diumenge, 13 de març del 2011

Terratrèmols a la nostra terra


(Encetem un micaco sismòleg...)Terratrèmol

Aquest cap de setmana tots hem vist les terribles imatges del terratrèmol i posterior tsunami que ha portat el caos al Japó. Amb els pas dels anys tots havíem aprés que el poble japonès era un dels pobles més preparats per enfrontar-se als efectes dels terratrèmols, gràcies a les mesures de seguretat, prevenció i de protecció civil que aquell país ha adquirit al llarg de la seva història com a conseqüència d'estar enclavats en un dels indrets amb una sismologia més activa de tot el planeta. Lamentablement, quan la natura decideix alliberar una mica de la seva potència poca cosa es pot fer, més encara si el que t'envia és una paret d'aigua de 10 metres d'alçada que avança a gran velocitat.

De la mateixa manera que veiem el Japó com un país acostumat i preparat per a enfrontar-se a aquests fenòmens, veiem la nostra terra com un lloc on aquestes coses no passen. I això seria un error, ja que si bé és cert que no som una zona molt activa sísmicament cal recordar que estem en una zona de fricció entre les plaques tectòniques europea i africana cosa que fa que els terratrèmols no siguin fets desconeguts a casa nostra i que al llarg de la història hem patit alguns de força devastadors.

El 3 de febrer de 1373 va ocórrer un dels primer terratrèmols forts dels que es té constància a la nostra terra. Amb un epicentre situat entre la Ribagorça i la Val d'Aran i una magnitud de 6,2 els seus efectes es van sentir fins a uns 360 km de distància i va ocasionar, per exemple, que a Barcelona es caigués part del campanar de Santa Maria del Mar que en aquell moment estava en construcció.

Però el pitjor terratrèmol del que es té constància va ser el del dia 2 de febrer de 1428, conegut popularment com el terratrèmol de la candelera. Aquest terratrèmol de magnitud 6,5 va tenir l'epicentre prop de Camprodon i va afectar a tot el Principat i a part d'Occitània, provocant moltes morts i danys força importants: 200 morts a Camprodon, entre 100 i 300 a Puigcerdà per l'enfonsament de l'església d'un monestir, la pràctica aniquilació de la vila de Queralbs i de tots els seus habitants, l'enfonsament de l'abadia de Sant Martí de Canigó, la destrucció de la rosassa de l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona que va provocar una trentena de morts i multitud de greus desperfectes a l'església de Santa Maria del Pi de la mateixa ciutat.

Santa Maria del Mar trencada

El següent terratrèmol important va succeir el 25 de maig de 1448 i va tenir l'epicentre situat entre Cardedeu i Llinars del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental amb una magnitud estimada entre 5,3 i 5,8 i que va provocar a més de morts l'esfondrament de diversos castells (Montornès, Llinars, Papiol...) de campanars de diverses esglésies (Granollers, Mataró, Cardedeu) i moltes afectacions a diverses poblacions, com per exemple desperfectes a les muralles de Barcelona.

Saltem ara fins el segle XVIII i canviem d'escenari, ja que en aquella ocasió qui va rebre l'impacte de les forces de la natura va ser el País Valencià. L'any 1748 un fort terratrèmol va assolar les comarques centrals del Regne de València amb especial incidència a Xàtiva i en el seu castell, tot i que l'efecte més conegut d'aquest sisme es va donar a Montesa on es va enfonsar pràcticament totalment la fortificació d'aquesta població (juntament amb moltes cases del poble), el castell de Montesa, d'origen templer i seu de l'Ordre de Montesa.

I només mencionar que Ses Illes també han patit diferents tipus de terratrèmols, però també han rebut les conseqüències d'altres provocats al nord d'Àfrica o a Itàlia. Sense anar més lluny, l'any 2003 un terratrèmol amb epicentre a Algèria va provocar un tsunami de 2 metres d'alçada que va enfonsar 73 embarcacions només a Menorca.

Així que tot i no viure en un indret fortament amenaçat pels terratrèmols, com ara Xile, el Japó o Califòrnia, està clar que si que hem d'estar mínimament preparats per poder afrontar aquesta mena de successos.



Nota Informativa : Us deixo una parell d'enllaços que us poden interessar de l'Institut Geològic de Catalunya: En aquest primer enllaç podeu veure els terratrèmols ocorreguts els darrers 30 dies i des d'el segon us podreu descarregar una interessant publicació titulada "Els terratrèmols dels segles XIV i XV a Catalunya".


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

8 comentaris:

Sergi ha dit...

M'encurioseix saber com mesuraven la intensitat dels terratrèmols al segle XII o XIII. Em sembla molta exactitud perquè en aquelles èpoques hi hagués eines de mesura que ho permetessin.

Anònim ha dit...

Ostres! Doncs no tenia ni idea que haguessin hagut tots aquests terratrèmols a Catalunya! Quan ho veiem per TV, le simatges esgarrifen. Arriba a passar aquí, sense estar preparats, i...

AhSe ha dit...

Pel que veig fa segles aquestes terres estaven plenes de pecadors, especialment les esglésies. La ira de déu no té límits! :-P

Per cert, a Japó també en tenen problemes amb algun reactor nuclear. Espero que en el improbable cas de que la furia divina torni a manifestar-se, aquí no arribaria a passar cap cosa del tipus. N'hi ha centrals nuclears prop a Barcelona?

El porquet ha dit...

Gràcies per l'enllaç. En gaudiré i molt.

És curiós que totes les dades que comentes no són molt conegudes, quan en el seu moment, deurien causar un trasbals importantíssim a les poblacions afectades.

És com si el pas del temps hagués engolit tots aquests records.

I fem malament, doncs, personalment crec que els teus desitjos no es compleixen pas. No estem preparats per a un terratrèmol de gran magnitud. Aquí passa el de Japó i no queda ni Montserrat dempeus.

És difícil estar preparat per una cosa així, sobretot, si som un país en que el darrer gran terratrèmol va passar fa 600 anys. El proper (que vindrà tard o d'hora) ens agafarà amb els pixats al ventre... segur.

sànset i utnoa ha dit...

Ostres tu, ho desconeixia i en vull més!

Un apunt molt interessant, sí senyor!

*Sànset*

tobuushi ha dit...

Aquests fets es descriuen molt be a la novel.la d'Ildefonso Falcones, "la catedral del mar".

Laia ha dit...

Meric per l'enllaç! és curiós veure els enregistraments que es fan cada dia, i veure que toquem de peus terra però que aquesta mai està quieta :)

deconeixia del tot aquest historial de terratrèmols... De veure com les coses sempre passen a fora tendim a pensar que estem lliures d'amenaçes. I res més lluny de la veritat...

Carquinyol ha dit...

xexu: A partir dels registres històrics dels seus efectes miren de calcular-ne la intensitat, i d'aquesta amb una sèrie de taules la magnitud.

Albert: Més val que no ens passi mai !

AhSe: Els més propers estan en terres de Tarragona, en Ascó i Vandellòs, a uns 100 i pico km. de Barcelona capital i en un dels llocs amb menys risc sísmic de tot el Principat.

El Porquet: Preparar-nos una mica no faria cap mal...

Sànset: Gràcies !

Isaac: No l'he llegida !

Laia: La vida quotidiana no és el que sembla ;)

Publica un comentari a l'entrada