divendres, 21 de setembre del 2012

L'ordre dels alliberadors

(Encetem un micaco alliberador…)

Els esdeveniments es succeeixen amb rapidesa i tot apunta a que la setmana vinent potser una setmana històrica… o no. Ja es veurà. Mentrestant, la vida continua i aquest cap de setmana a la ciutat de Barcelona es celebren les Festes de la Mare de Déu de la Mercè, actual patrona de la ciutat. Una de les coses curioses d'aquesta santa és que té vinculada un ordre des del segle XIII, un ordre evidentment religiós, però també militar, de l'estil dels famosos Templers o Hospitalaris.

L'Ordre Reial i Militar de Nostra Senyora de la Mercè de la Redempció dels Captius, més coneguda com l'Ordre dels Mercedaris, va ser fundada a Barcelona l'any 1218 pel jove mercader Sant Pere Nolasc i amb el suport de Jaume I El Conqueridor i el bisbe de Barcelona Berenguer II de Palou. L'objectiu fundacional de l'ordre era redimir els cristians captius dels musulmans i segons consta en la seva documentació va aconseguir alliberar a més de 60.000 cristians. Com a força militar, els mercedaris van destacar a les campanyes de la conquesta de Mallorca i de València.

L'escut de l'ordre representava clarament el patronatge del Bisbe de Barcelona i del Comte de Barcelona: la part superior mostra el símbol heràldic de la Seu de Barcelona (sobre fons de gules una creu patent d'argent) i a la part inferior mostra el Senyal Reial (sobre fons d'or quatre pals vermells). L'escut és fàcil trobar-lo per diferents indrets de la Ciutat Vella de Barcelona, per exemple a la Plaça del Rei

Escut Mercedari

… no deixeu de fixar-vos en les armes de Castella afegides per a l'ocasió i que no formen part de l'escut oficial.

Com no podia ser d'una altra manera, la fundació de l'Ordre dels Mercedaris també té una llegenda associada. Bé, de fet té diverses variants. Una d'elles explica que l'any 1218 estaven reunits al Saló de Tinell del Palau Reial en Rei Jaume I i els sants Ramon de Penyafort i Pere Nolasc. De sobte, va aparèixer una mena de boira lluent d'on va sortir la Mare de Déu. Aquesta els hi va explicar que estava molt amoïnada per la sort dels pobres cristians presos dels musulmans i els hi va demanar que fundessin un ordre per a la redempció dels captius cristians.

Com a resultat del desig diví (i que podríem anomenar Primer Pacte del Tinell molt abans que el del Tripartit) es va crear la congregació de la Mare de Déu de la Mercè a l'antic hospital de Santa Eulàlia, que es trobava a la Baixada de la Canonja dins del jardí del Palau Reial. Més tard es van adquirir els edificis on actualment està l'església i l'antic convent de la Mare de Déu de la Mercè.

I ja per acabar només comentar que actualment l'Ordre dels Mercedaris continua existint i ara centra els seus esforços en una altra mena de "captius" : malalts, marginals, drogadictes, presos,… I a mi m'acaba de venir al cap uns altres 'captius' que esperen des de fa gairebé 300 anys en obtenir la llibertat i als quals no els vindria gens malament una mica d'ajuda divina...

Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

5 comentaris:

tobuushi ha dit...

Vas llegir la meva entrada a blog sotre l'escola de les Mercedaries a Tòquio.

tobuushi ha dit...

He oblidat l'enllaç.
http://tobuushi.blogspot.jp/2012/07/la-llum-del-mon-i-la-sal-de-la-terra.html

Jordi ha dit...

Si necessitem ajut diví, ja estem perduts!!!

Carquinyol ha dit...

Isaac: Quan llegia el comentari anava pensant 'umm no em sona' però al mirar l'apunt... i tant !! Si que la vaig llegir i fins em recordo que et volia comentar que segurament de primeres no hagués caigut en l'escut. Però és que el mes de juliol és el mes de l'any en que vaig més enfeinat de tots !!

Jordi: Company, jo ara mateix accepto qualsevol tipus d'ajuda !!!! ;)

El porquet ha dit...

Molt bon apunt històric! Mira que sóc un enamorat de la Plaça del Rei i mai m'he fixat en el detall de l'escut. La propera vegada que hi vagi m'hi fixaré atentament! Gràcies!

Publica un comentari a l'entrada