dimecres, 4 de juny del 2008

Els descomptes de Renfe


(Encetem un micaco ferroviari...)Diners

Aquest cap de setmana ha saltat a diferents mitjans de comunicació la possible eliminació per part de Renfe del famós borreguer Estrella Costa Brava que a hores d'ara era l'única opció ferroviaria per anar directament a Madrid des del Principat sense utilitzar el TGV. Els defensors d'aquest clàssic tren esgrimien el cost econòmic del bitllet com un punt a favor del borreguer, ja que tot i que triga molt més que el famós AVE un preu de menys de 40 euros per trajecte és força econòmic a ulls de molts respecte als més de cent del TGV. La resposta de Renfe, molt utilitzada darrerament, és que amb antelació és possible adquirir bitllets de TGV per menys de 40 euros, i és aquesta resposta la que m'indigna profundament, i no m'en puc estar d'explicar-vos les meves experiències amb les tarifes econòmiques de Renfe.


Anem a parlar dels descomptes que pràctica Renfe en les que anomena "Grandes Líneas", i per a fer-ho anem a retrocedir uns cinc anys més o menys. En aquella època havia, per alguns trajectes, el que s'anomenava BonoTren. Al meu cas, per uns 60 euros i escaig, em permetia fer quatre viatges entre Barcelona i València, sempre i quan no agafes un Euromed. Així utilitzant el Talgo o l'Arco podia realitzar dos viatges d'anada i tornada a València per poc més de 30 euros el viatge.


Un bon dia, i coincidint, oh casualitat!!, amb una campanya de promoció de la tarja de crèdit Visa Renfe, van retirar el BonoTren. Alguns dels que l'utilitzàvem assíduament vam adquirir la Visa Renfe, ja que ens oferia un 12% de la despesa feta al comprar bitllets de Renfe en punts ( 1 punt = 1 euro ) i amb aquests punts podíem adquirir bitllets. L'operació anava de la següent manera : Et donen el 2% immediatament quan fas la compra i el 10% restant al realitzar el viatge. Per cert, amb els AVEs només et donen el 2% perquè aquests tenen la seva pròpia tarja, gratuïta, "de fidelitat".


Això va funcionar així fins que, ara no fa pas gaires mesos, Renfe va crear les "tarifes web" i "tarifes estrella", aquestes tarifes amb descompte a les que tan sovint es refereix quan es vol defendre. Una cosa no tan sabuda és que a més d'oferir-te viatges a un preu més baix tenen una altra contraprestació. I és que si compres bitllets amb aquestes tarifes utilitzant la Visa Renfe només et donen el 2% en punts, el 10% restant no adduint que és "una tarifa amb descompte". Jo em vaig assabentar l'altre dia preguntant telefònicament estranyat de que aquests punts no apareixessin a l'extracte mensual que rebo. Sembla ser que, per a Renfe, els diners que gastes adquirint aquestes tarifes són "menys diners" que els altres, i per això els tracten com si fossin de segona, i aquesta tractament farà que la meva Visa Renfe estigui molt pròxima a la seva liquidació, tan bon punt eixugui els punts que tinc acumulats.


I ara parlem de la pedra angular dels descomptes de Renfe, les tan difoses tarifes Web i Estrella. Primer de tot, cal recordar que tenen "places limitades", o sigui, que tant s'hi val l'antelació amb la que compris el viatge perquè si s'han acabat, s'han acabat, i us puc ben assegurar que s'acaben molt molt ràpid. I quantes places hi ha amb descomptes a cada tren ? Doncs bé, segons la meva experiència, almenys en trajectes Barcelona-València, Barcelona-Madrid i Barcelona-Sevilla, el número de places amb descompte per tren ha estat, com a molt, de sis: dos seients amb "tarifa estrella" a preferent, dos seients amb "tarifa estrella" a turista i dos seients amb "tarifa web" a turista. Encara que no és gens estrany trobar-ne menys, de fet, les tres darreres vegades que he comprat bitllets, sempre al moment en que els posen en venda, el número va oscil·lar entre zero i quatre.


