dimarts, 25 d’abril del 2017

Productivitat i sostenibilitats

(Encetem un micaco AVE…)

La setmana passada el Gobierno Español es va dedicar a celebrar els 25 anys de la creació de la primera línia de TGV de l'Estat. Durant aquella celebració el Presidente del Gobierno va dir coses com aquesta …

Notícia Diari ARA

… voldria fixar-me en dues paraules : 'sostenible' i 'productiva'. Comencem per la segona, ‘productiva' : El diari ARA feia l'altra dia aquest article on s'explicava que de productiva res de res, que la inversió feta en els AVEs no es recuperarà mai i que,per exemple, la línia Barcelona-Madrid pot arribar a recuperar el 46% de la inversió al llarg del temps. Ni tenint en compte els criteris mediambientals o de benefici social surten els números. Ara mateix, només el corredor Madrid-Andalucía cobreix el cost de manteniment i finançament de la línia, el Barcelona-Madrid ho fa en el 95% i la resta estan per sota del 40%.

Anem per l'altra terme, 'sostenible': en Rajoy el va dir fent referència a termes econòmics, que acabem de veure que no són certs. Si ho fem tenint en compte termes mediambientals (reducció d'emissions CO2,…) la cosa va una mica més encaminada ja que la línia Barcelona-Madrid és la segona línia de l'Estat Espanyol en sostenibilitat. Però… quina és la primera ?

Doncs la línia Barcelona-València, aquesta línia que no té TGV ni construït ni planificat i que té trams amb una única via. Aquesta és la línia més sostenible de l'Estat Espanyol, d'un estat que, recordem, utilitza línies de TGV per connectar la capital de l'Estat amb poblacions de 66.000 habitants com Zamora mentre, recordem de nou, la 2a i la 3a ciutat de l'Estat segueixen unides per una infraestructura ferroviària d'amplada ibèrica i amb trams on només hi ha una única via.

I per acabar una dada estadística, si entreu a aquesta web podreu veure que a l'any 2010 el trajecte ferroviari València-Madrid tenia 728.000 passatgers i el Barcelona-València 883.900. Un anys després, en 2011, el València-Madrid es dispara fins a 1.815.2000 i el Barcelona-València es manté en 840.000. Què va passar el 2011? Que es va inaugurar l'AVE Madrid-València, un AVE per un trajecte que tenia menys passatgers que el Barcelona-València.

Ara caldria saber quin criteri van seguir per a prendre aquesta decisió…

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

1 comentari:

Sergi ha dit...

El criteri és simple, seguir fent una xarxa radial, en la que Madrid sigui sempre el centre de tot. No es pot permetre que altres grans ciutats estiguin connectades de manera fàcil i àgil, perquè podrien arribar a prendre-li protagonisme? Quan això passa amb persones, no diem que són problemes d'autoestima?

Publica un comentari a l'entrada