dilluns, 1 de febrer del 2010

Allò que pots decidir


(Encetem un micaco decidit...)Cinemes

Vivim en un sistema social realment curiós. Resulta que de tant en tant tenim l'ocasió de poder triar els nostres dirigents, però, curiosament, no és estrany que aquests dirigents decideixin normes que moltes vegades no són gaire populars entre amplis sectors de la població, cosa que, per una altra part no té tampoc que ser estrany. Però quan aquestes decisions beneficien a determinats sectors econòmics (allò que anomenen lobbys) la cosa ja és ben diferent. I si, a més, es veu com aquests lobbys exerceixen una sèrie de pressions per a condicionar les decisions dels governants el panorama ja canvia radicalment, donant un model de societat força diferent. Així tindríem una "massa social" formada per les persones de la societat, un "govern social" que és el que adopta les mesures a seguir i el que, en teoria, correspon a les inquietuds de la "massa social" i un "govern econòmic" format per les corporacions i entitats amb més poder que interactua mitjançant pressions, informacions i altres mesures de manipulació social tant a la "massa social" com al "govern social", de forma que, moltes vegades, aquests dos darrers semblen ben bé titelles del "govern econòmic".

Darrerament hem pogut assistir a diferents actes d'aquest tipus. De fet, avui mateix n'hi ha un de convocat a les nostres terres. I és que avui uns quants cinemes tanquen com a mesura de protesta perquè alguns empresaris de cinemes estan totalment en contra de la llei que vol aprovar la Generalitat de Dalt d'imposar quotes de doblatge en català adduint que és una llei que «prohibeix, exigeix i sanciona» i què per a ells «serà catastròfica i apocalíptica» (un tancament de cinemes en dilluns, he... jo no diria pas que és una acció contundent aquesta, voldran protestar però no volen perdre gaire diners en la protesta i que la situació no és tan catastròfica con volen fer veure...) . No són els primers, però, que anuncien l'apocal·lipsi, ja que els de gremi d'hostaleria venen fent el mateix des de fa uns dies respecte a la llei que vol prohibir totalment el consum de tabac als seus locals. I no oblidem tampoc del sector vinculat a la producció musical i drets d'autor, que porten anys i anys pressionant per a "regular" (a favor del seu model de negoci, és clar...) qualsevol aspecte de la societat que, al seu judici, els perjudica.

Em sembla perfecte que cadascú vetlli pels seus interessos (faltaria més)... ara bé, quan beneficiar els seus interessos el que fa es disminuir els meus drets, ací ja hi veig un greu problema. Perquè jo hauria de tenir el mateix dret que un hispanoparlant a poder escollir en quina llengua vull veure una pel·lícula (tot i que segurament seria molt millor, i més econòmic, tenir-les *totes* subtitulades, però d'això els senyors del cinema ja s'estan molt de dir-ne ni piu...), també tinc el dret de poder prendre'm un cafè o un dinar sense que m'obliguin a inhalar un fum perjudicial només perquè hi ha gent que ha decidit matar-se lentament i també tinc dret a la privacitat de comunicacions per molt que als dels drets d'autor els hi piqui tot el tema. Tot això ho haurien de garantir els nostres governants, però aquests sovint governen més pels lobbys que no pas pels ciutadans. I parlant d'aquests lobbys, jo no he estudiant pas econòmiques ni direcció d'empreses, però... és realment una bona estratègia comercial això de cabrejar als actuals i/o futurs clients ?

Perqùe una acció directa que si que puc fer és decidir com em gasto els meus diners. Així que, com de moment no hi ha cap llei que m'obligui a gastar-los en empreses concretes (i dic de moment perquè a aquest pas encara en faran de lleis així) el que han aconseguit amb tot això és que haja decidit no gastar-me diners en aquelles sales de cinema que no em volen atorgar l'oportunitat de gaudir de pel·lícules en el meu idioma, no gastar-me diners en aquells locals de restauració a on no els importi que part dels seus clients mati (ni que sigui passivament) amb el seu fum a la resta mentre els hi sigui rentable per al seu negoci (a parer seu) i no gastar-me diners en els productes audiovisuals d'aquells als que els hi sembla perfecte que em retallin drets elementals i bàsics per a que unes quantes multinacionals puguin seguir mantenint el seu model caduc de negoci.

Ho faré, a més, molt a gust i animant a tots aquells que pensin com jo a fer el mateix i lamentant, únicament, no poder demostrar a tots aquests lobbys la força d'aquells que no estem d'acord amb les seves proposicions i, sobretot, els diners que deixaran de guanyar per això.



Nota religiosa : L'altre dia el Cardenal Cañizares va dir que l'avortament "era el problema fundamental de la sociedad" i el va situar per darrera de l'esclavatge i del genocidi... cosa curiosa ja que segons el diccionari genocidi és "Extermini d'un poble o d'una ètnia" i una de les regles fonamentals dels catòlics és "no mataràs". Certament una forma molt interessant d'interpretar la Bíblia per part d'aquest alt càrrec de la Església Catòlica, encara que ja sabem tots que per a la Església Catòlica espanyola hi ha morts de primera i morts de segona...


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

4 comentaris:

Sergi ha dit...

A mi m'ha decebut molt aquesta vaga que han muntat i una cosa que considerava un pas endavant han aconseguit que em posi de mala llet. Per ells farà. A mi m'agradaven els cinemes Cinesa, però em sembla que a partir d'ara triaré Lauren, mira tu. Curiós, oi?

vullunfestuc ha dit...

La cosa és que els lobbies saben que la massa social és ignorant i té poca memòria. Sí, és veritat que ara pressiona, però d'aquí a mig any ja ni se'n recordarà. En canvi, si tot va bé, ells si que hauran de doblar (subtitular) d'aquí mig any...

AhSe ha dit...

Ooooh! Un micaco decidit!!! Què sexy! :-D

Esta molt bé aquest post. Jo també penso que haurien de subtitular *totes* les pelis, que no hauria d'haver-hi fum als restaurants pel respecte que segur se'ns deu als que no fumem, i que la privacitat de cadascu no pot estar per sota d'uns maleits drets d'autor.


P.S.
Els morts de primera tenen tauts d'or, els de segona d'argent, els de tercera de bronze i la resta els tenen de fusta o és que hi ha més divisions? Per exemple, fusta massisa, laminats, plastics, xapes industrials... ???

Carquinyol ha dit...

xexu: si haguessin estudiat física i la llei d'acció-reacció potser s'ho haurien repensat una mica...

vullunfestuc: Realment és com dius, estem com estem perquè la gent "s'oblida" de les coses...

ahse: realment estaria bé que pasés tot això, oi? Més divisions?.. bé, no sé, però jo crec que els de sota de tot són els de les cunetes, que d'aquests en aquest estat encara hi queden molts i precisament són dels que més s'obliden els monsenyors i similars...

Publica un comentari a l'entrada