Però no és la Visa Renfe ni les tarifes amb descompte l'únic cas curiós en descomptes. Agafem la tarifa d'anada/tornada... aquesta tarifa permet que la tornada tingui, aproximadament, un 40% de descompte al comprar el viatge d'anada i tornada junt. Això era cert... fins fa un parell d'anys o així, en el qual, per causes misterioses, el descompte per a la tornada baixa del 40%... al 20% ! Per cert, el descompt per "anada/tornada" sembla que no està maleït, ja que si el compres amb la Visa Renfe si que et donen el promès 12% en punts.


Encara que no és del tot just carregar a Renfe tota la responsabilitat en oferir uns descomptes "peculiars". La culpa, en gran part, la té el Gobierno, aquest que ha permès que en la línia Barcelona-Madrid l'única alternativa al TGV sigui "el borreguer" que ara volen suprimir, i que, a més, ha permès que el preu del trajecte es multipliqués quasi per dos ( i ja tremolo de pensar que passarà quan hi hagi TGV Barcelona-València, si a hores d'ara el viatge d'anada/tornada ja costa 60 euros ). La política ferroviària del Gobierno sembla dir les infraestructures les paguem entre tots per a que després només les puguin utilitzar els rics. Sens dubte, així serà difícil que els transports públics guanyin adeptes.


Me'n vaig al badiu...


Visca la terra !!

5 comentaris:

nimue ha dit...

a més a més, que passa si no pleneges els viatges amb molta antelació? Amb el borreguer és més fàcil un "pensat i fet". La veritat és que la Renfe no para de donar-nos alegries. Juer...

Raquel ha dit...

La tarifa "web" o "estrella" que amb tanta impunitat anuncien, són l'engany més gran que s'ha inventat... Mai hi han places disponibles, encara que pot ser que si les trobis en trens en horaris impossibles per a persones amb un calendari laboral que complir, però la veritat és que les places són tan limitades que és pràcticament impossible trobar-les fins i tot amb un mes d'antelació... I si per casualitat les trobes, cosa bastant improbable, encara queda malson per a una estona... Despres, més del mateix: et treuen el llistat de trens disponibles, on et pots trobar que la tarifa web està disponible, i a partir d'allà poden succeir-te diverses coses:

1. - Selecciones la classe turista i és allà on et deixa elegir quin tipus de tarifa vols: Però sorpresa, la tarifa web, que en l'apartat anterior deia que sí existia, ara ja no surt.

2. - Selecciones la classe turista i és possible que sí et surti l'opció de tarifa web. Suposem que vas més d'una persona, així que marques "tarifa web" en tots els passatgers. Introdueixes les dades de la teva targeta de crèdit i li dónes a confirmar la compra: Però, sopresa casualitats de la vida, no hi ha tarifa web per a tots.
En comptes de dir-te DES DEL PRINCIPI (perquè el nombre de passatgers ho especifiques al principi) que no hi ha tarifa web per a tots, te senceres just després de posar totes les teves dades.

És tan surrealista, que és com si un dia d'aquests t'emportes la família (pares i fills) de viatge. Comencen a treure't els bitllets d'un en un, i quan arriba a l'últim et diuen: "Uy perdoni, l'últim es queda aquí, que no hi ha bitllet".

Al final passarà l'inevitable, els rics en AVE i els pobres en autobus o a casa com ha passat sempre. De vergonya!... Ens dupliquen el preu dels trens excusant-se amb unes ofertes quem en la teoria queden molt boniquesn i en la practica pot dir-se que no existeixen.

Carquinyol ha dit...

nimue: no para, no...

raquel: exactament, i el millor de tot, a qui cony ho denunciem això ?

Anònim ha dit...

Heu provat de demanar factura per uns bitllets mensuals a l'estació de Girona??
Es la cosa mes surrealista que hi ha:
Tinc que deixar els tiquets del mes acabats de comprar i tornar-els a buscar al cap de dos dies fins que hagin tingut temps de fer la factura, a mà, inintel.ligible i moltes vegades amb l'iva mal calculat.
Tot amanit amb un perfecte castellano , només faltaria.
Ara hi faig anar la secretaria per por de perdre els nervis i engegar-els a pasturar.

Carquinyol ha dit...

company Pere, demanar factures no les he demanat mai als senyors de Renfe, però si ho fan de forma semblant a com contesten les reclamacions em puc fer una idea.

I del perfecte "castellano", només dir-te que els hi vaig enviar una queixa fa temps en català i em van contestar "no disponemos de traductores"

Publica un comentari a l'entrada