dilluns, 1 de març del 2010

Una enquesta anomenada miracle


(Encetem un micaco secessionista...)Enquestes

Aquest cap de setmana passat s'ha celebrat la segona tongada de consultes sobre la independència del Principat de Catalunya. Paral·lelament a això, la setmana passada es van presentar els resultats d'una enquesta anomenada "Diagnòstic de Percepcions Catalunya-Espanya" realitzada per la Universitat Oberta de Catalunya que tenia com a finalitat estudiar l'encaix del Principat a l'Estat Espanyol i veure les opinions d'espanyols i catalans sobre temes polítics i de govern. Potser ja haureu vist algun dels titular sobre aquest tema als diferents mitjans de comunicació. A mi em va cridar especialment l'atenció aquell que publicava l'altra dia Vilaweb ...

Vilaweb

... i és que, haig de confessar, em va sorprendre, ja que segons el meu parer aquest percentatge seria, a priori, bastant més baix (tot i que s'hauria de parlar molt de que significa aquest "acceptaria"...) I, per a sorpresa meva, van anar apareixent altres notícies d'aquest mateix estil ...

Avui

... aleshores vaig voler saber si aquests titulars eren només cosa de mitjans catalans i vaig anar a mirar que hi deien els de l'altre costat ...

Intereconomia

... i, realment, pel que solen dir ho vaig trobar força moderat. Però, ai-làs, llegint l'article tot aquest "bon rotllo" que tenia dins meu es va començar a esgarrar...

Intereconomia

... dada que es va confirmar des d'un mitjà de comunicació vinculat als "nostres amics" de l'esquerra espanyola ...

Público

I aquí les coses ja no començaven a quadrar gaire, així que vaig anar a mirar els resultats publicats (que podeu trobar aquí) i vaig veure coses realment curioses :

· Tal i com ja he comentat el 80,2% dels enquestats a España pensen que els pobles tenen dret a l'autodeterminació, però en el cas concret de Catalunya aquest valor cau al 40,1%. I alguns encara diuen que som els catalans els que tenim mania persecutòria...

· El 72,4% dels espanyols està a favor d'obrir negociacions per evitar la separació, però el 64,5% no vol que s'inverteixin més recursos al Principat, el 68,7% no vol que s'estableixi l'oficialitat del català a totes les institucions d'àmbit estatal i el 61,0% està en contra de que les seleccions esportives catalanes siguin oficials i competeixin en competicions a nivell internacional... aleshores, què volen negociar ? Una pista: el 55,7% està a favor de que Catalunya pugui recaptar els seus propis impostos, com fan el País Bac i Navarra. O sigui, volen que canviem la independència per un status "a la basca" ?

· El 66,8% de catalans pensen que España i un Principat independent podrien tenir bones relacions, però només el 48,8% d'espanyols pensen això. Recordem que el 51,6% d'espanyols acceptaria la independència del Principat de Catalunya... però sembla ser que aquesta "acceptació" (tal i com he dit abans) s'hauria d'especificar una mica...

· Aproximadament el 58% de catalans i espanyols creuen que hi haurien incidents violents si el Principat de Catalunya organitzés un referèndum d'independència, tot i que tan 89% dels dos col·lectius pensen que no estarien justificats, i només el 9% els troba justificats. Curiós això de que ningú vulgui la violència però quasi la meitat de la gent pensi que hi hauria.

· El 88,8% dels espanyols es mostra contrari a que l'utilització de la força per impedir la independència, una dada realment per alegrar-se. Ara bé, esperem que dintre del 11,2% restant no estiguin els que han de decidir si s'utilitza o no ...

Per acabar, només voldria indicar que les dades d'aquesta enquesta (com la de majoria d'elles) s'han d'agafar amb molt de compte, ja que el número de persones preguntades el trobo francament baix (2614 al Principat i 1883 a la resta de l'Estat) i dubto molt que es puguin treure gaires conclusions veritables d'aquestes dades, i, per tant, no sé perquè se li ha donat tanta publicitat mediàtica, si exceptua la publicació interessada per part d'uns i d'altres. A més, haig de confessar que des d'altres punts d'informació sobre el pensament de la massa social sobre aquest tema (comentaris a diaris (aquí una mostra sobre les consultes d'ahir), converses del carrer, articles d'opinió, programes de televisió de debat i els seus respectius sms i declaracions fins i tot de les "muses" del "Sálvame") les opinions semblen força diferents. Ara bé, a mi m'agradaria força que les publica aquest estudi fossin certes !



