divendres, 7 de maig del 2010

A la recerca de l'arca perduda


(Encetem un micaco arqueològic...)Arca de Noè

Explica la llegenda que X, cansat de com es comportaven els homes, va decidir eliminar l'espècie humana mitjançant un diluvi. Tot i així, i poc abans del fatídic moment, Y va veure que potser havia alguna cosa bona que es mereixia ser salvada del món dels humans i va advertir a Z del que anava a passar, dient-li que fabriqués un vaixell prou gran com per ficar una parella de cada espècie animal existent sobre la terra. Z li va fer cas i va ser així com no van desaparèixer ni els homes ni els animals.

Aquesta història que acabo d'explicar potser us sona, almenys alguna de les seves variants, perquè té unes quantes. Així, si prenem el cas en que X=Y=Jehovà i Z=Noè tenim una versió simplificada d'allò que diu l'Antic Testament de les religions cristianes i les tradicions jueves. Ara bé, si X=Enlil, Y=Enki i Z=Utnapisthim tenim davant nostre una antiga llegenda sumèria. I si ens poséssim a cercar trobariem històries similars en altres cultures. Això vol dir que realment va existir un diluvi/inundació que va afectar tot el planeta tal i com asseguren alguns fanàtics religiosos? Doncs no necessàriament, ja que hem de recordar que les cultures rarament són hermètiques i que, sovint, integren dins de les seves tradicions històries o mites provinents d'altres cultures fent perfectament possible que un fet extraordinari, però local, s'incorporés a la tradició d'una cultura que habités força lluny del lloc on aquest va succeir. També pot passar, simplement, que diferents cultures hagin interpretat de forma similar esdeveniments similars. De fet, d'explicacions 'racionals' poden haver-hi infinites.

Tot i així, hi ha senyors que de les solucions racionals no en volen saber res perquè, segons el seu parer, allò que expliquen els llibres sagrats (bé, precisem, el 'seu' llibre sagrat) és una veritat absoluta i literal. I per a demostrar-ho decideixen cercar l'Arca de Noé (encara que ningú no ens asseguri que realment no és la de d'Utnapisthim...) ja que, en cas de poder trobar-la, pensen que així també demostrarien la falsedat d'una d'aquelles coses que diu la ciència i que tan els molesta: la teoria de l'evolució. I per a fer-ho sembla que no els importi gaire que el material en que diuen que estava feta l'Arca, la fusta, no és un material precissament conegut per aguantar massa bé el pas dels anys i més a la intempèrie. Ells només llegeixen a la Biblía que aquesta Arca va quedar parada al Mont Ararat i allà que se'n van a buscar-la.

I així les coses ara fa uns dies podíem llegir el següent als principals diaris ...

Font: ABC
Font: La Razón
Font: El Mundo
Font: El Periódico

... veient aquestes notícies un no pot més que malfiar de la informació que ofereixen els mitjans de comunicació. S'han parat un moment aquests mitjans de comunicació a pensar en el que estaven publicant ? Deixant a banda la gairebé nul·la possibilitat de que existís realment l'objecte en qüestió, no van veure res estrany en allò que publicaven ? Sense anar més lluny al començament del vídeo que adjuntava el Periódico de Catalunya sortia la frase "evangelical archaeologists" cosa que no augura res de bo... i la fotografia que publicava El Mundo? Una estructura de fusta de milers d'anys amb aquests solidesa? I amb palla i tot ?????? Realment no van veure res d'estrany en tot això ?

Per sort altres mitjans ho van tenir força més clar des d'un bon començament ...

Font: El País

... tot i que una de les reaccions més divertides que vaig llegir venia de part d'un diari turc, Radikal, que titulava irònicament : "L'Arca de Noè ha estat trobada, només falten les girafes i els elefants".

Cada cosa té el seu lloc: el món de les llegendes i les tradicions el seu (que es prou interessant i apassionant) i el món de la ciència un altre apart. Realment a vegades existeixen relacions que poden facilitar descubriments, troballes o entendre el perquè de les coses que s'han originat tradicionalment però generalment no és bona idea barrejar de forma literal els dos mons. Ara bé, el que de veritat és preocupant és la lleugeresa amb que diferents mitjans de comunicació publiquen les informacions sense fer un mínim anàlisi crític a allò que estan publicant i que ens recorda que no està de més mantenir l'esperit crític respecte la informació que diàriament ens arriba, ni que sigui mínimament. Serà un bon punt de partida per evitar que ens manipulin.



Nota Personal: Aquest cap de setmana estem de festa major a Badalona. Bon cap de setmana a tothom, a veure si la climatologia ens permet gaudir-lo !!.


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

9 comentaris:

tobuushi ha dit...

Te'n faries creu de les coses que m'explica el meu company de feina americà, ell és d'Alabama on molts ajuntaments controlen el temari escolar obligant als professors a ensenyar Creacionisme i posant en dubte les teories científiques. Això ha provocat més d'un mal de cap al govern federal actual, quan hi ha volgut intervenir els han acusat de ficar el nas on no se'ls demanava, i no hi poden fer res, pels alumnes d'aquestes escoles aquesta notícia és totalment creïble.

kika ha dit...

així només ens podem creure al país? tots els altres van caure a la trampa? doncs estem ben posats. perquè, mira, això de l'arca segurament no tindrà gaire trascendència (o potser sí!) però amb altres temes, si són tan rucs, poden fer cagades semblants, i llavros ja és més perillós...

que passeu una bona festa major!!!!

Carquinyol ha dit...

tobuushi: realment m'ho crec això que em dius, però... oi què fa por veure el que pensen alguns al país més poderós del planeta ?

kika: no he volgut, ni molt menys, un rànking de credibilitat de diaris !! Només demostrar que els mitjans de comunicació no solen valorar gaire les notícies. 'El País' és com qualsevol altre, però si aquesta vegada l'ha encertat, doncs l'ha encertat. Fins i tot un rellotge parat marca correctament l'hora dues vegades al dia...

seruji ha dit...

res, que t'acabo de descobrir. I, jo no, però la meva família són tots de Badalona, i clar, t'he situat ràpidament.

Laia ha dit...

Jo estic segura que ben aviat es descobrirà l'hort d'on en va sortir els primers tomàquets que van formar part de la primera salsa bolonyesa de Monesvol... la veritat cada cop és més a prop!

kika ha dit...

molt bona la comparació de el pais amb el rellotge espatllat!
me l'apunto! :-)

Rita ha dit...

No en sabia res d'aquesta notícia i tens raó, Déu n'hi do la premsa!
Però i la gent? S'ho empassa tot?

Molt bona aquesta del rellotge, tampoc la sabia i també me l'apunto. Boníssima!

Que tingueu una bona festa major! Jo marxo a Girona, a veure flors!
Petons!

Sergi ha dit...

Des del punt de vista científic això de l'arca de Noè és un autèntic contrasentit, ja no diguem trobar-la ara després de tot aquest temps. I ja que s'ho creguin als diaris...

AhSe ha dit...

Quan has fet aquest post?? Jo no havia observat que haguessis actualitzat el divendres!? :-|



P.S.
Això de l'x, y, z té molt bona pinta. ;-)

Publica un comentari a l'entrada