divendres, 23 d’octubre del 2009

El mercat dels pirates i els penjats


(Encetem un micaco llegendari...)Mercat de Sant Antoni

Sempre m'ha sorprès l'habilitat que té el cervell per a relacionar temes. Ara fa uns dies, sense anar més lluny, llegia aquesta notícia sobre les reformes que es faran al mercat de Sant Antoni i de seguida hem van venir al cap imatges de fa anys, quan els ordinadors tenien menys memòria i menys colors que qualsevol dels telèfons mòbils d'avui en dia i llegien cintes de magnetòfon en la seva majoria, temps en els quals era aquell el lloc on acudien sovint els aficionats als ordinadors de l'època per mirar d'aconseguir còpies pirates dels darrers programes apareguts, puix els pirates informàtics aprofitaven que els diumenges es celebra el mercat de llibres vells i col·leccionisme per a fer els seus negocis. I és que durant molt temps el veritable punt on sovint "debutaven" a Barcelona la majoria de programes era justament el mercat de Sant Antoni.

El mercat de Sant Antoni és un mercat amb aires modernistes construït a finals del segle XIX en una part de l'Eixample situada entre el Raval i el Poble Sec. Emplaçat en un terreny fora de les muralles, davant de l'antic baluard de Sant Antoni, el seu emplaçament està situat avui dia just al davant del carrer de Sant Antoni, lloc per a on sortia del tercer clos de muralles de la ciutat aquell camí que va originar la famosa Via Augusta romana, i ho feia per un dels principals portals de les muralles de Barcelona, el portal de Sant Antoni.

Mercat de Sant Antoni

Però, com va ser que es va construir un mercat davant d'una de les antigues portes de les muralles de Barcelona? Doncs l'explicació és una mica... com dir-ho... macabre, puix sembla ser que es va fer un mercat perquè, literalment, ningú no volia fer-hi res allà. Per entendre-ho cal retrocedir als temps en que la ciutat estava closa per les muralles. Davant de les seves portes, i en el cas concret del Portal de Sant Antoni, s'havia aixecat en certes ocasions el patíbul per a penjar als condemnats a aquella horrible pena. Era aquell un lloc molt transitat i de pas obligat (recorde'm que per allà passava l'antiga Via Augusta) tan per entrar com per sortir de la ciutat, i així les autoritats s'asseguraven que servís d'escarni per a la població. Cal a dir que en aquella època els cossos dels pobres penjats restaven allà, penjats, com avís i com a càstig, sense que ningú els recollís per a donar-los cristiana sepultura (excepte algunes ordres i agrupacions religioses que, de tant en tant, enterraven les restes). Les despulles generalment acabaven caient al carner però sovint quedaven escampades per terra . Sembla ser, per exemple, que l'any 1526 foren recollides set caixes d'ossos dels pobres condemnats.

Quan després de centenars d'anys es van enderrocar les muralles i es va planejar l'Eixample ningú va voler adquirir aquell solar per a edificar-hi, puix tenia fama de maleït i, a més, tothom tenia escrúpols i pors per anar-hi a viure. Per això l'Ajuntament, davant l'impossibilitat de fer una altra cosa, va decidir fer-hi un mercat. I és que sembla mentida les voltes que dóna la vida, ja que un lloc que durant segles ha estat temut i evitat, des de fa poc més de dos cents anys s'ha transformat en un lloc força transitat i ple de vida.


Nota fotogràfica : Amb la fotografia de l'entrada del centre excursionista de l'altre dia volia mostrar un racó en el que sovint no ens hi fixem perquè hi ha un altre de més espectacular a prop. Però com alguns blocaires m'han comentat que trobaven a faltar les columnes romanes i, a més, el company Pd40 s'ha pres la molèstia de fer-me arribar una foto d'elles, aprofito el seu generós gest i completo la imatge de l'altre dia amb allò que es pot trobar allà mateix, al fons a la dreta ...

Columnes romanes de Barcelona

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

5 comentaris:

Sergi ha dit...

Curiosa història, sí senyor. Hi ha viscut molt a prop durant un temps, fora de muralles també, i mai no m'he trobat cap patíbul muntat ni res. Però tampoc hi passava tant...

Que per cert, ara el tenen colocat a Ronda Sant Antoni mateix, mentre el remodelen. Jo ho vaig trobar una cagada, però a algun lloc l'havien de posar. I no els ha quedat malament, eh, hi vaig passar l'altre dia.

Met ha dit...

Totalment cert.
Fa poc vaig paralar-ne amb un amic. Els comerciants tremolen per si les obres s'eternitzen i jo vaig comentar-li que quan facin el pàrquing subterrani segurament trobaran una mà de cadavàvers... L'estructura és de ferro com la del Born, que no va remoure el subsòl en alçar-lo.
Alguna sorpresa hi haurà, i la carpa al mig de la Ronda acabarà tenint la mateixa etrena provisionalitat que la de Santa Caterina davant de l'Arc de Triomf.

kika ha dit...

bé, si era un lloc per on hi passava molta gent, llavors era un bon lloc per a posar-hi un mercat, no? i si a més els va costar baratet :-)


gràcies a tots dos per les columnes! :-)

ddriver ha dit...

m'ha encantat el post, no ho sabia pas aixo.
I el mercat buuuff son 4 o 5 anyets sense la ronda transitable, estem apanyats

Laia ha dit...

ostres, és cert el que diu en Met, segurament hi apareixeran una quants "regalets" oi?

Ja que no hi podien fer edificis, com a mínim van construir-hi un equipament municipal que bona feina ha fet!!!

Publica un comentari a l'entrada