dilluns, 13 d’octubre del 2014

Majories i legitimitats

(Encetem un micaco recapacitador...)

En les democràcies actuals un del punts clau és el joc de les majories: les majories marquen qui ha de manar, què s'ha de fer i com s'ha de fer. La legitimitat d'un govern ve donat no pel fet de governar, sinó per la majoria que l'ha refrendat per a que sigui qui governa. Això, evidentment, no vol dir que aquells que no formen part d'aquesta majoria no hagin de ser tinguts en compte. De fet, les democràcies modernes s'han dotat amb mecanismes per a que les minories puguin dir la seva. Això sí, amb més o menys fortuna.

A Catalunya ara tenim justament un xoc de legitimitats: allò que és legitim a l'Estat Espanyol no ho és a Catalunya i a l'inrevés. Els grans partits estatals són cada vegada més residuals a Catalunya i els partits catalans, per lògica, no tindran mai legitimitat a la resta de l'Estat. Aquesta situació, per si sola, ja demostra que hi ha un cert problema, i que alguna cosa s'ha de fer per arreglar-ho.

12 d'Octubre de 2014

Lamentablement, els que es senten còmodes amb aquesta situació no volen fer-ho i recorren a la legalitat vigent per justificar-se. Però la realitat és tosuda i a falta de que ens deixin poder contar vots el que podem fer és contar manifestants. I amb els números a la mà (amb totes les reticències que es vulgui) una cosa queda clara: la majoria de catalans que es manifesten es fan a favor de la independència (i no ja només de la consulta), amb una desproporció tan gran que no es deixa marge a cap tipus de dubte.

Fa molts anys hom va aferrar-se a la religió per mirar de detenir els avenços científics, així la Terra havia de ser el centre de l'Univers i l'home no podia 'evolucionar del mico'. Avui hi ha qui vol frenar els anhels d'un poble aferrant-se a la legalitat vigent. Veient els resultats, no se'n sortiran.

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Compte, perquè els manifestants es decanten clarament cap els independentistes, però no es correspon gens amb el que sortiria en una votació, o el que diuen les enquestes. En realitat sí que hi ha molta gent que no ho vol i no es manifesta, però això només ho podrem saber a les urnes. I ni així, perquè si els unionistes els convencen no de votar NO, sinó de no votar...

Carquinyol ha dit...

Evidentment, però com no ens deixen comparar una altra cosa, ho haurem de fer amb el que tenim. Per cert, també hi ha indepes que no s'han manifestat.

Publica un comentari a l'entrada