea, i que en àmbit estrictament europeu hi ha idiomes amb més parlants que l'espanyol.

Un ha de saber sempre a on està... o no és això el que sempre ens repeteixen ells ? Com sempre, hi ha dos jocs de regles, una per a ells i unes pels altres. Està vist que així potser sortiran del graner, però de la caverna... qui els traurà?


Nota Eurovisiva : Llegia l'altre dia que el PP demanava a la Federació de Futbol que sancionés a l'Athletic de Bilbao i al Barça per les xiulades que es van realitzar quan sonava l'himne espanyol a la Final de la Copa d'Espanya. Doncs bé, l'altre dia mirant aquest vídeo de l'actuació de la representant espanyola a Eurovisió també vaig escoltar uns quants xiulets... demanarà també el PP que sancionin a Rússia per mostrar-se irrespectuosa amb la representant espanyola ?


I parlant d'Eurovisió, el millor detall es pot veure gairebé al final del vídeo ...


Font: TVE

... què hi feia una bandera independentista gallega a Moscou? Va influenciar en la mala posició obtinguda per la representant espanyola? Perquè el PP no demana aclarir els fets ? Si és que se'ls acumula tanta feina...


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

4 comentaris:

Marga ha dit...

A aquests, de la caverna, no els treu ningú.
I a casa nostra, anem-nos preparant que diu en Vidal-Quadras que si no "fa" política a Catalunya és perquè no el deixen...després matissa que el partit (de l'oest) "el va enviar" a treballar en un altre lloc!
Ai, Senyor...!

Rita ha dit...

Amic Carquinyol, m'encanta aquest post!

La història de la nena que parlava català perquè era a Catalunya, genial!, i la resta... més del mateix.

Amb aquesta gent, no hi ha res a fer. Ara, també és cert que no enganyen, mentre que els altres...

Ai, ja paro... ;-)
Una abraçada!

AhSe ha dit...

De la caverna, els diners!

Per cert, jo no crec que el tal Salvador era beat de debo!

Carquinyol ha dit...

Marga: ah... però en Vidal-Quadras fa política? Jo pensava que només bramava contra els que no comparteixen la mateixa bandera que ell...

Rita: Me n'alegro que t'agradi... de fet estava guardant la història de la nena per a un fet com aquest.

AhSe: Jo crec que ni els diners...

Publica un comentari a l'entrada