dimarts, 4 d’octubre del 2016

La taràntula

(Encetem un micaco aràcnid…)

Quan escoltem la paraula 'taràntula' de seguida pensem en aquelles enormes aranyes peludes i negres que viuen a Sud-Amèrica, però la veritat és que aquest mot té un origen molt més proper del que ens imaginem.

De fet, la paraula 'taràntula' s'utilitza per parlar dels terafòsids, que són aquestes aranyes que comentava abans que viuen a les zones del tròpic, però també s’utilitza pels licòsids, que viuen arreu del món. Lycos és una paraula grega que significa "llop" i en molts idiomes, com ara l'anglès, s'utilitza l'expressió "aranyes llop" (wolf spiders) com a denominació popular per a aquests animalons. Això del 'llop' ve al cas de que aquestes aranyes persegueixen corrent a les seves presses.

Doncs bé, aquestes 'aranyes llop' viuen també a la Mediterrània i el mot 'taràntula' per a designar-les té el seu origen aquí, concretament per Tàrent (en català antic Taràntol), ciutat italiana situada a una regió on aquestes aranyes eren molt abundants.

De fet, aquestes aranyes segueixen sent abundants a la nostra terra, no fa pas gaire va saltar a l'alarma a una zona de Terrassa per culpa seva. Cal recordar que aquests animals solen fugir dels humans i que, en cas de picada, aquesta no és més greu que la picada d'una vespa.

Aquest animalons viuen al camp, generalment en forats on esperen a les seves presses. Jo li vaig fer aquesta foto a aquesta a una zona rural del País Valencià aquest agost passat.

Taràntula

I aquí una altra que sembla portar el sac d'ous enganxat al darrere

Taràntula amb ous

A mi em va fer gràcia saber que les famoses 'taràntules' eren més properes del que no pensava !

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

2 comentaris:

Sergi ha dit...

Doncs a mi no em fan cap gràcia, ni quan pensava que estaven lluny, ni ara que sé que estan a prop. Ja no sortiré més de casa!

Anònim ha dit...

Veig que en aquest blog sempre parles de bèsties xungues, polítics del PP, ciutadans, i taràntules...

Publica un comentari a l'entrada