Nota comentarista : Ara no fa gaire en una notícia relacionada amb la independència de Catalunya al 20 minutos algú va posar un comentari que deia si fa o no fa "Lo que se tiene que hacer es enviar al ejercito y enviar a los catalanes a francia y a los moros a morolandia". El missatge va acabar essent esborrat, però va rebre una curiosa contesta : "Quin exèrcit? aquell que encara no ha pogut recuperar Gibraltar i que qualsevol dia perdrà ceuta i melilla?"


Me'n vaig al badiu...
Visca la terra !!

8 comentaris:

Sergi ha dit...

Les enquestes aquestes tenen tant valor com les consultes que es fan aquests dies, és a dir, cap ni un. Encara que unes no ens agradin gens i ens aferrem a les altres, l'univers que participa és massa petit, els valors són totalment esbiaixats. Així que jo no me'n preocuparia massa. De totes maneres, acceptarien la independència de Catalunya si se la trobessin, però mirarien d'evitar-la. Quadra més del que sembla.

sànset i utnoa ha dit...

Un text molt ben parit!

No acostumo a fer massa cas de les enquestes, i més si tenen un univers tan reduït com aquestes, però cal tenir-les present. M’agradaria que els resultats s’acostessin a la realitat, però en tinc bastants dubtes.

Potser molts espanyols acceptarien que Catalunya fos independent, però ho acceptarien quan haguessin perdut totes les possibilitats d’aconseguir que no marxéssim.

M’ha sembla curiosa, però, aquesta dada que diu que un 80% dels espanyols creu en el dret a decidir, en general, però només un 40% estaria a favor que Catalunya l’apliqués. Serà que no creuen que mereixem ser un país?

*Sànset*

AhSe ha dit...

Doncs jo em quedo amb la nota comentarista. I no em crec pas que les xifres dels suposats estudis diguin gran cosa.

Rita ha dit...

No em refio massa de les enquestes jo i més quan parlem de tan poques persones.

Us n'han fet mai cap a vosaltres? Sabeu d'alguna persona coneguda que n'hi hagin fet cap? Si us la fessin, seríeu sincers?

Malgrat això, un apunt interessat i molt currat, carquinyol! :-)
Bona nit!

Carquinyol ha dit...

xexu: Tal i com he dit altres vegades, jo penso que el valor de les consultes d'aquests dies és mostrar com d'arrelat i d'organitzat pot estar el desig d'independència que no pas els resultats per si mateixos (tot i que un valor del 20% de la població consultada no és poca cosa...). De l'enquesta penso que la seva finalitat és més crear opinió que no pas mostrar tendències...

sànset: a saber perquè ens neguen el dret, poden ser tantes coses... i totes dolentes !

ahse: jo tampoc penso que les xifres diguin res.

rita: bé... a mi sovint em truquen per a fer enquestes ! Suposo que anotaran aquells números on els han contestat i de tant en tant tornen a trucar !! I en les que he fet he estat sincer, tot i que no m'han preguntat realment res de l'altre món !!:)

Anònim ha dit...

XeXu: comparar les consultes amb una simple enquesta és del tot equivocat. Va a vaotar moltíssima més gent que no pas la que es pregunta en una enquesta,a més del valor organitzatiu i participatiu que comporten. I sobre si acceptarien que Catalunya fos independent o no, no els hi quedarà més remei. Quan entrem a Europa, ja podran dir missa.

Anònim ha dit...

FOTLI QUE SON CATALANS¡¡¡¡¡¡¡
DONSC NO ESTA TAN MALAMENT,
JUGANT AMB BCN.

Carquinyol ha dit...

albert: penso que els dos teniu part de raó. Realment la gent que participa, tal i com dius tu, és molta més. Ara bé, en Xexu té raó en que el ventall d'opinions no és tan obert com seria desitjable, no pas per culpa dels organitzadors, és clar !

anònim: ehem.... el què? ;)

Publica un comentari a l'entrada