dilluns, 19 de gener del 2009

La mida importa?


(Encetem un micaco comparatiu...)Mida

Bé, abans de començar cal dir que no parlaré del tipus de mida al que es sol associar a la frase del títol, de fet, l'únic punt de semblança és que parlaré d'una mida longitudinal; però ni tan sols això, ja que, a més de parlar de mides, també parlaré de localitzacions... ja, ara mateix el tema sembla una mica enrevessat però ja veureu com ho veieu clar de seguida.

Viatgem fins a València cap i cassal, capital del País Valencià. A la seva Casa de la Vila es va discutir no fa pas gaire la proposta del PSPV de rebatejar la Plaça de l'Ajuntament com a Plaça del Rei Jaume I. Aquesta proposta, avalada pel Consell Valencià de Cultura, va ser rebutjada per la majoria del PP en aquell òrgan de govern al·legant bàsicament dues raons: les despeses econòmiques que originaria el canvi i la ja existència d'un carrer dedicat a aquest rei.

Respecte a la primera raó, que un membre del PP de l'Ajuntament de València digui "los ciudadanos no están para frivolidades y gastos a superfluos" i utilitzi com a excusa per desestimar una proposta el seu cost econòmic a aquestes alçades és simplement còmic. Només cal pensar en els costos que van implicar la visita del Papa a València (amb la seva conseqüent tancada de carrers) o el circuit de F1 (amb la seva, també, conseqüent tancada de carrers).

I respecte la segona raó cal dir que sí, que el rei en Jaume té un carrer dedicat al barri d'El Carme, bé... més aviat li podríem dir carreró. Per a qui no conegui València, ací sota deixo un petit mapa on pot comparar la situació i la mida del carrer dedicat a en Jaume I (en color vermell) amb el dedicat a un altre dels personatges de la història de la ciutat, el Cid (en color blau).

Gràfic Comparatiu

Ja podeu veure que hi ha "una mica" de diferència!! Cal dir que, en aquests temes, la mida no ho és tot, ja que la localització també importa. Així, per exemple, a Barcelona, el carrer de Jaume I no és pas un carrer extens, però està situat en ple cor de Ciutat Vella i allà on està el poder polític de la ciutat i del Principat. En canvi, a València, aquest carrer no té cap tipus de cosa que el faci destacar. Com a curiositat, cal indicar que l'Avinguda del Cid connecta la ciutat amb l'autopista que va cap a Madrid (autopista sense peatge, és clar, no com la que connecta amb Barcelona).

Això els del PP ho sabem perfectament, i es defenen dient que, tot i que és un carrer molt petit és un carrer molt estimat pels valencians... ja m'agradaria a mi fer una enquesta pel carrer a veure quants valencians coneixen l'existència d'aquest carrer!! Per a ser molt estimat no és objecte de cap tipus de ritus especials, a una ciutat coneguda internacionalment per les seves celebracions.

Però en fi, tampoc seria del tot just criticar als del PP per aquest fet, ja sabem tots qui són els seus amos i a qui es deuen, per molt que s'omplin la boca de símbols i personatges que, en el fons, els resulten profundament incòmodes. Hauríem de recordar que l'actual Plaça de l'Ajuntament abans s'anomenava Plaça del País Valencià, i que el canvi de nom va ocórrer durant el mandat socialista i en plena Batalla de València, amb la intenció de "no agreujar" a determinats sectors de la població. Sembla ser que altres sectors si que podem ser "agreujats". Hi ha coses que no canvien amb el pas del temps.


Fonts

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

5 comentaris:

Rita ha dit...

Com era allò... no hi ha res que s'assembli més a un espanyolista d'esquerres que un de dretes... o una cosa així... No poden amb aquest tema i no hi poden fer res, uns i altres.

M'agrada que ens expliquis coses d'aquestes, vulguis o no, ens apropes més a una terra propera, però en el fons molt desconeguda diria que per a la majoria, entre els que m'hi compto.

Per cert, la nota personal és buida...
Bona setmana, maco!

ddriver ha dit...

hi han terres que les hem perdut per sempre ja.
Ostres l avinguda del Cid!! Tantes vegades l havia atrevasat anant a Altea...abans clar de la ronda Mariscal

Anònim ha dit...

La mida sempre importa! :-P

zel ha dit...

Mira, la mida, la ubicació, el gust i la cura, són detalls que si importen, podria ser un carreró petit però com bé dius en un lloc emblemàtic. I això del carrer del Cid m'ha deixat al.lucinada.... Esperem que aquests peperus es matin entre ells, ara que s'espien i es contraespien...jejeje, somiar és de franc! Bona nit!

Carquinyol ha dit...

Rita: Gràcies per les teves paraules, i per l'avís de la nota persona !!

ddriver: no és perd res que no vulguis que es perdi !!

AhSe: podries aprofundir en la teva resposta?? ;)

zel: doncs sí, somiar és de franc, esperem que vagi més allà dels somnis això que dius !!

Publica un comentari a l'entrada