dilluns, 7 de març del 2016

Novetats des de l'Illa del Roure

(Encetem un micaco cercador de tresors…)

Fa més de set anys (coi, mira que passa el temps ràpid, eh) publicava un apunt sobre una curiosa illa de Nova Escòcia on s'ha estat cercant un mític tresors des de fa més de 200 anys. De fet és un d'aquells clàssics temes recurrents de les publicacions de temàtica paranormal que de tant en tant li dediquen articles on es promet molt però no s'ofereix res de nou.

Però els darrers anys sí que hi ha hagut novetats, de fet una de ben curiosa: Han fet una sèrie de televisió sobre el tema. La sèrie, produïda pel History Channel, s'anomena 'The Curse of Oak Island'. És una mena de 'reallity' que segueix les peripècies de dos germans dedicats a cercar el mític tresor que s'assegura que hi ha en aquella illa, seguint totes les pistes d'anteriors cercadors i totes les teories, per molt boges que siguin, que pretenen explicar què és el que hi ha i qui ho va portar allà. Porten ja tres temporades i a hores d'ara no es sap si hi haurà una quarta.

The Curse of Oak Island Logo

Per a que us feu una idea del format de la sèrie és un d'aquells típics documentals que segueixen el que fan determinades persones que, de tant en tant, expliquen les seves impressions en primera persona. També són d'aquells on hi ha moltes coses que es tornen a repetir d'episodis anteriors, el que fa que més o menys el 50% d'un episodi siguin coses ja dites en ocasions anteriors, molt sovint de forma literal.

No espereu un treball rigorós de recerca arqueològica, ni ho és ni ho plantegen com a tal, ells són cercatresors i la història, tot i sí que hi apareix, no és l'eix primordial. De fet, podem trobar coses tan dispars com fenicis, Francis Bacon, Montsegur, pirates espanyols, templers, maçons, Rennes-le-Chateau, l'Arca de l'Aliança, nadius nord-americans i moltes coses més totes juntes. Per ser justos, els protagonistes no defenen cap de les versions ni realitzen cap hipòtesis, només escolten totes les que els hi arriben per estrambòtiques que siguin mentre realitzen les seves feines de recerca.

Com exemple un dels darrers detalls: es va anunciar que s'havia trobat… una espasa romana ! La notícia així tal qual semblaria una bomba, però clar… no és tal qual. De fet, el que havia passat és que s'havia fet públic que fa uns anys unes persones havien trobat a prop d'allà al fons del mar (diuen) una espasa romana. Així dita la cosa ja canvia força, no és el mateix trobar en primera persona una espasa romana a Nord-Americà a les restes d'un vaixell enfonsat que et diguin que s'ha trobat allà sense ni la fiabilitat de que realment vingui d'allà ni, si realment es va trobar allà, poder estudiar el jaciment de la troballa i tot el que l'envolta.

I tot i que com a font fiable de coneixement històric aquest programa no pot aportar gaire cosa més enllà de documentar la història de la recerca del que sigui que hagi a la Illa del Roure (si és que hi ha alguna cosa) com a entreteniment està força aconseguit. Jo espero que hagi una temporada 4, la veritat, ni que sigui per veure quines coses s'empescaran a partir del punt on estan per a que la cosa no perdi l'interès.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada