dimarts, 9 d’octubre del 2012

L'escut,la muralla i el forat

(Encetem un micaco escuder…)

Avui el País Valencià celebra la seua Diada Nacional, que commemora l'entrada a la ciutat de les tropes catalanoaragoneses del rei Jaume I, fet fundador del Regne de València, precursor de l'actual País Valencià. I per celebrar aquesta data explicaré quatre curiositats de l'escut de la ciutat de València, cap i casal del regne.

Actualment l'escut de la ciutat té forma de rombe amb les quatre barres del Senyal Reial. A cada costat del rombe trobem una L i amunt una corona amb una ratapinyada. Per sota està rodejat amb dues branques de llorer.

Detall Ajuntament de València

Però l'escut de València no ha estat sempre així. De fet, va ser cap a finals del segle XIV en que la ciutat va adoptar l'escut amb forma de rombe amb la Senyal Reial, més tard van aparèixer les lletres L, el ratpenat i les branques de llorer. Fins aleshores l'escut de la ciutat estava format per una ciutat emmurallada sobre les aigües, fent referència a la localització de la ciutat al costat del riu Túria. Aquest escut es pot observar encara avui dia en la porta gòtica de la Seu de València, on es reuneix cada dijous el Tribunal de les Aigües.

Detall Seu de València

I tot i que la història ens explica que l'actual escut té forma de Senyal Reial perquè el rei Pere el Cerimoniós va atorgar el seu senyal a la ciutat. Les dues L també les va atorgar, diuen, el mateix rei com reconeixement a la lleialtat de la ciutat davant els dos setges que va patir de les forces castellanes de Pedro el Cruel, la tradició ens explica una altra versió.

Hom s'assegura que en el temps de la conquesta de València, i desitjós de prendre la ciutat, en Rei Jaume I va prometre dotar a la ciutat amb l'escut i els usatges d'aquells que primer entressin dins del recinte fortificat. I aquests van ser els de Lleida, que van foradar la muralla de la ciutat molt a prop d'on està ara la Plaça del Mercat i la Llotja de la Seda. De fet, el carrer que hi ha en aquell indret és diu carrer Trench, de trencar. Per això l'actual escut de València té forma de rombe amb el Senyal Reial, justament com el de la ciutat de Lleida, i per això dues L envolten aquest escut, per a recordar que els de LLeida van ser els primers a entrar a la ciutat.

I cal a dir que tot això potser només són llegendes, però no es pot negar que 'si non è vero, è ben trobatto' !

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

3 comentaris:

El porquet ha dit...

Sí és que els de la Terra Ferma sempre han estat forts i ferms! Bona entrada! Ja n'he après una mica més!

Anònim ha dit...

a mi em fa gracia el ratpenat, no es habitual veure un animal així en un escut

Jordi ha dit...

Molt interessant. Només coneixia la primera versió.

Publica un comentari a l'entrada